Својеглавост пресудила Болтону

Агенције
Својеглавост пресудила Болтону

Вашингтон - Вршилац дужности америчког савјетника за националну безбједност биће Чарлс Купермен, досадашњи замјеник Џона Болтона, рекли су из Бијеле куће након што је амерички предсједник Доналд Трамп на “Твитеру” објавио да је отпустио савјетника за националну безбједност.

- Обавијестио сам Џона Болтона да његове услуге више нису потребне у Бијелој кући. Снажно се нисам сложио са многим његовим приједлозима, као ни други у Управи, и зато сам замолио Џона за његову оставку, која ми је дата. Захваљујем Џону на услузи - написао је Трамп.

Одмах након те објаве испливале су информације да су Трамп и Болтон имали размирице о бројним спољнополитичким изазовима, од Авганистана до Ирана.

Многи у Бијелој кући нису били задовољни ни понашањем Болтона, а неименовани извор рекао је за Би-Би-Си да је он од Националног савјета за безбједност створио посебан ентитет.

- Болтон ради одвојено од остатка Бијеле куће - рекао је бивши званичник Трампове администрације који је желио да остане анониман. Према његовим ријечима, Болтон није присуствовао састанцима и пратио је сопствене иницијативе.

- Он води сопствени шоу - рекао је тај званичник.

Други званичник Бијеле куће изјавио је Си-Би-Ес њузу да је Болтон увијек имао своје приоритете и да никада није питао предсједника који су његови приоритети. Бивши високи званичник у америчкој администрацији рекао је да је Болтоново инсистирање да све буде по његовом разбјесњело многе људе у Бијелој кући, укључујући предсједника.

Протеклих мјесеци, каже извор Си-Би-Еса, захтјеви за Болтоново разрјешење постали су све гласнији, а да се у протекле двије недјеље већ знало да је Болтон сљедећи на реду за отказ.

Дописница Би-Би-Сија из Бијеле куће једном је упитала Болтона какав је његов однос са предсједником, на шта је он прснуо у смијех.

Након што је Трамп објавио да му је дао отказ, Болтон је у поруци телевизији Фокс њуз инсистирао да је он поднио оставку на мјесто савјетника за националну безбједност. Он је новинару Вашингтон поста Роберту Кости написао да ће и он “имати шта да каже” и да му је “једина брига национална безбједност САД”.

Болтон, који је на функцији био од априла 2018. године био је трећи Трампов савјетник за националну безбједност, послије Мајкла Флибна и генерала Мекмастера.

Његов насљедник Чарлс Куперман је био члан многих управних одбора компанија везаних за одбрану САД-а, укључујући “Локид Мартин” и “Боинг”.

Био је члан администрације Роналда Регана и има вишедеценијско искуство у погледу националне безбједности и одбране. Неке грађанске групе су раније упозоравале на повезаност Купермана са десничарским Центром за безбједносну политику, невладину организацију која дуже времена промовише антимуслиманске теорије завјере, укључујући и теорију да се “Муслиманско братство” инфилтрирало у америчку владу.

Помпеов смијех

Амерички државни секретар Мајк Помпео једва је суздржао осмијех док је стајао пред новинарима у Бијелој кући, након што је Доналд Трамп отпустио националног безбједносног савјетника Џона Болтона, са којим је Помпео редовно долазио у сукоб.

- Било је времена кад се амбасадор Болтон и ја нисмо слагали, то је сигурно. Али то важи за гомилу људи с којима долазим у контакт - изјавио је Помпео.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана