СЗО: Ковид је убио између 80-180.000 здравствених радника

Танјуг
Foto: Илустрација

ЖЕНЕВА - Ковид је озбиљно погодио здравствено особље и можда је убио између 80.000 и 180.000 медицинара, саопштила је данас Свјетска здравствена организација (СЗО).

Здравствени радници морају имати приоритет за вакцине, рекао је генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус и критиковао неоправедност у расподели вакцина, пренео је ББЦ.

Смртни случајеви су се догодили између јануара 2020. и маја ове године. Процењује се да у свету има око 135 милиона здравствених радника. „Подаци из 119 земаља показују да је у просеку два од пет здравствених радника широм света потпуно вакцинисано“, рекао је Тедрос. „Али, наравно, тај просек прикрива огромне разлике између региона и економских групација“, истакао је он.

Мање од једног од 10 здравствених радника је у потпуности вакцинисан у Африци, рекао је Тедрос и додао да је у поређењу са тим, осам од 10 здравствених радника у потпуности вакцинисано у земљама са високим приходима. Истовремено, мање од пет одсто становништва Африке је вакцинисано, у поређењу са 40 процената у већини других континената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана