Шведска: Осуђени за ратне злочине у БиХ пребачен у други затвор

Nezavisne.com
Шведска: Осуђени за ратне злочине у БиХ пребачен у други затвор

Стокхолм - Швеђанин Џеки Арклов (42), који издржава доживотну казну затвора због више кривичних дијела, од којхи су нека почињена и у БиХ, пребачен је у затвор Сторбода, у близини Стокхолма, јер је у затвору Борас, гдје је служио казну имао неумјесну и недозвољену везу са радницом затвора гдје већ годинама служи казну.

Из затвора су саопштили да је ријеч о недозвољеном односу:

"Ова ситуација је пријетња по безбједност институције, јер бивша званичница, која је већ смјењена, познаје све процедуре у нашој установи, посебно оне безбједоносне. Самим тиме, одлучили смо да га пребацимо у други затвор", стоји у саопштењу затворске установе Борас.

Подсјећања ради, Арклов је 1993. био плаћеник у хрватским снагама у БиХ, а 2006. године је осуђен у Стокхолму због ратног злочина.

Окружни суд у Стокхолму прогласио је тада Арклова кривим за мучење 11 ратних заробљеника. Међутим, казна му тада није изречена зато што је већ издржавао доживотну робију због убиства двојице полицајаца у Шведској, у пљачки банке 1999.

Иначе, ова пресуда је представљала преседан у Шведској, јер је то био први пут у савременој историји да шведски суд осуди некога за кршење међународног права.

Њега је и суд у БиХ 1995. осудио због ратног злочина на 13 година затвора, али је Арклов пребачен у Шведску гдје му је пресуда укинута због недостатка доказа. Ново суђење је обављено 2006. године, након чега је поново осуђен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана