Шведска пооштрава закон о тероризму у сарадњи са Турском

Танјуг
Шведска пооштрава закон о тероризму у сарадњи са Турском

СТОКХОЛМ- Шведска је данас саопштила да ће радити на пооштравању закона о чланству у терористичким организацијама, након заједничког споразума са Турском о сузбијању тероризма, са циљем да се превазиђу турски приговори за чланство Шведске у НАТО.

Шведски министар правде Гунар Стромер је нови закон, за који се шведска влада нада да ће бити усвојен у јуну, оцијенио као "далекосежну криминализацију" која ће дати властима много шира овлашћења да притворе и гоне оне који су осумњичени да помажу терористичким организацијама, било финансијски или другим средствима, преноси Ројтерс.

"До сада је било тешко гонити људе осим ако акције могу бити повезане са одређеним терористичким актом", рекао је Стромер и додао да би нови закон обухватио све облике учешћа у тероризму.

Стромер је казао да потреба за строжим законима постоји још од напада у центру Стокхолма 2017. године када је наоружани нападач убио пет особа пуцајући на људе у прометној трговачкој улици, као и да се ниво претње Шведској повећао након паљења Курана испред турске амбасаде у Стокхолму прошлог мјесеца.

Шведска и Финска су прошле године поднеле захтјев за улазак у НАТО, али се суочавају са примједбама Турске.

Шведска се обавезала да ће појачати сарадњу са Турском у борби против тероризма као дио споразума постигнутог у јуну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана