Svinjski grip stigao do Austrije

Glas Srpske
Svinjski grip stigao do Austrije

NjUJORK - Prvi sumnjiv slučaj svinjskog gripa zabilježen je u utorak u Austriji, kod 28-godišnje žene koja je doputovala sa odmora u Meksiku, objavila je austrijska TV stanica ORF.

- Prvi sumnjiv slučaj svinjskog gripa zabilježen je u Štajru u Gornjoj Austriji - objavila je televizija, javivši da se žena sa simptomima svinjskog gripa trenutno liječi u bolnici sa karantinom u tome gradu.

Prve pretrage nisu omogućile da se potvrdi slučaj svinjskog gripa, ali nema ni dokaza, tvrde ljekari, da nije u pitanju ta bolest, dodaje se u izvještaju.

Portparol austrijskog Ministarstva zdravlja nije mogao da potvrdi pojavu sumnjivog slučaja u Austriji.

I dok broj oboljelih od svinjskog gripa u svijetu raste, Svjetska zdravstvena organizacija podigla je stepen uzbune od pandemije gripa na fazu četiri, od mogućih šest.

Faza četiri znači da se virus H1N1 može prenijeti sa čovjeka na čovjeka, kao i da postoji velika opasnost od pandemije. Slučajevi oboljelih od svinjskog gripa potvrđeni su i u SAD, Kanadi, Novom Zelandu i Izraelu.

Poslije vanrednog sastanka, zamjenik generalnog direktora SZO Keidži Fukuda objasnio je da četvrti stepen uzbune znači da je verovatnoća pandemije porasla, ali da ona i dalje nije neizbježna.

- S obzirom na trenutnu situaciju, trebalo bi da se usredsrijedimo na liječenje gripa, a ne na pokušaje da zaustavimo njegovo širenje, jer to nije moguće, s obzirom na to koliko se brzo virus proširio - kaže Fukuda.

U Meksiku su u ponedjeljak zatvorene škole u cijeloj zemlji, kako bi se pokušalo zaustaviti širenje svinjskog gripa, koji je već odnio 149 života.

U svim zemljama, osim u Meksiku, bolest je za sada pod kontrolom i oboljeli dobro reaguju na lijekove protiv do sada poznatih virusa gripa, kao što je "tamiflu".

U SZO procjenjuju da će za razvijanje posebne vakcine protiv virusa meksičkog gripa biti potrebno četiri do šest mjeseci i još nekoliko mjeseci da se proizvedu veće količine.

Druga zemlja po broju potvrđenih slučajeva oboljelih od svinjskog gripa su SAD, sa 40 oboljelih. Najviše ih je u Njujorku, gdje je gradonačelnik Majkl Blumberg potvrdio da su analize uzoraka oboleljih učenika iz jedne škole u Kvinsu pokazale da je njih 28 definitivno oboljelo od meksičkog gripa, a sumnja se da je još 17 takođe oboljelo.

Američki mediji iz sata u sat izvještavaju o novom virusu, a vlasti razmišljaju o uvođenju ograničenja putovanja. Ipak, predsjednik Barak Obama poručuje da nema razloga za paniku.

Farma

Stanovnici meksičkog sela La Glorija vjeruju da je njihovo selo mjesto sa kojeg je potekla zaraza virusom svinjskog gripa, iako ih medicinske službe uvjeravaju da to nije tačno.

Više od 450 ljudi u selu od 3.000 stanovnika kažu da boluju od problema sa disanjem zbog zaraze koja se proširila iz svinjskog đubriva sa obližnjih farmi u polovičnom vlasništvu jedne američke kompanije.

Portparol "Smithild fudsa", američke kompanije koja ima 50-odstotno vlasništvo farme na koju seljani upiru prstom, kaže da nisu pronađeni znakovi ni simptomi svinjskog gripa ni kod životinja ni kod zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana