Сукоб у Украјини: Кијев: У Украјину стигао први страни брод од почетка рата

ГС/Агенције
Војник у близини хеликоптера Ми-8МТВ на аеродрому у зони специјалне војне операције
Foto: Риа Новости | Војник у близини хеликоптера Ми-8МТВ на аеродрому у зони специјалне војне операције

МОСКВА/КИЈЕВ- Рат у Украјини ушао је у 164. дан. Настављају се жестоке борбе на истоку Украјине. Кијев не показује спремност да одговорно приступи преговорима са Москвом, изјавио је први замјеник представника Русије при УН Дмитриј Пољански. Два брода из Турске и један из Бугарске испловили су из украјинских лука.

ИНТЕРАКТИВНУ МАПУ СУКОБА У УКРАЈИНИ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЈЕ
 

21.37 Кијев: У Украјину стигао први страни брод од почетка рата

Први инострани брод стигао је данас у Украјину откако је почео рат у Украјини у фебруару и биће натоварен житарицама, рекао је украјински министар инфраструктуре Олександр Кубраков.

Он је у коментару на Фејсбуку навео да се теретни брод који плови под заставом Барбадоса налази у украјинској луци Черноморск, пренио је Ројтерс.

"Радимо све што можемо да обезбедимо да наше луке приме још бродова. Конкретно, план нам је да достигнемо ниво од најмање три до пет бродова у наредне две недеље", додао је Кубраков.

Крајњи циљ Украјине је да мјесечно из црноморских лука извезе три милиона тона, нагласио је министар.

Око 20 милиона тона житарица од прошлогодишње жетве је и даље у Украјини, наводи Ројтерс.

Ове недјеље испловио је и први брод из Украјине са житарицама након недавног споразума Русије и Украјине о деблокади лука, а ишао је преко Турске ка Либану.

21.37 Гранатирање нуклеарне електране Запорожје je чин нуклеарног тероризма

Руско Министарство одбране сматра да је гранатирање нуклеарне електране Запорожје које су извшриле украјинске снаге чин нуклеарног тероризма у складу са конвенцијом УН која је усвојена резолуцијом Генералне скупштине УН, рекао је данас директор руског Контролног центра националне осбране генерал Михаил Мизинцев.

Украјинске снаге гађале су подручје нуклеарне електране Запорожја након чега је избио пожар.

Пресјечене су двије напојне линије које су неопходне за рад електране због чега је више од 10.000 мјештана региона Запорожје остало без струје и воде.

"Према међународној конвенцији усвојеној резолуцијом Генералне скупштине УН 13. априла 2005. године сматрамо да су ови криминални поступци украјинских власти чин нуклеарног тероризма", нагласио је Мизинцев.

Он је истакао да би могућа несрећа у атомској електрани Запорожја могла премашити обим катастрофа у Чернобиљу и Фукушими те да би цијела територија Украјине, Русије, Бјелорусије, Молдавије, Бугарске и Румуније биле захваћене контаминацијом.

Мизинцев је од УН, Међународне агенције за атомску енергију и других међународних организација затражио осуду поступака дијела украјиснке војске и предузимање хитних мјера како би се спријечиле провокације у нуклеарним постројењима.

19.10 Украјинске снаге напустиле још један положај у Донбасу

Украјинске снаге повукле су се са стратешке висоравни у близини Артјомовска, града који се у Украјини зове Бахмут, саопштио је данас министар унутрашњих послова самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) Виталиј Кислев.

"Украјинске оружане снаге напустиле су стратешку висораван која штити Артјомовск и повукле се у град", написао је Кислев на свом Телеграм каналу.

Додао је да разлози за повлачење украјинских трупа нису познати с обзиром на то да би могле дуго да се бране јер је већина ровова нетакнута, преноси ТАС С.

Према његовим ријечима, украјинска војска неће моћи дуго да задржи контролу над градом јер више није на тој висији, одакле је могла да држи ситуацију под контролом.

Руско министарство одбране саопштило је пре два дана да су украјинске снаге изгубиле борбену ефикасност и напустиле положаје у близини Авдејевке, Артјомовска и Соледара, који се налази у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици (ДНР).

18.49 Кијев: Приведена два мушкарца, оптужени да су руски агенти

Украјинска Служба државне безбедности (СБУ) притворила је два мушкарца под оптужбом да су руски обавјештајни агенти одговорни за идентификовање мета током руског ракетног напада који је уништио бродоградилиште у јужној луци Николајев, саопштила је данас СБУ.

У саопштењу се додаје да су њих двојица "сакупљали и слали непријатељу обавјештајне податке о важним инфраструктурним објектима, складиштима нафте, распоређивању и покрету украјинске војске", пренио је Ројтерс.

СБУ је саопштила да су у руском ракетном нападу просторије неколико предузећа за бродоградњу оштећене или уништене, не прецизирајући када се тај напад догодио.

18.43 Покалчук поднијела оставку

Директор канцеларије организације "Амнести интернешнел" за Украјину Оксана Покалчук поднијела је данас оставку усљед несугласица око недавног извјештаја у којем је ова групација оптужила украјинске оружане снаге да стационирају војску у стамбеним дијеловима.

"Амнести интернешнел" је коментаре изнио у извјештају објављеном у четвртак 4. августа што је изазвало жестоке критике украјинске администрације.

Украјински предсједник Владимир Зеленски предводио је осуде против навода "Амнести интернешнела" и оптужује групацију да покушава да "пренесе одговорност са агресора на жртву".

Покалчукова је на свом профилу друштвене мреже "Фејсбук" објавила да подноси оставку јер није сагласна са објављеним извјештајем и да сада схвата да то не може да промијени или да уклони спорне наводе.

16.55 Кијев: Русија почела напад на кључне градове у Доњецку

Руске снаге почеле су данас напад на два кључна града у источном региону Доњецка и наставиле са ракетним ударима на друге украјинске градове, укључујући и Никопољ који се налази близу највеће нуклеарне електране у Европи, потврдили су украјински војни и локални званичници.

Градови Бахмут и Авдијевка сматрају се кључним циљевима руске офанзиве на истоку Украјине, а аналитичари потврђују да руске снаге морају да заузму Бахмут уколико желе да напредују даље према регионалним чвориштима Славјанск и Краматорск, преноси АП.

"На Доњецком правцу, непријатељ води офанзивну операцију, концентришући своје главне напоре на правцима Бахмут и Авдијевка. Непријатељ у офанзиви користи копнене снаге и војну авијацију", наводи се у саопштењу украјинског генералштаба објављеном на Фејсбуку.

У руским артиљеријским нападима у Доњецку у посљедња 24 сата је погинуло пет, а рањено 14 цивила, објавио је данас на Телеграму гувернер Доњецка Павло Кириленко, рекавши да су двије сосбе изгубиле живот у Попросном, а по једна у Авдијевки, Соледару и Первомајском.

Гувернер источне Дњепропетровске области потврдио је да су три цивила повређена након што су руске ракете пале на стамбено насеље у Никопољу, граду на реци Дњепар коији се налази у близини нуклеарне електране Запорожје која је од почетка рата под руском контролом.


13.40 - Руске снаге елиминисале украјинску ракетну батерију

Оружане снаге Русије су уништиле украјинску батерију вишецјевних ракетних бацача опремљену системима украјинске производње Вилка и америчким ХИМАРС, изјавио је на данашњем брифингу за новинаре портпарол руског министарства одбране генерал-потпуковник Игор Конашенков.

"Украјинска батерија вишецевних ракетних бацача опремљена системима Вилка и ХИМАРС уништена је у близини насеља Пјатигорскоје у Харковској области", рекао је Конашенков, преноси ТАС С.

Према његовим речима, уништени су и ватрени положаји пет система Град, три вода самоходних хаубица Гвоздика, артиљеријски вод са топовима Гиатсинт-Б, а четири артиљеријска вода наоружана хаубицама Д-30 су потиснута у Доњецкој Народној Републици код Калиновке и Доброје.

12.40 – Вишњевецки: Гранатирање Запорожја може да изазове катастрофу

Украјинске снаге гранатирањем нуклеарних постројења у Украјини могу да изазову катастрофу сличну оној из Чернобиља, рекао је данас Игор Вишњевецки, директор одјељења за неширење и контролу наоружања при руском Министарству спољних послова.
Вишњевецки је додао да су украјинске снаге у петак поново грантирале нуклеарну централу "Запорожје".

"Овај инцидент могао је да има далекосежне посљедице. Ситуација је веома опасна. Не знам какве друге акције може да предузме украјинска страна уколико не буде заустављена. Може да се деси катастрофа попут чернобиљске, али УН ћуте", рекао је новинарима Вишњевецки, преноси "Спутњик".

Он је подсјетио да је Међународна агенција за атомску енергију /ИАЕА/ припремала посјету нуклеарној централи "Запорожје", али да Секретаријат УН "у посљедњем трентуку није одобрио посјету и практично ју је омео".

Вишњевецки је оцијенио да је то урађено јер посјета није била корисна за Кијев и његове западне спонзоре.

"Инспекција би показала да је ту све нормално, да електрана ради правилно и да је особље на својим мјестима", рекао је руски дипломата.

Нуклеарна централа "Запорожје" је највеће атомско постројење у Европи, а у њему ради око 12.000 људи.


11.59 - Покушај атентата на Гура

У мјесту Нова Каховка у Херсонској области покушан је атентат на замјеника шефа администрације Виталија Гура. Он је хоспитализован и у тешком је стању, рекао је за Спутњик извор у администрацији.

"Напад је изведен у кући у којој живи Гур, непознате особе су пуцале на њега. Он је у тешком стању и разматра се његово пребацивање на Крим", рекао је тај извор.


7.45 -  Мизинцев: Из украјинских лука испловила три брода

Два брода из Турске и један из Бугарске испловили су из украјинских лука, изјавио је начелник руског Центра за управљање националном одбраном Михаил Мизинцев.

"У оквиру спровођења иницијативе о међусобном разумијевању о безбједном транспорту жита из украјинских лука из луке Одеса су испловили бродови Најви Стар (Турска, натоварен кукурузом), Поларнет (Турска, натоварен кукурузом) и Рожен (Бугарска, натоварен кукурузом) који је испловио из луке Черноморск 5. августа 2022. Русија је стриктно посвећена својим обавезама из споразума у циљу обезбјеђивања извоза житарица и минералних ђубрива из украјинске луке", рекао је Мизинцев, пренио је ТАСС.

Према ријечима Мизинцева, који руководи руским Заједничким координационим штабом за хуманитарни одговор у Украјини, 66 бродова из 14 земаља и даље је блокирано у шест украјинских лука.

Ризици за пловидбу и оштећења лучке инфраструктуре од лебдећих украјинских мина и даље постоје за црноморске државе.



7.30 - Пољански: Русија и Украјина далеко од преговора

Кијев не показује спремност да одговорно приступи преговорима са Москвом, изјавио је први замјеник представника Русије при УН Дмитриј Пољански.

Он је рекао, да, што се тиче мировних преговора, Украјина не даје никакве сигнале о томе да има одговорну позицију, преноси РИА Новости.

"Имају неке захтјеве који не могу бити стављени на сто током озбиљних преговора. Зато смо још далеко (од преговора)", истакао је Пољански. Према његовим ријечима, Украјина даје само политичке изјаве о теоријској спремности да преговара са Русијом, да је спремна да преговара када Русија повуче своје трупе, имајући у виду и Донбас и Крим, што Пољански оцјењује као "смијешно само по себи".

„Ми још немамо праве партнере (за преговоре у Украјини), па се зато специјална војна операција наставља“, додао је руски дипломата.




6.05 - Русија: Осудити украјинске власти због нуклеарног тероризма

Русија је позвала међународне организације да осуде злочиначке акције кијевских власти које учествују у актима нуклеарног тероризма, саопштило је руско Министарство одбране.

Позивамо међународне организације да осуде кривична дјела режима украјинског предсједника Володимира Зеленског, који се бави актима нуклеарног тероризма, саопштило је Министарство, пренио је ТАСС.

Министарство је навело да ће у случају даљих провокација у нуклеарки Запорожје цјелокупна одговорност за поремећаје у њеном раду бити на кијевским властима.

Према наводима Министарства, украјинске трупе су јуче од 16.20 до 17.24 часова испалиле 20 артиљеријских граната калибра 152 милиметра на нуклеарну електрану Запорожје и град Енергодар.

Гранатирање је изведено са положаја украјинске 45. артиљеријске бригаде у близини насеља Марганец на супротној обали језера Кременчуг, које контролише украјинска војска, наводи се у саопштењу руског Министарства одбране.

Након гранатирања услиједило је сагоријевање водоника у водоничној станици Запорожје и пожар је брзо угашен.

Осим тога, дио опреме трећег блока је искључен, а капацитет четвртог је смањен.

Град Енергодар је дјелимично остао без струје и воде, стоји у саопштењу.

Министарство је навело и да су срећним околностима постројење за нафту и мазут и кисеонична станица нетакнути и да је избјегнута могућа радијација у највећој нуклеарној електрани у Европи.



6.03-  Ројтерс: Нови пакет помоћи САД Украјини милијарду долара

Очекује се да ће сљедећи пакет безбједносне помоћи Бајденове администрације Украјини износити милијарду долара.

То ће бити један од највећих пакета помоћи до сада, а укључиће муницију за оружје дугог домета и оклопна медицинска транспортна возила, изјавила су три извора која имају сазнања о томе.

Пакет би требало да буде објављен већ у понедјељак, навели су неименовани извори за Ројтерс.

САД су од руског напада на Украјину 24. фебруара тој земљи упутили помоћ вредну око 8,8 милијарди долара.

Званичници су, говорећи под условом да не буду именовани, рекли да председник САД Џозеф Бајден још није потписао нови пакет оружане помоћи.

Они су упозорили да пакет помоћи може да буде измијењен прије него што буде потписан.

Ако буде потписан у садашној форми, био би процијењен на милијарду долара и укључивао би муницију за ХИМАРС, муницију за ракетни систем земља-ваздух НАСАМС и чак 50 оклопних медицинских транспортера М113.

Пентагон је недавно донио одлуку да се Украјинцима дозволи лијечење у америчкој војној болници у Њемачкој у близини базе Рамштајн.

Прошлог понедјељка Пентагон је најавио посебан пакет безбједносне помоћи Украјини у вриједности до 550 милиона долара, укључујући додатну муницију за ракетне системе високе покретљивости (ХИМАРС).

5.55 - Зеленски:Заплијенили смо руску имовину вриједну 765 милиона долара

Украјински предсједник Володимир Зеленски тврди да је у Украјини већ заплијењена руска имовина вриједна 765 милиона долара.

„Према ријечима владиних званичника у Украјини је већ насилно заплијењена имовина вредна 28 милијарди гривни (765 милиона долара)", навео је Зеленски у саопштењу објављеном на сајту његове канцеларије.

Додао је да се ради на заплени руске имовине наставља и да је предложено да се конфискује више од 900 предмета који припадају руској држави, преноси РИА Новости.

"А ако процијенимо имовину не само терористичке државе, већ и њених становника, онда је ријеч о 36.000 предмета који су подложни заплијени", додао је Зеленски.

Украјински премијер Денис Шмихал претходно је рекао да је влада усагласила указ Зеленског о конфискацији имовине и средстава Русије на украјинској територији.

Ријеч је о 903 објекта, а приход ће, како је рекао Шмихал, ићи за одбрану и обнову Украјине.

Зеленски је раније потписао закон о присилном одузимању објеката у власништву Руске Федерације и њених становника у Украјини и запријетио да ће учинити све да одузме имовину „руским пропагандистима", не наводећи о коме је ријеч.

Према подацима Бироа за економску безбједност Украјине, већ су заплијењена руска и бјелоруска средства вриједна више од милијарду долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана