SZO: Kovid je ubio između 80-180.000 zdravstvenih radnika

Tanjug
Foto: Ilustracija

ŽENEVA - Kovid je ozbiljno pogodio zdravstveno osoblje i možda je ubio između 80.000 i 180.000 medicinara, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Zdravstveni radnici moraju imati prioritet za vakcine, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus i kritikovao neopravednost u raspodeli vakcina, preneo je BBC.

Smrtni slučajevi su se dogodili između januara 2020. i maja ove godine. Procenjuje se da u svetu ima oko 135 miliona zdravstvenih radnika. „Podaci iz 119 zemalja pokazuju da je u proseku dva od pet zdravstvenih radnika širom sveta potpuno vakcinisano“, rekao je Tedros. „Ali, naravno, taj prosek prikriva ogromne razlike između regiona i ekonomskih grupacija“, istakao je on.

Manje od jednog od 10 zdravstvenih radnika je u potpunosti vakcinisan u Africi, rekao je Tedros i dodao da je u poređenju sa tim, osam od 10 zdravstvenih radnika u potpunosti vakcinisano u zemljama sa visokim prihodima. Istovremeno, manje od pet odsto stanovništva Afrike je vakcinisano, u poređenju sa 40 procenata u većini drugih kontinenata.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana