Švedska neće u NATO

Srna
Švedska neće u NATO

STOKHOLM – Švedska ne planira da se pridruži NATO-u, izjavila je danas premijer te zemlje Magdalena Anderson predstavljajući politiku nove vlade.

“Naše neučešće u vojnim savezima dobro služi našoj zemlji i doprinosi stabilnosti i bezbjednosti u sjevernoj Evropi. Švedska neće podnijeti zahtjev za članstvo u NATO”, istakla je ona.

Ona je rekla da Švedska neće zauzeti pasivan stav ako neka druga nordijska zemlja ili država članica EU pretrpi katastrofu ili napad. “Očekujemo da će ove zemlje postupiti na isti način ako Švedska bude pogođena”, navela je ona u saopštenju objavljenom na veb stranici vlade.

Andersonova je, takođe, rekla da će Švedska ojačati svoju odbrambenu saradnju sa Finskom i drugim nordijskim susjedima u okviru EU, uz produbljivanje partnerstva sa NATO i SAD.

Švedski parlament je juče izglasao lidera Socijaldemokratske partije Magdalenu Anderson, čime je postala prva žena premijer u zemlji, nakon što je prvo glasanje završilo neuspjehom oko nacrta budžeta koji je predložila prethodna švedska vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana