Svjetski okeani 2021. godine najtopliji u istoriji

Tanjug
Foto: Instagram

ŽENEVA - Svjetski okeani su 2021. godine postali najtopliji i dostigli najviši nivo kiselosti u istoriji, a otapanje lednika je još više podiglo nivo mora, saopštila je danas Svjetska meteorološka organizacija (SMO).

 

„Klima se menja pred našim očima, a toplota gasova staklene bašte izazvana ljudskim faktorom zagrijavaće planetu decenijama“, saopštio je generalni sekretar SMO Peteri Talas, prenosi Rojters.

SMO je detaljno opisala klimatske promjene u svom godišnjem izvještaju „Stanje globalne klime“.

Izvještaj SMO objavljen je poslije posljednje klimatske procjene Ujedinjenih nacija, koja upozorava da čovječanstvo mora drastično da smanji emisije gasova staklene bašte ili će se suočiti sa sve gorim i gorim promjenama klime.

Nivoi ugljen-dioksida i metana koji zagrijavaju atmosferu 2021. godine premašili su prethodne rekordne vrijednosti, saopštila je SMO, navodi Rojters.

Svijet se približava pragu iznad kojeg se očekuje da će efekti zagrijavanja postati drastični, stoji u saopštenju.

„Samo je pitanje vremena kada ćemo videti još jednu najtopliju godinu u istoriji“, izjavio je Talas, prenosi Rojters.

Okeani su najugroženiji, jer vodena tijela apsorbuju oko 90 odsto Zemljine akumulirane toplote i 23 odsto emisije ugljen-dioksida izazvane ljudskom aktivnošću.

Okeani su se u posljednjih 20 godina zagrijavali znatno brže nego ranije, dostigavši novi maksimum 2021. godine, a očekuje se da će postati još topliji.

Dostigli su najviši nivo kiselosti u prethodnih 26.000 godina, jer apsorbuju više ugljen-dioksida iz atmosfere, stoji u saopštenju, prenosi Rojters.

Nivo mora porastao je 4,5 centimetara u posljednjoj deceniji, a godišnje povećanje između 2013. i 2021. godine premašilo je dvostruke vrijednosti od onih između 1993. i 2002. godine.

SMO je naveo pojedinačne ekstremne toplotne talase, šumske požare, poplave i druge katastrofe povezane sa klimom širom svijeta, iznoseći izvještaje o šteti od više od 100 milijardi dolara, navodi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana