Sutra Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta

Srna
Sutra Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta

SARAJEVO - Sutra se obilježava Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokausta u znak sjećanja u znak sjećanja na stradanje Roma širom Evrope tokom Drugog Svjetskog rata.

U noći između 2. i 3. avgusta 1944. godine u gasnim komorama u logoru Aušvic u tzv. “ciganskom porodičnom kampu” pogubljeno je 2.897 Roma, saopšteno je iz Asocijacije mladih Roma “Aksiom”.

Procjene su da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada nije utvrđen.

Tokom jula 1942. godine svi Romi s područja tadašnje Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ deportovani su u Jasenovac gdje su, kako navode iz Asocijacije, identifikovani prema broju vagona kojim su dovezeni u logor.

“Osim u Jasenovcu, Romi su ubijani i u drugim ustaškim logorima i na stotinama drugih lokacija na području današnje Hrvatske, BiH i dijelovima Srbije”, navedeno je iz “Aksioma”.

Iz ove organizacije navode da je ispočetka logor bio smješten u selu Uštica i to je mjesto potom dobilo naziv “Ciganski logor”, a kasnije su ih prebacivali u Donju Gradinu na drugoj obali Save, na mjesto masovnog stradanja.

Evropski parlament je 15. aprila 2015. godine usvojio rezoluciju kojom je 2. avgust proglašen kao Dan sećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana