Sukob u Ukrajini: Mediji: Ukrajinske snage ponovo gađaju elektranu Zaporožje

GS/Agencije
U toku je 178. dan sukoba u Ukrajini
Foto: Ria Novosti | U toku je 178. dan sukoba u Ukrajini

MOSKVA/KIJEV- U toku je 178. dan sukoba u Ukrajini. Nastavljaju se borbe u Donjecku, Harkovu i Nikolajevu. Eksplozije i u Belgorodu. Moskva i Kijev se i dalje međusobno optužuju za sve ozbiljnije napetosti oko nuklearke u Zaporožju.

22:00 - Šojgu: Počinje masovna proizvodnja hipersoničnih raketa

Rusko ministarstvo odbrane počinje sa masovnom proizvodnjom hipersoničnih krstarećih raketa “cirkon”, rekao je danas ministar odbrane Sergej Šojgu.

“Počinjemo serijsku proizvodnju ''cirkona''. Zapravo, projektil je već stavljen u službu. Sva dokumenta po pitanju ovog oružja biće potpisana ove godine”, kazao je Šojgu za TV kanal Rosija-1, prenio je TAS S.

Šojgu je otkrio i da je na forumu Armija-2022 potpisano više ugovora između Ministarstva odbrane Rusije i odbrambenih korporacija u vrijednosti od 500 milijardi rubalja (oko 8,4 milijardi dolara) za, između ostalog, isporuku raketnih sistema S-500 i balističkih raketa “Sarmat”, dodaje Sputnjik.
 

21:34 - Balicki: Spremni smo da izvozimo žito tradicionalnim tržištima

Zaporoška oblast je spremna da isporučuje nove prinose žitarica tradicionalnim tržištima - Turskoj, Egiptu i zemljama Bliskog istoka, naveo je šef administracije regiona Evgenij Balicki.

Žetva u Zaporoškoj oblasti praktično je završena, a prikupljeno je 1,5 miliona tona žita.

“Uskoro će se riješiti pitanje na temu Berdjanske luke i njenog obnavljanja i počećemo da utovarujemo žito. Poljoprivrednici će moći da prodaju svoje žito na standardnim tržištima Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Bliskom istoku i Egiptu”, napisao je Balicki na “Telegramu”.

On je naglasio da je plan da se na jesen prikupi još oko milion tona žita, kao i da se ono trenutno prevozi željeznicom i drumskim saobraćajem, prenosi “Sputnjik”.

21:05 - Varšava adekvatno odgovorila na postupke Moskve u Kaljiningradu

Poljska je u saradnji sa članicama NATO dala adekvatan odgovor na postupke Ruske Federacije u regionu Kaljiningrad, rekao je danas zamjenik poljskog ministra za nacionalnu odbranu Vojceh Skurkijevič.

Skurkijevič je komentarisao raspoređivanje ruskih borbenih aviona sa hipersoničnim projektilima “Kinžal” u regionu Kaljnjiningrada, podsjeća ruska novinska agencija TASS.

Prema njegovim riječima, Poljska kao zemlja na istočnom krilu NATO u potpunosti shvata dešavanja.

“Naši postupci su obavljeni u konsultacijama sa saveznicima i Štabom NATO ostaju adekvatni prijetnjama i postupcima Ruske Federacije u regionu Kaljiningrada”, naglasio je poljski zvaničnik.

Rusko Ministarstvo odbrane sredinom sedmice saopštilo je da su tri borbena aviona “Mig-31I” naoružana hipersoničnim projektilima “Kinžal” prebačena na aerodrom Čkalovsk u regionu Kaljiningrada u sklopu dodatnih mjera strateške odbrane.

20:35 - Ukrajinske snage ponovo gađaju elektranu Zaporožje

Ukrajinske oružane snage ponovo su gađale nuklearnu elektranu Zaporožje sa zapadnim naoružanjem, ali postrojenja od ključne važnosti nisu oštećena, saopštila je vojno-civilna uprava grada Energodara, koji je u neposrednoj blizini elektrane.

“Ukrajinske snage gađale su elektranu i predgrađe Energodara”, navodi se u saopštenju, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Član Savjeta vojno-civilne administracije regiona Zaporožje Vladimir Rogov izjavio je da su ukrajinske snage otvorile vatru na predgrađe Energidara nakon artiljerijskoj napada na nuklearnu elektranu.

Prema njegovim riječima, u toku je rad na utvrđivanju štete i eventualnim žrtvama napada.

19:57 - Odbijen raketni napad na Herson

Raketni napad ukrajinskih snaga na Herson je odbijen, izjavio je zamjenik šefa administracije Hersonskog regiona.

Kako je rekao, sve projektile oborile su ruske PVO snage.

18:50 - Pokušaj atentata na gradonačelnika Marijupolja

Na gradonačelnika Marijupolja Konstantina Ivašenka izvršen je pokušaj atentata na ulazu u gradski zoološki vrt, međutim, u incidentu nema povrijeđenih.

Izvori s lica mjesta su Sputnjiku rekli da se u rejonu u kome je prolazio gradonačelnik začuo prasak, ali da nema žrtava niti povrijeđenih. Za sada nema zvaničnih informacija o ovom događaju.

Na mjestu događaja se nalazi robot za likvidaciju eksplozivnih naprava Ministarstva unutrašnjih poslova Donjecke Narodne Republike.

Prema informacijama izvora, na ulazu u Marijupolj je pojačana kontrola i policija detaljno provjerava automobile.

17:54 - Ukrajina: Ranjeno 12 civila u ruskom raketiranju blizu nuklearke

Grad se nalazi na oko 30 kilometara od druge najveće nuklearke u Ukrajini, Pivdenoukrajinsk.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su danas da je 12 civila povrijeđeno kada je ruski projektil pogodio stambeni dio u gradu Voznesenku, nedaleko od nuklearne elektrane.

Guverner regiona Nikolajev Vitalij Kim naveo je na Telegramu da su među povrijeđenima i četiri djeteta, kao da je nanjeta i materijalna šteta privatnim kućama i jednoj petospratnici, preneo je Rojters.

​​​​​17:11 - Izdati prvi ruski pasoši u Harkovskoj oblasti

U gradu Kupjansk, u Harkovskoj oblasti, izdato je prvih deset ruskih pasoša lokalnim stanovnicima, prenosi RIA Novosti.

“Ovo je značajan događaj za naš region i za svakog stanovnika”. rekao je Vitalij Gančev, šef nove vojno-civilne administracije regiona na svečanoj dodjeli ruskih pasoša.

Prije dobijanja pasoša, stanovnici Harkovske oblasti položili su svečanu zakletvu kao novi državljni Ruske Federacije.

16:22 - Guteres: Potrebna saradnja kako bi hrana i đubrivo iz Rusije dospjeli na svjetsko tržište

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres rekao je da bi vlade i privatni sektor trebalo da sarađuju kako bi rusku hranu i đubrivo, kao i ukrajinsko žito isporučili na svjetska tržišta.Opširnije na linku.

16:01 - Spriječena provokacija Kijeva na nuklearnoj elektrani

Provokacija Kijeva na Zaporoškoj nuklearki, koja je lanirana da bude izvedena 19. avgusta, je spriječena, rekao je Sputnjiku predstavnik lokalne administracije Vladimir Rogov.

„Na teritoriji nuklearne elektrani je 19. avgusta bilo prilično tiho. Zahvaljujući ranom otkrivanju planova militanata ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, uspjeli smo da spriječimo provokaciju. U suprotnom bi posljedice mogle biti nepopravljive”, izjavio je on.

Rogov je podvukao da nema nikakve sumnje da će vlasti u Kijevu pokušati da realizuju nove provokacije i da granatiraju nuklearnu elektranu.

 

15:44 - SAD planiraju da Ukrajini isporuče navođene projektile „Ekskalibur”

Sjedinjene Američke Države planiraju da Ukrajini isporuče navođene projektile „Ekskalibur”, piše list „Politiko”.

Pojašnjeno je da ovi projektili nisu bili uključeni u trenutni paket vojne pomoći.

15:00 - Šojgu: Cilj napada na zatvor u Jelenovki je prikrivanje ukrajinskih zločina

Raketni udar ukrajinske vojske na istražni zatvor u Jelenovki u DNR, u kome su se nalazili zarobljeni ukrajinski vojnici, pripadnici ekstremističkog bataljona „Azov”, jeste pokušaj prikrivanja istine o zločinima koje su izvršili ukrajinski vojnici, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na prvom Međunarodnom antifašističkom kongresu.

„Ukrajinske vlasti su ‘Azovce’ (‘Azov’ je Rusija proglasila terorističkom organizacijom), koji su se predali, osudila na smrt. Zbog toga je zatvor u Jelenovki tokom noći gađan iz američkih višecjevnih raketnih bacača. Ukrajinsko rukovodstvo je izvršilo ciničan masakr nad zarobljenicima zbog straha od njihovih svjedočenja. Oni otkrivaju zločine protiv civila koji su počinjeni uz odobrenje Kijeva”, rekao je Šojgu.

14.43-  Moskva: Režim Zelenskog odobrio upotrebu hemijskog oružja protiv ruske vojske

Režim ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog odobrio je terorističke napade upotrebom hemijskih agenasa protiv ruske vojske, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Tako su 31. jula ruski vojnici koji su izvršavali zadatke u rejonu naselja Vasiljevka Zaporoške oblasti prebačeni u vojnu bolnicu sa znacima teškog trovanja.

Kao rezultat istraživanja, u tijelu vojnika pronađena je otrovna supstanca, botulinum toksin tipa "B".


13.43- Prvi stanovnici Harkovske oblasti dobili rusko državljanstvo

Prvi stanovnici Harkovske oblasti dobili su rusko državljanstvo.  U gradu Kupjansk na svečanosti u skupštinskoj sali lokalne matične službe uručeno je prvih deset ruskih pasoša građanima koji su podnijeli zahtjev, javljaju ruski mediji. 


12.17- Energoatom: Zaporoška elektrana radi sa rizikom od curenja radijacije

Zbog napada u oblasti oko Zaporoške nuklearne elektrane, rađena je vanredna zaštita na jednom od energetskih blokova, a jedan od tri pogonska bloka je isključen. 

Tokom granatiranja azotno-kiseonička stanica i pomoćni objekat su ozbiljno oštećeni.

Rizici od curenja vodonika i radioaktivnog prskanja ostaju, a velika je i opasnost od požara, obavještavaju stručnjaci "Energoaroma".


12.00 -  Šojgu: Ideja o zabrani ulaska svim Rusima u EU je nacisticka

Ideja da se svim ruskim državljanima uskrati ulazak u EU predstavlja manifestaciju nacističke politike, poručio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Danas smo svjedoci još jedne jasne manifestacije nacističke politike, kada visoki evropski zvaničnici proturaju rusofobičnu ideju o blokiranju ulaska u zemlje EU svim Rusima“, izjavio je Šojgu tokom obraćanja na sastanku prvog Međunarodnog antifašističkog kongresa u Moskvi, prenosi TASS.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis pozvao je ove nedjelje na prekid izdavanja viza ruskim građanima na nivou cijele Evropske unije, prenijeli su litvanski mediji.

Zabranu podržavaju zemlje poput Finske i Estonije, ali joj se protive njemački kancelar Olaf Šolc i Evropska komisija.

Češka, aktuelna predsjedavajuća EU, najavila je da će se o tom pitanju razgovarati na ministarskom sastanku krajem avgusta.


10.30 -  Rusija:Likvidirano 100 militanata, među njima 20 američkih plaćenika

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska avijacija pogodila položaje ukrajinske ekstremističke jedinice Kraken u blizini Avdejevke kod Harkova i da je poginulo više od 100 militanata.

Portparol Ministarstva Igor Konašenkov je naveo da je među njima likvidirano i do 20 američkih plaćenika, prenosi RIA Novosti.

Konašenkov je dodao da je u rejonu naselja Velikomihajlovka u Dnjepropetrovskoj oblasti ruska avijacija pogodila položaj 110. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine i da je poginulo najmanje 200 njenih pripadnika, uz više od 150 ranjenih.



7.30 - Zelenski: Rusiji potrebni gasovodi da bi "snabdijevala" Evropu problemima

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocijenio je da su Rusiji potrebni gasovodi "Sjeverni tok 1" i "Sjeverni tok 2" da bi, kako je naveo, "snabdijevala" Evropu problemima.

"Rusiji su potrebni tokovi da bi snabdijevala Evropu problemima, a ne da bi pomagala u gasu", rekao je Zelenski u video obraćanju.

Zelenski smatra da što duže "teroristička država", kako je nazvao Rusiju, bude prisutna na evropskom i globalnom energetskom tržištu, to duže neće biti stabilnosti na tržištu.

"I što se prije svi u Evropi pripreme svoje energetske sisteme na to da uopšte ne dobijaju energente iz Rusije, to će prije moći mirno da čekaju svaku zimu", rekao je Zelenski.



7.00 -  Generalštab Ukrajine: Rusija pokrenula masovnu ofanzivu u Donbasu

Rusija je pokrenula masovnu ofanzivu u Donbasu na nekoliko pravaca, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Borbe se vode na pravcu Slavjanska, Kramatorska i Bahmuta. Navodi se da na tim pravcima ruske snage granatiraju oblasti pojedinih naselja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana