Свјетски океани 2021. године најтоплији у историји

Tanjug
Foto: Instagram

ЖЕНЕВА - Свјетски океани су 2021. године постали најтоплији и достигли највиши ниво киселости у историји, а отапање ледника је још више подигло ниво мора, саопштила је данас Свјетска метеоролошка организација (СМО).

 

„Клима се мења пред нашим очима, а топлота гасова стаклене баште изазвана људским фактором загријаваће планету деценијама“, саопштио је генерални секретар СМО Петери Талас, преноси Ројтерс.

СМО је детаљно описала климатске промјене у свом годишњем извјештају „Стање глобалне климе“.

Извјештај СМО објављен је послије посљедње климатске процјене Уједињених нација, која упозорава да човјечанство мора драстично да смањи емисије гасова стаклене баште или ће се суочити са све горим и горим промјенама климе.

Нивои угљен-диоксида и метана који загријавају атмосферу 2021. године премашили су претходне рекордне вриједности, саопштила је СМО, наводи Ројтерс.

Свијет се приближава прагу изнад којег се очекује да ће ефекти загријавања постати драстични, стоји у саопштењу.

„Само је питање времена када ћемо видети још једну најтоплију годину у историји“, изјавио је Талас, преноси Ројтерс.

Океани су најугроженији, јер водена тијела апсорбују око 90 одсто Земљине акумулиране топлоте и 23 одсто емисије угљен-диоксида изазване људском активношћу.

Океани су се у посљедњих 20 година загријавали знатно брже него раније, достигавши нови максимум 2021. године, а очекује се да ће постати још топлији.

Достигли су највиши ниво киселости у претходних 26.000 година, јер апсорбују више угљен-диоксида из атмосфере, стоји у саопштењу, преноси Ројтерс.

Ниво мора порастао је 4,5 центиметара у посљедњој деценији, а годишње повећање између 2013. и 2021. године премашило је двоструке вриједности од оних између 1993. и 2002. године.

СМО је навео појединачне екстремне топлотне таласе, шумске пожаре, поплаве и друге катастрофе повезане са климом широм свијета, износећи извјештаје о штети од више од 100 милијарди долара, наводи британска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана