Svojeglavost presudila Boltonu

Agencije
Svojeglavost presudila Boltonu

Vašington - Vršilac dužnosti američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost biće Čarls Kupermen, dosadašnji zamjenik Džona Boltona, rekli su iz Bijele kuće nakon što je američki predsjednik Donald Tramp na “Tviteru” objavio da je otpustio savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

- Obavijestio sam Džona Boltona da njegove usluge više nisu potrebne u Bijeloj kući. Snažno se nisam složio sa mnogim njegovim prijedlozima, kao ni drugi u Upravi, i zato sam zamolio Džona za njegovu ostavku, koja mi je data. Zahvaljujem Džonu na usluzi - napisao je Tramp.

Odmah nakon te objave isplivale su informacije da su Tramp i Bolton imali razmirice o brojnim spoljnopolitičkim izazovima, od Avganistana do Irana.

Mnogi u Bijeloj kući nisu bili zadovoljni ni ponašanjem Boltona, a neimenovani izvor rekao je za Bi-Bi-Si da je on od Nacionalnog savjeta za bezbjednost stvorio poseban entitet.

- Bolton radi odvojeno od ostatka Bijele kuće - rekao je bivši zvaničnik Trampove administracije koji je želio da ostane anoniman. Prema njegovim riječima, Bolton nije prisustvovao sastancima i pratio je sopstvene inicijative.

- On vodi sopstveni šou - rekao je taj zvaničnik.

Drugi zvaničnik Bijele kuće izjavio je Si-Bi-Es njuzu da je Bolton uvijek imao svoje prioritete i da nikada nije pitao predsjednika koji su njegovi prioriteti. Bivši visoki zvaničnik u američkoj administraciji rekao je da je Boltonovo insistiranje da sve bude po njegovom razbjesnjelo mnoge ljude u Bijeloj kući, uključujući predsjednika.

Proteklih mjeseci, kaže izvor Si-Bi-Esa, zahtjevi za Boltonovo razrješenje postali su sve glasniji, a da se u protekle dvije nedjelje već znalo da je Bolton sljedeći na redu za otkaz.

Dopisnica Bi-Bi-Sija iz Bijele kuće jednom je upitala Boltona kakav je njegov odnos sa predsjednikom, na šta je on prsnuo u smijeh.

Nakon što je Tramp objavio da mu je dao otkaz, Bolton je u poruci televiziji Foks njuz insistirao da je on podnio ostavku na mjesto savjetnika za nacionalnu bezbjednost. On je novinaru Vašington posta Robertu Kosti napisao da će i on “imati šta da kaže” i da mu je “jedina briga nacionalna bezbjednost SAD”.

Bolton, koji je na funkciji bio od aprila 2018. godine bio je treći Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost, poslije Majkla Flibna i generala Mekmastera.

Njegov nasljednik Čarls Kuperman je bio član mnogih upravnih odbora kompanija vezanih za odbranu SAD-a, uključujući “Lokid Martin” i “Boing”.

Bio je član administracije Ronalda Regana i ima višedecenijsko iskustvo u pogledu nacionalne bezbjednosti i odbrane. Neke građanske grupe su ranije upozoravale na povezanost Kupermana sa desničarskim Centrom za bezbjednosnu politiku, nevladinu organizaciju koja duže vremena promoviše antimuslimanske teorije zavjere, uključujući i teoriju da se “Muslimansko bratstvo” infiltriralo u američku vladu.

Pompeov smijeh

Američki državni sekretar Majk Pompeo jedva je suzdržao osmijeh dok je stajao pred novinarima u Bijeloj kući, nakon što je Donald Tramp otpustio nacionalnog bezbjednosnog savjetnika Džona Boltona, sa kojim je Pompeo redovno dolazio u sukob.

- Bilo je vremena kad se ambasador Bolton i ja nismo slagali, to je sigurno. Ali to važi za gomilu ljudi s kojima dolazim u kontakt - izjavio je Pompeo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana