Сутра Међународни дан сјећања на ромске жртве холокауста

Срна
Сутра Међународни дан сјећања на ромске жртве холокауста

САРАЈЕВО - Сутра се обиљежава Међународни дан сјећања на ромске жртве Холокауста у знак сјећања у знак сјећања на страдање Рома широм Европе током Другог Свјетског рата.

У ноћи између 2. и 3. августа 1944. године у гасним коморама у логору Аушвиц у тзв. “циганском породичном кампу” погубљено је 2.897 Рома, саопштено је из Асоцијације младих Рома “Аксиом”.

Процјене су да је у Другом свјетском рату убијено више од 500.000 Рома, али коначни број никада није утврђен.

Током јула 1942. године сви Роми с подручја тадашње Независне Државе Хрватске /НДХ/ депортовани су у Јасеновац гдје су, како наводе из Асоцијације, идентификовани према броју вагона којим су довезени у логор.

“Осим у Јасеновцу, Роми су убијани и у другим усташким логорима и на стотинама других локација на подручју данашње Хрватске, БиХ и дијеловима Србије”, наведено је из “Аксиома”.

Из ове организације наводе да је испочетка логор био смјештен у селу Уштица и то је мјесто потом добило назив “Цигански логор”, а касније су их пребацивали у Доњу Градину на другој обали Саве, на мјесто масовног страдања.

Европски парламент је 15. априла 2015. године усвојио резолуцију којом је 2. август проглашен као Дан сећања на ромске жртве геноцида у Другом свјетском рату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана