Сукоб у Украјини: Медији: Украјинске снаге поново гађају електрану Запорожје

ГС/Агенције
У току је 178. дан сукоба у Украјини
Foto: Риа Новости | У току је 178. дан сукоба у Украјини

МОСКВА/КИЈЕВ- У току је 178. дан сукоба у Украјини. Настављају се борбе у Доњецку, Харкову и Николајеву. Експлозије и у Белгороду. Москва и Кијев се и даље међусобно оптужују за све озбиљније напетости око нуклеарке у Запорожју.

22:00 - Шојгу: Почиње масовна производња хиперсоничних ракета

Руско министарство одбране почиње са масовном производњом хиперсоничних крстарећих ракета “циркон”, рекао је данас министар одбране Сергеј Шојгу.

“Почињемо серијску производњу ''циркона''. Заправо, пројектил је већ стављен у службу. Сва документа по питању овог оружја биће потписана ове године”, казао је Шојгу за ТВ канал Росија-1, пренио је ТАС С.

Шојгу је открио и да је на форуму Армија-2022 потписано више уговора између Министарства одбране Русије и одбрамбених корпорација у вриједности од 500 милијарди рубаља (око 8,4 милијарди долара) за, између осталог, испоруку ракетних система С-500 и балистичких ракета “Сармат”, додаје Спутњик.
 

21:34 - Балицки: Спремни смо да извозимо жито традиционалним тржиштима

Запорошка област је спремна да испоручује нове приносе житарица традиционалним тржиштима - Турској, Египту и земљама Блиског истока, навео је шеф администрације региона Евгениј Балицки.

Жетва у Запорошкој области практично је завршена, а прикупљено је 1,5 милиона тона жита.

“Ускоро ће се ријешити питање на тему Бердјанске луке и њеног обнављања и почећемо да утоварујемо жито. Пољопривредници ће моћи да продају своје жито на стандардним тржиштима Турској, Саудијској Арабији, Блиском истоку и Египту”, написао је Балицки на “Телеграму”.

Он је нагласио да је план да се на јесен прикупи још око милион тона жита, као и да се оно тренутно превози жељезницом и друмским саобраћајем, преноси “Спутњик”.

21:05 - Варшава адекватно одговорила на поступке Москве у Каљининграду

Пољска је у сарадњи са чланицама НАТО дала адекватан одговор на поступке Руске Федерације у региону Каљининград, рекао је данас замјеник пољског министра за националну одбрану Војцех Скуркијевич.

Скуркијевич је коментарисао распоређивање руских борбених авиона са хиперсоничним пројектилима “Кинжал” у региону Каљњининграда, подсјећа руска новинска агенција ТАСС.

Према његовим ријечима, Пољска као земља на источном крилу НАТО у потпуности схвата дешавања.

“Наши поступци су обављени у консултацијама са савезницима и Штабом НАТО остају адекватни пријетњама и поступцима Руске Федерације у региону Каљининграда”, нагласио је пољски званичник.

Руско Министарство одбране средином седмице саопштило је да су три борбена авиона “Миг-31И” наоружана хиперсоничним пројектилима “Кинжал” пребачена на аеродром Чкаловск у региону Каљининграда у склопу додатних мјера стратешке одбране.

20:35 - Украјинске снаге поново гађају електрану Запорожје

Украјинске оружане снаге поново су гађале нуклеарну електрану Запорожје са западним наоружањем, али постројења од кључне важности нису оштећена, саопштила је војно-цивилна управа града Енергодара, који је у непосредној близини електране.

“Украјинске снаге гађале су електрану и предграђе Енергодара”, наводи се у саопштењу, преноси руска новинска агенција ТАСС.

Члан Савјета војно-цивилне администрације региона Запорожје Владимир Рогов изјавио је да су украјинске снаге отвориле ватру на предграђе Енергидара након артиљеријској напада на нуклеарну електрану.

Према његовим ријечима, у току је рад на утврђивању штете и евентуалним жртвама напада.

19:57 - Одбијен ракетни напад на Херсон

Ракетни напад украјинских снага на Херсон је одбијен, изјавио је замјеник шефа администрације Херсонског региона.

Како је рекао, све пројектиле обориле су руске ПВО снаге.

18:50 - Покушај атентата на градоначелника Маријупоља

На градоначелника Маријупоља Константина Ивашенка извршен је покушај атентата на улазу у градски зоолошки врт, међутим, у инциденту нема повријеђених.

Извори с лица мјеста су Спутњику рекли да се у рејону у коме је пролазио градоначелник зачуо прасак, али да нема жртава нити повријеђених. За сада нема званичних информација о овом догађају.

На мјесту догађаја се налази робот за ликвидацију експлозивних направа Министарства унутрашњих послова Доњецке Народне Републике.

Према информацијама извора, на улазу у Маријупољ је појачана контрола и полиција детаљно провјерава аутомобиле.

17:54 - Украјина: Рањено 12 цивила у руском ракетирању близу нуклеарке

Град се налази на око 30 километара од друге највеће нуклеарке у Украјини, Пивденоукрајинск.

Украјински званичници саопштили су данас да је 12 цивила повријеђено када је руски пројектил погодио стамбени дио у граду Вознесенку, недалеко од нуклеарне електране.

Гувернер региона Николајев Виталиј Ким навео је на Телеграму да су међу повријеђенима и четири дјетета, као да је нањета и материјална штета приватним кућама и једној петоспратници, пренео је Ројтерс.

​​​​​17:11 - Издати први руски пасоши у Харковској области

У граду Купјанск, у Харковској области, издато је првих десет руских пасоша локалним становницима, преноси РИА Новости.

“Ово је значајан догађај за наш регион и за сваког становника”. рекао је Виталиј Ганчев, шеф нове војно-цивилне администрације региона на свечаној додјели руских пасоша.

Прије добијања пасоша, становници Харковске области положили су свечану заклетву као нови држављни Руске Федерације.

16:22 - Гутерес: Потребна сарадња како би храна и ђубриво из Русије доспјели на свјетско тржиште

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес рекао је да би владе и приватни сектор требало да сарађују како би руску храну и ђубриво, као и украјинско жито испоручили на свјетска тржишта.Опширније на линку.

16:01 - Спријечена провокација Кијева на нуклеарној електрани

Провокација Кијева на Запорошкој нуклеарки, која је ланирана да буде изведена 19. августа, је спријечена, рекао је Спутњику представник локалне администрације Владимир Рогов.

„На територији нуклеарне електрани је 19. августа било прилично тихо. Захваљујући раном откривању планова милитаната украјинског предсједника Владимира Зеленског, успјели смо да спријечимо провокацију. У супротном би посљедице могле бити непоправљиве”, изјавио је он.

Рогов је подвукао да нема никакве сумње да ће власти у Кијеву покушати да реализују нове провокације и да гранатирају нуклеарну електрану.

 

15:44 - САД планирају да Украјини испоруче навођене пројектиле „Екскалибур”

Сједињене Америчке Државе планирају да Украјини испоруче навођене пројектиле „Екскалибур”, пише лист „Политико”.

Појашњено је да ови пројектили нису били укључени у тренутни пакет војне помоћи.

15:00 - Шојгу: Циљ напада на затвор у Јеленовки је прикривање украјинских злочина

Ракетни удар украјинске војске на истражни затвор у Јеленовки у ДНР, у коме су се налазили заробљени украјински војници, припадници екстремистичког батаљона „Азов”, јесте покушај прикривања истине о злочинима које су извршили украјински војници, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу на првом Међународном антифашистичком конгресу.

„Украјинске власти су ‘Азовце’ (‘Азов’ је Русија прогласила терористичком организацијом), који су се предали, осудила на смрт. Због тога је затвор у Јеленовки током ноћи гађан из америчких вишецјевних ракетних бацача. Украјинско руководство је извршило циничан масакр над заробљеницима због страха од њихових свједочења. Они откривају злочине против цивила који су почињени уз одобрење Кијева”, рекао је Шојгу.

14.43-  Москва: Режим Зеленског одобрио употребу хемијског оружја против руске војске

Режим украјинског предсједника Володимира Зеленског одобрио је терористичке нападе употребом хемијских агенаса против руске војске, саопштило је руско Министарство одбране.

Тако су 31. јула руски војници који су извршавали задатке у рејону насеља Васиљевка Запорошке области пребачени у војну болницу са знацима тешког тровања.

Као резултат истраживања, у тијелу војника пронађена је отровна супстанца, ботулинум токсин типа "Б".


13.43- Први становници Харковске области добили руско држављанство

Први становници Харковске области добили су руско држављанство.  У граду Купјанск на свечаности у скупштинској сали локалне матичне службе уручено је првих десет руских пасоша грађанима који су поднијели захтјев, јављају руски медији. 


12.17- Енергоатом: Запорошка електрана ради са ризиком од цурења радијације

Због напада у области око Запорошке нуклеарне електране, рађена је ванредна заштита на једном од енергетских блокова, а један од три погонска блока је искључен. 

Током гранатирања азотно-кисеоничка станица и помоћни објекат су озбиљно оштећени.

Ризици од цурења водоника и радиоактивног прскања остају, а велика је и опасност од пожара, обавјештавају стручњаци "Енергоарома".


12.00 -  Шојгу: Идеја о забрани уласка свим Русима у ЕУ је нацистицка

Идеја да се свим руским држављанима ускрати улазак у ЕУ представља манифестацију нацистичке политике, поручио је данас руски министар одбране Сергеј Шојгу.

"Данас смо свједоци још једне јасне манифестације нацистичке политике, када високи европски званичници протурају русофобичну идеју о блокирању уласка у земље ЕУ свим Русима“, изјавио је Шојгу током обраћања на састанку првог Међународног антифашистичког конгреса у Москви, преноси ТАСС.

Литвански министар спољних послова Габриелиус Ландсбергис позвао је ове недјеље на прекид издавања виза руским грађанима на нивоу цијеле Европске уније, пренијели су литвански медији.

Забрану подржавају земље попут Финске и Естоније, али јој се противе њемачки канцелар Олаф Шолц и Европска комисија.

Чешка, актуелна предсједавајућа ЕУ, најавила је да ће се о том питању разговарати на министарском састанку крајем августа.


10.30 -  Русија:Ликвидирано 100 милитаната, међу њима 20 америчких плаћеника

Министарство одбране Русије саопштило је данас да је руска авијација погодила положаје украјинске екстремистичке јединице Кракен у близини Авдејевке код Харкова и да је погинуло више од 100 милитаната.

Портпарол Министарства Игор Конашенков је навео да је међу њима ликвидирано и до 20 америчких плаћеника, преноси РИА Новости.

Конашенков је додао да је у рејону насеља Великомихајловка у Дњепропетровској области руска авијација погодила положај 110. бригаде територијалне одбране Оружаних снага Украјине и да је погинуло најмање 200 њених припадника, уз више од 150 рањених.



7.30 - Зеленски: Русији потребни гасоводи да би "снабдијевала" Европу проблемима

Предсједник Украјине Володимир Зеленски оцијенио је да су Русији потребни гасоводи "Сјеверни ток 1" и "Сјеверни ток 2" да би, како је навео, "снабдијевала" Европу проблемима.

"Русији су потребни токови да би снабдијевала Европу проблемима, а не да би помагала у гасу", рекао је Зеленски у видео обраћању.

Зеленски сматра да што дуже "терористичка држава", како је назвао Русију, буде присутна на европском и глобалном енергетском тржишту, то дуже неће бити стабилности на тржишту.

"И што се прије сви у Европи припреме своје енергетске системе на то да уопште не добијају енергенте из Русије, то ће прије моћи мирно да чекају сваку зиму", рекао је Зеленски.



7.00 -  Генералштаб Украјине: Русија покренула масовну офанзиву у Донбасу

Русија је покренула масовну офанзиву у Донбасу на неколико праваца, саопштио је Генералштаб Оружаних снага Украјине.

Борбе се воде на правцу Славјанска, Краматорска и Бахмута. Наводи се да на тим правцима руске снаге гранатирају области појединих насеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана