Сукоб у Украјини: Русија: Украјинска војска минирала контејнере са опасним супстанцама

Г.С.
Foto: Tасс

Рат у Украјини ушао је у осамдесет девети дан.

21:50 - Небензја: Западни медији су били принуђени признати да су многи становници украјинске Буче погинули услијед украјинских гранатирања

Западни медији су били принуђени да признају да су многи становници украјинске Буче погинули услијед украјинских гранатирања, изјавио је стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја на засједању Савјета безбједности Уједињених нација.

“Еклатантни примјер тога је инцидент са смрћу цивила у Бучи, који су западним медијима наручиле њихове владе, а за који су оптуживали руску војску. Све објективне чињенице и свједочења су игнорисали. Умјесто тога су ширили отворене лажи”, рекао је Небензја.

Међутим, према његовим ријечима, под притиском чињеница су чак и западни медији били приморани да признају да многи цивили у Бучи нису умрли од рана из ватреног оружја, како је тврдила Украјина, већ од артиљеријских граната застарјелог типа које су Оружане снаге Украјине користиле приликом бомбардовања тог града.

21:34 - Зеленски: Сусрет с Путином само ако је тема окончање рата

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је данас да је састанак са руским предсједником Владимиром Путином могућ само ако на дневном реду буде питање окончања рата.

''Они имају такву структуру одлучивања да се без њега одлуке не доносе. Све институције су одлуком предсједника уједињене. Без њега неће бити одлуке о окончању рата”, рекао је Зеленски одговарајући путем видео линка на питања на форуму у Давосу, преноси Интерфакс Украјина.

Додао је да не жели да се састаје са посредницима, већ само са предсједником Путином ако тема буде крај рата.

21:02 - Брифинг Министарства одбране Русије:

- Украјинска војска је минирала контејнере са опасним супстанцама у фабрици ријетких гасова у Лисичанску

- Украјинска војска је минирала мост у Сумској области како би оптужила Русију за његово рушење

- Више од 9.000 експлозивних предмета је деминирано у ДНР и ЛНР

- У протекла 24 часа са територије ДНР, ЛНР и Украјине евакуисано је у Русији више од 1.300 особа

- Украјинска војска је размјестила тешко наоружање и оклопну технику у двије школе у Одеси

- У последња 24 часа стигло је више од 80 обраћања са молбом о евакуацији из Украјине у Русију, ДНР и ЛНР

20:12 - Украјина: Забрана кретања у граничном појасу ка Бјелорусији

Украјинске власти су од данас пооштриле правила кретања у три региона који се граниче са Белорусијом.

У Кијевској, Житомирској и Ровањској области забрањено је свако кретање цивила у појасу ширине једног километра дуж граничне линије.

Из прес-служби ових области саопштено је да се кретање свих лица и моторних возила, као и сви радови изван насељених места обустављају у периоду од 22:00 до 05:00 часова.

20:01 - Данска шаље Украјини противбродске ракете “Харпун”

Данска ће предати Украјини противбродске ракете “Харпун” и лансирне системе за њих, саопштио је шеф Пентагона Лојд Остин новинарима, након онлајн-конференције са колегама из 44 државе које испоручују војну помоћ Кијеву.

Он је додао и да је Чешка недавно предала Украјини хеликоптере, тенкове, ракетне системе.

Изјавио је и да је током састанка неколико држава, укључујући Италију, Грчку, Норвешку и Пољску, саопштило да ће предати “стратешки важне артиљеријске системе и муницију” Украјини.

19:25 - Италија шаље више од 800 војника у Бугарску

Италија ће послати у Бугарску више од 800 војника како ојачала НАТО снаге, изјавио је бугарски премијер Кирил Петков након састанка са италијанским премијером Мариом Драгијем у Риму.

"Имамо потпуну подршку италијанског премијера и Владе и чињеница да Италија шаље више од 800 војника у састав НАТО батаљона то доказује", рекао је Петков.

19:04 - Специјане снаге за обезбеђење амбасаде САД у Кијеву?

Према ријечима неименованих америчких званичника САД разматрају могућност да пошаљу у Украјину припаднике снага за специјалне операције да чувају америчку амбасаду у Кијеву.

ЦНН наводи да је Бајденова администрација у раној фази разговора о слању припадника снага за специјалне операције у украјинску пријестоницу, али да приједлог још није поднијет на увид предсједнику САД Џозефу Бајдену, преноси ЦНН.

Тренутно амбасаду САД у Кијеву и ограничени број особља штите припадници дипломатске службе безбједности при Стејт департменту.

18:30 - "Старбакс" одлази из Русије након 15 година

Ланац радњи за кафу "Старбакс" саопштио је данас да напушта тржиште Русије након 15 година, чиме се корпорација овом одлуком придружила ресторанима брзе хране "Мекдоналдс".

"Старбакс", чије је сједиште у Сијетлу, има 130 радњи у Русији, а послује по лиценци од групе "Алшаја". Ланац је у Русији имао близу 2.000 радника.

18:00 - Медији: Украјинским војницима из "Азовстаља" судиће се у Маријупољу

Украјинским војницима који су се предали из "Азовстаља" судиће се у Маријупољу, пишу руски медији.

Могуће је да ће касније суђења бити одржавана и на другим локацијама.

17:32 - Лукашенко оптужује Пољску

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко изјавио је да је забринут због потеза Запада чији је циљ да се Украјина "раскомада".

Лукашенко је оптужио Пољску да жели да заузме западни дио Украјине.

17:11 - Велика офанзива руске војске на Лиман - 30 километара од Славјанска

У току је руска офанзива на град Лиман на донбаском фронту.

Од Лимана до Славјанска има 30 километара.

Украјинске снаге се повлаче док се њихова артиљерија смјешта међу градске блокове и одатле дејствује у покушају да успори снаге Русије и Донбаса, наводи извјештач магазина " Рускои весни"

Лиман је познат као важно жељезничко чвориште и трећина жељезничког саобраћаја Донбаса пролази кроз овај град.

Руска војна акција на дан 23. мај

17:01 - Зеленски по први пут признао озбиљне губитке

У руском ракетном нападу на Центар за обуку копнених снага Оружаних снага Украјине у Черниговској области погинуло је 87 особа, саопштио је предсједник Украјине Владимир Зеленски, говорећи на Давосу.

У том центру је вршена обука мобилизобваних снага територијалне одбране Украјине.

16:30 - Оставка руског дипломате у УН због инвазије на Украјину

Високо рангирани руски дипломата у сталној мисији при Уједињеним нацијама у Женеви Борис Бондарев поднио је оставку на своју функцију због неслагања са руском инвазијом на Украјину.

У отвореном писму оставке Бондарев је оцијенио да је инвазија на Украјину не само злочин против народа Украјине, већ можда и "најтежи злочин против народа Русије", оцијенивши да је слово З које истичу руске снаге прецртало све наде и изгледе за просперитетно и слободно друштво у Русији, пренио је амерички портал Дејли Бист.

Борис Бондарев, који је радио у руском министарству спољних послова од 2002. године, прво у Москви, а затим у Женеви, оценио је да је "ниво лажи и непрофесионалности у раду министарства спољних послова Русије све време у порасту".

 

15:50 - Минск: Провјера да ли су наоружање и опрема спремни за борбу

Бјелоруска војска почела је да провјерава своје наоружање и логистичку опрему како би се увјерила да су спремни за борбену употребу, саопштило је данас Министарство одбране.

"Инспекција ће утврдити стање опреме и њену спремност за извршавање задатака", наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

У саопштењу се наводи да "војска спроводи провјеру опреме смјештене у просторима за дугорочно складиштење", што значи да провјерава сву опрему коју има на располагању, наводи британска агенција.

15:10 - Украјинске снаге поново гађале ДНР

Украјинске снаге поново су гађале град Јасиновата у Доњецкој Народној Републици и то у два наврата испаливши укупно 35 ракета из система „Град", соапштио је Заједнички центар за контролу примирја.

За сада нема информација да ли је било жртава и каква је материјална штета начињена.

14:30 Путин: Економија достојанствено издржава удар санкција

СОЧИ - Руска економија достојанствено издржава удар санкција, изјавио је данас руски предсједник Владимир Путин.
"Желио бих да нагласим да, упркос свим потешкоћама, руска економија издржава утицај санкција. Сви главни макроекономски показатељи указују на то", истакао је Путин током састанка са предсједником Бјелорусије Александром Лукашенком.

Према његовим ријечима, за актуелну ситуацију била је неопходна посебна пажња економског дијела администрације и "ови напори имали су позитиван ефекат", преноси руска новинска агенција "РИА Новости".

12:55 - Прво суђење од почетка операције: Руском војнику доживотна робија

Украјински суд осудио је данас руског војника Вадима Шишимарина на доживотну казну затвора због убиства ненаоружаног цивила, током првог суђења за ратне злочине од почетка руске операције.

Шишмарин (21), иначе заповједник тенковске посаде, изјаснио се раније да је крив за убиство 62-огодишњег мушкарца 28. фебруара у једном селу, на сјевероистоку Украјине.

Он је рекао да му је наређено да пуца на мушкарца из аутомобила

11:40 - Руденко: Постоји могућност  да је било разговора о размјени заробљеника

Замјеник руског министра спољних послова Андреј Руденко признао је данас да постоји могућност да је било разговора са Украјином о размјени заробљеника из челичане "Азовстаљ" у Мариупољу. "То није дио мог сектора, али вјероватно се о томе негдје разговарало. Признајем да постоји било каква могућност која није изван здравог разума", одговорио је Руденко на новинарско питање о могућим разговорма о размјени руских ратних заробљеика за украјинске из "Азоставља"

9:00 Русија: Уништили смо неке америчке хаубице украјинске војске

Руско министарство одбране саопштило је да су њене снаге уништиле украјинску јединицу која је користила америчке хаубице типа ховицер М777, јавила је данас новинска агенција РИА Новости.

Украјина је прошле недјеље на линије фронта поставила највећи дио од 90 послатих америчких хаубица ховицера М-777, саопштила је раније америчка амбасада у Кијеву.

Ројтерс је тада извијестио да је М-777 дио велике пошиљке хаубица од САД, са намјером да се помогне Украјини да се одбрани од руског напада, и део је најновије америчке помоћи вриједне 800 милиона долара намењене украјинској војсци.

08:42 Москва: Руске јединице врше деминирање у "Азовстаљу"

Руске јединице започеле су деминирање у челичани "Азовстаљ" у Маријупољу, саопштило је руско министарство одбране, преноси Известија.

Наводи се да су руске јединице за два дана деактивирале више од 100 експлозивних направа.

8:00 Снажне експлозије у Коростену, Житомирска област

Током ноћи у граду Коростену у Житомирској области одјекнуле су снажне експлозије, информацију је потврдила замјеница градоначелника Коростен Наталија Чижевскаја.

Према њеним ријечима, мештани су чули звуке двије експлозије, којима су претходили бљескови.

Чижевска је касније извијестила да се у граду чула још једна експлозија.

8:45 Нови Зеланд шаље војнике у Британију да тренирају војску Украјине

Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн изјавила је данас да ће њена земља распоредити још 30 додатних војника у Великој Британији, како би подржала тренинг украјинских снага.

"Војници ће бити у Британији до краја јула", казала је Ардерн, а пренео ЦНН.

Они ће тренирати украјинске војнике како да користе лаки пиштољ Л-119, додала је премијерка Новог Зеланда.

Војници, муниција за обуку и вишак опреме, укључујући системе за нишањење, биће премештени ваздушним путем којим координира Велика Британија.

Ова одлука прати претходно размештање 66 војника Новог Зеланда у априлу, заједно са авионом Краљевског ратног ваздухопловства Ер Форс Ц-130 Херкулес, који служи као главни тактички превозник за војне снаге широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана