Švedska pooštrava zakon o terorizmu u saradnji sa Turskom

Tanjug
Švedska pooštrava zakon o terorizmu u saradnji sa Turskom

STOKHOLM- Švedska je danas saopštila da će raditi na pooštravanju zakona o članstvu u terorističkim organizacijama, nakon zajedničkog sporazuma sa Turskom o suzbijanju terorizma, sa ciljem da se prevaziđu turski prigovori za članstvo Švedske u NATO.

Švedski ministar pravde Gunar Stromer je novi zakon, za koji se švedska vlada nada da će biti usvojen u junu, ocijenio kao "dalekosežnu kriminalizaciju" koja će dati vlastima mnogo šira ovlašćenja da pritvore i gone one koji su osumnjičeni da pomažu terorističkim organizacijama, bilo finansijski ili drugim sredstvima, prenosi Rojters.

"Do sada je bilo teško goniti ljude osim ako akcije mogu biti povezane sa određenim terorističkim aktom", rekao je Stromer i dodao da bi novi zakon obuhvatio sve oblike učešća u terorizmu.

Stromer je kazao da potreba za strožim zakonima postoji još od napada u centru Stokholma 2017. godine kada je naoružani napadač ubio pet osoba pucajući na ljude u prometnoj trgovačkoj ulici, kao i da se nivo pretnje Švedskoj povećao nakon paljenja Kurana ispred turske ambasade u Stokholmu prošlog mjeseca.

Švedska i Finska su prošle godine podnele zahtjev za ulazak u NATO, ali se suočavaju sa primjedbama Turske.

Švedska se obavezala da će pojačati saradnju sa Turskom u borbi protiv terorizma kao dio sporazuma postignutog u junu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana