Шведска неће у НАТО

Срна
Шведска неће у НАТО

СТОКХОЛМ – Шведска не планира да се придружи НАТО-у, изјавила је данас премијер те земље Магдалена Андерсон представљајући политику нове владе.

“Наше неучешће у војним савезима добро служи нашој земљи и доприноси стабилности и безбједности у сјеверној Европи. Шведска неће поднијети захтјев за чланство у НАТО”, истакла је она.

Она је рекла да Шведска неће заузети пасиван став ако нека друга нордијска земља или држава чланица ЕУ претрпи катастрофу или напад. “Очекујемо да ће ове земље поступити на исти начин ако Шведска буде погођена”, навела је она у саопштењу објављеном на веб страници владе.

Андерсонова је, такође, рекла да ће Шведска ојачати своју одбрамбену сарадњу са Финском и другим нордијским сусједима у оквиру ЕУ, уз продубљивање партнерства са НАТО и САД.

Шведски парламент је јуче изгласао лидера Социјалдемократске партије Магдалену Андерсон, чиме је постала прва жена премијер у земљи, након што је прво гласање завршило неуспјехом око нацрта буџета који је предложила претходна шведска влада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана