Швајцарским десничарима сметају и Нијемци

Глас Српске
Швајцарским десничарима сметају и Нијемци

ЦИРИХ - Зло је увијек и свуда. На питање "гдје тачно" Швајцарска народна странка (SVP) увијек има исти одговор: проблем су муслимани, црнци из Aфрике, усељеници из балканских земаља који угрожавају "алпски рај", јавио је Танјуг.

Сада су им се придружили и Нијемци. Мисли се на њемачке грађане који се запошљавају у Швајцарској и тако отимају посао Швајцарцима - прије свега, цијењене и добро плаћене послове на клиникама и у истраживању.

Тако бар тврди циришки огранак SVP на почетку кампање уочи избора за градску скупштину.

"Страни лактароши отимају се о наша радна мјеста", каже се тако у једном огласу објављеном средином децембра у "Ноје цирхер цајтунгу".

"Aрогантни странци" криви су и за астрономски високе кирије у Цириху. Има још: "Нијемци се шире. Нијемци запошљавају прије свега Нијемце - на универзитету и у болницама".

Један од предизборних огласа има наслов: "Све више стране арогантности!" и илустрован је фотографијом бившег њемачког министра финансија Пера Штајнбрика.

Огласи су дио кампање плакатима и огласима у којима SVP често шири непријатељство према странцима: циришки десничарски популисти жале се на "убиства и туче са смртним исходом" на улицама града за које су најчешће криви странци, навео је њемачки државни радио "Дојче веле".

Упозорава се на усељенике који се "мирно љуљушкају у мрежи социјалне заштите" - наравно, о трошку швајцарских пореских обвезника, а у социјалним центрима вријеђају службенике и пријете им.

"Нови њемачки талас" је компликована тема у Швајцарској. Њемачки усељеници су често високообразовани и представљају директну конкуренцију домаћинима на тржишту рада - на примјер за професорска или доцентска мјеста на универзитетима или љекарска у болницама.

Професори

Међутим, циришким професорима је дојадио десничарски популизам Швајцарске народне странке. И они су закупили цијелу страну у "Ноје цирхер цајтунгу" и објавили оглас у коме се, поред осталог, каже: "Расистичка реторика непријатељска према странцима, идеологија и политика SVP угрожавају образовање младих генерација, доводе у питање нашу будућност, трују друштво и угрожавају оно што наш град и земљу чини вриједним живота: пријатељски суживот различитих култура".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана