Švajcarskim desničarima smetaju i Nijemci

Glas Srpske
Švajcarskim desničarima smetaju i Nijemci

CIRIH - Zlo je uvijek i svuda. Na pitanje "gdje tačno" Švajcarska narodna stranka (SVP) uvijek ima isti odgovor: problem su muslimani, crnci iz Afrike, useljenici iz balkanskih zemalja koji ugrožavaju "alpski raj", javio je Tanjug.

Sada su im se pridružili i Nijemci. Misli se na njemačke građane koji se zapošljavaju u Švajcarskoj i tako otimaju posao Švajcarcima - prije svega, cijenjene i dobro plaćene poslove na klinikama i u istraživanju.

Tako bar tvrdi ciriški ogranak SVP na početku kampanje uoči izbora za gradsku skupštinu.

"Strani laktaroši otimaju se o naša radna mjesta", kaže se tako u jednom oglasu objavljenom sredinom decembra u "Noje cirher cajtungu".

"Arogantni stranci" krivi su i za astronomski visoke kirije u Cirihu. Ima još: "Nijemci se šire. Nijemci zapošljavaju prije svega Nijemce - na univerzitetu i u bolnicama".

Jedan od predizbornih oglasa ima naslov: "Sve više strane arogantnosti!" i ilustrovan je fotografijom bivšeg njemačkog ministra finansija Pera Štajnbrika.

Oglasi su dio kampanje plakatima i oglasima u kojima SVP često širi neprijateljstvo prema strancima: ciriški desničarski populisti žale se na "ubistva i tuče sa smrtnim ishodom" na ulicama grada za koje su najčešće krivi stranci, naveo je njemački državni radio "Dojče vele".

Upozorava se na useljenike koji se "mirno ljuljuškaju u mreži socijalne zaštite" - naravno, o trošku švajcarskih poreskih obveznika, a u socijalnim centrima vrijeđaju službenike i prijete im.

"Novi njemački talas" je komplikovana tema u Švajcarskoj. Njemački useljenici su često visokoobrazovani i predstavljaju direktnu konkurenciju domaćinima na tržištu rada - na primjer za profesorska ili docentska mjesta na univerzitetima ili ljekarska u bolnicama.

Profesori

Međutim, ciriškim profesorima je dojadio desničarski populizam Švajcarske narodne stranke. I oni su zakupili cijelu stranu u "Noje cirher cajtungu" i objavili oglas u kome se, pored ostalog, kaže: "Rasistička retorika neprijateljska prema strancima, ideologija i politika SVP ugrožavaju obrazovanje mladih generacija, dovode u pitanje našu budućnost, truju društvo i ugrožavaju ono što naš grad i zemlju čini vrijednim života: prijateljski suživot različitih kultura".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana