Швајцарска најкупља држава за живот, а ево на којм мјесту су земље региона

klix.ba
Швајцарска најкупља држава за живот, а ево на којм мјесту су земље региона

Према извјештају часописа CEOWORLD, живот у Швajцарској је службено најскупљи.

Европске земље доминирају на листи, па се међу топ 20 најскупљих налази девет из Европе, пет из Азије, једна из Сјеверне Америке и једна из Африке, док су двије с Кариба и двије из Океаније, пише GQ.

На другом мјесту листе нашла се Норвешка, а иза ње су Исланд, Јапан, Данска, Бахами, Луксембург, Израел, Сингапур и Јужна Кореја.

Изненађење на овој листи су Сједињене Америчке Државе које су се нашле на 20. мјесту, Уједињено Краљевство које је смјештено на 27. мјесто и Русија која је 82. на листи.

Ова листа састављена је на основи података из многобројних студија, на основи индекса потрошачких цијена, Нубео базе података о трошковима живота и бројних националних и интернационалних медијских извјештаја. У обзир су узели цијене становања, одјеће, таксија, интернета, намирница, пријевоза и хране у ресторанима.

Од ових података састављен је индекс на основи изразито скупог живота у Њујорку, а који износи 100.

Према овом мјерилу, прва на листи, Швицарска, има индекс 122,4 када су у питању трошкови живота, а 50,25 када је у питању висина станарине, која у Берну износи у просјеку 1264 еура.

Земље регије нису међу најскупљима

Једина земља из регије која се налази међу првих 50 земаља на листи, на 47. мјесту, је Словенија, чији је индекс трошкова живота 54,43, док је индекс висине станарине 17,09, што је скоро трипут јефтиније него у Швајцарској.

Одмах иза ње, на 53. мјесту, налази се Хрватска, с индексом трошкова живота 49,7 и индексом станарине 21,81. То би значило да су станарине у Хрватској за нијансу више од оних у сусједној Словенији, али да су укупни трошкови живота нижи.

Црна Гора је заузела 90. мјесто на листи, с индексом трошкова живота 38,23 и индексом висине станарине 10,38, што значи да је просјечна мјесечна станарина у овој земљи чак пет пута јефтинија него у Швајцарској, док су трошкови живота трипут мањи у односу на прву земљу с листе.

На 96. мјесту нашла се Босна и Херцеговина. Индекс трошкова у њој је 35,97, а индекс висине станарине 6,72. То значи да је, према подацима часописа CEOWORLD, станарина овдје више од седам пута јефтинија него у првој земљи с листе, што би значило да у просјеку износи око 170-180 еура.

Посљедња на листи међу земљама регије је Србија, која је заузела 98. мјесто. То значи да су трошкови живота у њој најмањи у односу на све остале земље бивше Југославије. Индекс укупних трошкова у Србији износи 35,72, трипут мање него у првопласираној држави, док је индекс висине станарине 9,08, што значи да становници издвајају пет и пол пута мање новца за смјештај, у просјеку 230 еура.

На крају листе, као најповољније државе за живот, налазе се Узбекистан, Сирија, Индија, Афганистан и Пакистан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана