Свињски грип стигао до Aустрије

Глас Српске
Свињски грип стигао до Aустрије

ЊУЈОРК - Први сумњив случај свињског грипа забиљежен је у уторак у Aустрији, код 28-годишње жене која је допутовала са одмора у Мексику, објавила је аустријска ТВ станица ORF.

- Први сумњив случај свињског грипа забиљежен је у Штајру у Горњој Aустрији - објавила је телевизија, јавивши да се жена са симптомима свињског грипа тренутно лијечи у болници са карантином у томе граду.

Прве претраге нису омогућиле да се потврди случај свињског грипа, али нема ни доказа, тврде љекари, да није у питању та болест, додаје се у извјештају.

Портпарол аустријског Министарства здравља није могао да потврди појаву сумњивог случаја у Aустрији.

И док број обољелих од свињског грипа у свијету расте, Свјетска здравствена организација подигла је степен узбуне од пандемије грипа на фазу четири, од могућих шест.

Фаза четири значи да се вирус H1N1 може пренијети са човјека на човјека, као и да постоји велика опасност од пандемије. Случајеви обољелих од свињског грипа потврђени су и у СAД, Канади, Новом Зеланду и Израелу.

Послије ванредног састанка, замјеник генералног директора СЗО Кеиџи Фукуда објаснио је да четврти степен узбуне значи да је вероватноћа пандемије порасла, али да она и даље није неизбјежна.

- С обзиром на тренутну ситуацију, требало би да се усредсриједимо на лијечење грипа, а не на покушаје да зауставимо његово ширење, јер то није могуће, с обзиром на то колико се брзо вирус проширио - каже Фукуда.

У Мексику су у понедјељак затворене школе у цијелој земљи, како би се покушало зауставити ширење свињског грипа, који је већ однио 149 живота.

У свим земљама, осим у Мексику, болест је за сада под контролом и обољели добро реагују на лијекове против до сада познатих вируса грипа, као што је "тамифлу".

У СЗО процјењују да ће за развијање посебне вакцине против вируса мексичког грипа бити потребно четири до шест мјесеци и још неколико мјесеци да се произведу веће количине.

Друга земља по броју потврђених случајева обољелих од свињског грипа су СAД, са 40 обољелих. Највише их је у Њујорку, гдје је градоначелник Мајкл Блумберг потврдио да су анализе узорака оболељих ученика из једне школе у Квинсу показале да је њих 28 дефинитивно обољело од мексичког грипа, а сумња се да је још 17 такође обољело.

Aмерички медији из сата у сат извјештавају о новом вирусу, а власти размишљају о увођењу ограничења путовања. Ипак, предсједник Барак Обама поручује да нема разлога за панику.

Фарма

Становници мексичког села Ла Глорија вјерују да је њихово село мјесто са којег је потекла зараза вирусом свињског грипа, иако их медицинске службе увјеравају да то није тачно.

Више од 450 људи у селу од 3.000 становника кажу да болују од проблема са дисањем због заразе која се проширила из свињског ђубрива са оближњих фарми у половичном власништву једне америчке компаније.

Портпарол "Смитхилд фудса", америчке компаније која има 50-одстотно власништво фарме на коју сељани упиру прстом, каже да нису пронађени знакови ни симптоми свињског грипа ни код животиња ни код запослених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана