Sukob u Ukrajini: Kijev: U Ukrajinu stigao prvi strani brod od početka rata

GS/Agencije
Vojnik u blizini helikoptera Mi-8MTV na aerodromu u zoni specijalne vojne operacije
Foto: Ria Novosti | Vojnik u blizini helikoptera Mi-8MTV na aerodromu u zoni specijalne vojne operacije

MOSKVA/KIJEV- Rat u Ukrajini ušao je u 164. dan. Nastavljaju se žestoke borbe na istoku Ukrajine. Kijev ne pokazuje spremnost da odgovorno pristupi pregovorima sa Moskvom, izjavio je prvi zamjenik predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski. Dva broda iz Turske i jedan iz Bugarske isplovili su iz ukrajinskih luka.

INTERAKTIVNU MAPU SUKOBA U UKRAJINI MOŽETE POGLEDATI OVDJE
 

21.37 Kijev: U Ukrajinu stigao prvi strani brod od početka rata

Prvi inostrani brod stigao je danas u Ukrajinu otkako je počeo rat u Ukrajini u februaru i biće natovaren žitaricama, rekao je ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.

On je u komentaru na Fejsbuku naveo da se teretni brod koji plovi pod zastavom Barbadosa nalazi u ukrajinskoj luci Černomorsk, prenio je Rojters.

"Radimo sve što možemo da obezbedimo da naše luke prime još brodova. Konkretno, plan nam je da dostignemo nivo od najmanje tri do pet brodova u naredne dve nedelje", dodao je Kubrakov.

Krajnji cilj Ukrajine je da mjesečno iz crnomorskih luka izveze tri miliona tona, naglasio je ministar.

Oko 20 miliona tona žitarica od prošlogodišnje žetve je i dalje u Ukrajini, navodi Rojters.

Ove nedjelje isplovio je i prvi brod iz Ukrajine sa žitaricama nakon nedavnog sporazuma Rusije i Ukrajine o deblokadi luka, a išao je preko Turske ka Libanu.

21.37 Granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje je čin nuklearnog terorizma

Rusko Ministarstvo odbrane smatra da je granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje koje su izvšrile ukrajinske snage čin nuklearnog terorizma u skladu sa konvencijom UN koja je usvojena rezolucijom Generalne skupštine UN, rekao je danas direktor ruskog Kontrolnog centra nacionalne osbrane general Mihail Mizincev.

Ukrajinske snage gađale su područje nuklearne elektrane Zaporožja nakon čega je izbio požar.

Presječene su dvije napojne linije koje su neophodne za rad elektrane zbog čega je više od 10.000 mještana regiona Zaporožje ostalo bez struje i vode.

"Prema međunarodnoj konvenciji usvojenoj rezolucijom Generalne skupštine UN 13. aprila 2005. godine smatramo da su ovi kriminalni postupci ukrajinskih vlasti čin nuklearnog terorizma", naglasio je Mizincev.

On je istakao da bi moguća nesreća u atomskoj elektrani Zaporožja mogla premašiti obim katastrofa u Černobilju i Fukušimi te da bi cijela teritorija Ukrajine, Rusije, Bjelorusije, Moldavije, Bugarske i Rumunije bile zahvaćene kontaminacijom.

Mizincev je od UN, Međunarodne agencije za atomsku energiju i drugih međunarodnih organizacija zatražio osudu postupaka dijela ukrajisnke vojske i preduzimanje hitnih mjera kako bi se spriječile provokacije u nuklearnim postrojenjima.

19.10 Ukrajinske snage napustile još jedan položaj u Donbasu

Ukrajinske snage povukle su se sa strateške visoravni u blizini Artjomovska, grada koji se u Ukrajini zove Bahmut, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Vitalij Kislev.

"Ukrajinske oružane snage napustile su stratešku visoravan koja štiti Artjomovsk i povukle se u grad", napisao je Kislev na svom Telegram kanalu.

Dodao je da razlozi za povlačenje ukrajinskih trupa nisu poznati s obzirom na to da bi mogle dugo da se brane jer je većina rovova netaknuta, prenosi TAS S.

Prema njegovim riječima, ukrajinska vojska neće moći dugo da zadrži kontrolu nad gradom jer više nije na toj visiji, odakle je mogla da drži situaciju pod kontrolom.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je pre dva dana da su ukrajinske snage izgubile borbenu efikasnost i napustile položaje u blizini Avdejevke, Artjomovska i Soledara, koji se nalazi u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

18.49 Kijev: Privedena dva muškarca, optuženi da su ruski agenti

Ukrajinska Služba državne bezbednosti (SBU) pritvorila je dva muškarca pod optužbom da su ruski obavještajni agenti odgovorni za identifikovanje meta tokom ruskog raketnog napada koji je uništio brodogradilište u južnoj luci Nikolajev, saopštila je danas SBU.

U saopštenju se dodaje da su njih dvojica "sakupljali i slali neprijatelju obavještajne podatke o važnim infrastrukturnim objektima, skladištima nafte, raspoređivanju i pokretu ukrajinske vojske", prenio je Rojters.

SBU je saopštila da su u ruskom raketnom napadu prostorije nekoliko preduzeća za brodogradnju oštećene ili uništene, ne precizirajući kada se taj napad dogodio.

18.43 Pokalčuk podnijela ostavku

Direktor kancelarije organizacije "Amnesti internešnel" za Ukrajinu Oksana Pokalčuk podnijela je danas ostavku usljed nesuglasica oko nedavnog izvještaja u kojem je ova grupacija optužila ukrajinske oružane snage da stacioniraju vojsku u stambenim dijelovima.

"Amnesti internešnel" je komentare iznio u izvještaju objavljenom u četvrtak 4. avgusta što je izazvalo žestoke kritike ukrajinske administracije.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski predvodio je osude protiv navoda "Amnesti internešnela" i optužuje grupaciju da pokušava da "prenese odgovornost sa agresora na žrtvu".

Pokalčukova je na svom profilu društvene mreže "Fejsbuk" objavila da podnosi ostavku jer nije saglasna sa objavljenim izvještajem i da sada shvata da to ne može da promijeni ili da ukloni sporne navode.

16.55 Kijev: Rusija počela napad na ključne gradove u Donjecku

Ruske snage počele su danas napad na dva ključna grada u istočnom regionu Donjecka i nastavile sa raketnim udarima na druge ukrajinske gradove, uključujući i Nikopolj koji se nalazi blizu najveće nuklearne elektrane u Evropi, potvrdili su ukrajinski vojni i lokalni zvaničnici.

Gradovi Bahmut i Avdijevka smatraju se ključnim ciljevima ruske ofanzive na istoku Ukrajine, a analitičari potvrđuju da ruske snage moraju da zauzmu Bahmut ukoliko žele da napreduju dalje prema regionalnim čvorištima Slavjansk i Kramatorsk, prenosi AP.

"Na Donjeckom pravcu, neprijatelj vodi ofanzivnu operaciju, koncentrišući svoje glavne napore na pravcima Bahmut i Avdijevka. Neprijatelj u ofanzivi koristi kopnene snage i vojnu avijaciju", navodi se u saopštenju ukrajinskog generalštaba objavljenom na Fejsbuku.

U ruskim artiljerijskim napadima u Donjecku u posljednja 24 sata je poginulo pet, a ranjeno 14 civila, objavio je danas na Telegramu guverner Donjecka Pavlo Kirilenko, rekavši da su dvije sosbe izgubile život u Poprosnom, a po jedna u Avdijevki, Soledaru i Pervomajskom.

Guverner istočne Dnjepropetrovske oblasti potvrdio je da su tri civila povređena nakon što su ruske rakete pale na stambeno naselje u Nikopolju, gradu na reci Dnjepar koiji se nalazi u blizini nuklearne elektrane Zaporožje koja je od početka rata pod ruskom kontrolom.


13.40 - Ruske snage eliminisale ukrajinsku raketnu bateriju

Oružane snage Rusije su uništile ukrajinsku bateriju višecjevnih raketnih bacača opremljenu sistemima ukrajinske proizvodnje Vilka i američkim HIMARS, izjavio je na današnjem brifingu za novinare portparol ruskog ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

"Ukrajinska baterija višecevnih raketnih bacača opremljena sistemima Vilka i HIMARS uništena je u blizini naselja Pjatigorskoje u Harkovskoj oblasti", rekao je Konašenkov, prenosi TAS S.

Prema njegovim rečima, uništeni su i vatreni položaji pet sistema Grad, tri voda samohodnih haubica Gvozdika, artiljerijski vod sa topovima Giatsint-B, a četiri artiljerijska voda naoružana haubicama D-30 su potisnuta u Donjeckoj Narodnoj Republici kod Kalinovke i Dobroje.

12.40 – Višnjevecki: Granatiranje Zaporožja može da izazove katastrofu

Ukrajinske snage granatiranjem nuklearnih postrojenja u Ukrajini mogu da izazovu katastrofu sličnu onoj iz Černobilja, rekao je danas Igor Višnjevecki, direktor odjeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja pri ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.
Višnjevecki je dodao da su ukrajinske snage u petak ponovo grantirale nuklearnu centralu "Zaporožje".

"Ovaj incident mogao je da ima dalekosežne posljedice. Situacija je veoma opasna. Ne znam kakve druge akcije može da preduzme ukrajinska strana ukoliko ne bude zaustavljena. Može da se desi katastrofa poput černobiljske, ali UN ćute", rekao je novinarima Višnjevecki, prenosi "Sputnjik".

On je podsjetio da je Međunarodna agencija za atomsku energiju /IAEA/ pripremala posjetu nuklearnoj centrali "Zaporožje", ali da Sekretarijat UN "u posljednjem trentuku nije odobrio posjetu i praktično ju je omeo".

Višnjevecki je ocijenio da je to urađeno jer posjeta nije bila korisna za Kijev i njegove zapadne sponzore.

"Inspekcija bi pokazala da je tu sve normalno, da elektrana radi pravilno i da je osoblje na svojim mjestima", rekao je ruski diplomata.

Nuklearna centrala "Zaporožje" je najveće atomsko postrojenje u Evropi, a u njemu radi oko 12.000 ljudi.


11.59 - Pokušaj atentata na Gura

U mjestu Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti pokušan je atentat na zamjenika šefa administracije Vitalija Gura. On je hospitalizovan i u teškom je stanju, rekao je za Sputnjik izvor u administraciji.

"Napad je izveden u kući u kojoj živi Gur, nepoznate osobe su pucale na njega. On je u teškom stanju i razmatra se njegovo prebacivanje na Krim", rekao je taj izvor.


7.45 -  Mizincev: Iz ukrajinskih luka isplovila tri broda

Dva broda iz Turske i jedan iz Bugarske isplovili su iz ukrajinskih luka, izjavio je načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev.

"U okviru sprovođenja inicijative o međusobnom razumijevanju o bezbjednom transportu žita iz ukrajinskih luka iz luke Odesa su isplovili brodovi Najvi Star (Turska, natovaren kukuruzom), Polarnet (Turska, natovaren kukuruzom) i Rožen (Bugarska, natovaren kukuruzom) koji je isplovio iz luke Černomorsk 5. avgusta 2022. Rusija je striktno posvećena svojim obavezama iz sporazuma u cilju obezbjeđivanja izvoza žitarica i mineralnih đubriva iz ukrajinske luke", rekao je Mizincev, prenio je TASS.

Prema riječima Mizinceva, koji rukovodi ruskim Zajedničkim koordinacionim štabom za humanitarni odgovor u Ukrajini, 66 brodova iz 14 zemalja i dalje je blokirano u šest ukrajinskih luka.

Rizici za plovidbu i oštećenja lučke infrastrukture od lebdećih ukrajinskih mina i dalje postoje za crnomorske države.



7.30 - Poljanski: Rusija i Ukrajina daleko od pregovora

Kijev ne pokazuje spremnost da odgovorno pristupi pregovorima sa Moskvom, izjavio je prvi zamjenik predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

On je rekao, da, što se tiče mirovnih pregovora, Ukrajina ne daje nikakve signale o tome da ima odgovornu poziciju, prenosi RIA Novosti.

"Imaju neke zahtjeve koji ne mogu biti stavljeni na sto tokom ozbiljnih pregovora. Zato smo još daleko (od pregovora)", istakao je Poljanski. Prema njegovim riječima, Ukrajina daje samo političke izjave o teorijskoj spremnosti da pregovara sa Rusijom, da je spremna da pregovara kada Rusija povuče svoje trupe, imajući u vidu i Donbas i Krim, što Poljanski ocjenjuje kao "smiješno samo po sebi".

„Mi još nemamo prave partnere (za pregovore u Ukrajini), pa se zato specijalna vojna operacija nastavlja“, dodao je ruski diplomata.




6.05 - Rusija: Osuditi ukrajinske vlasti zbog nuklearnog terorizma

Rusija je pozvala međunarodne organizacije da osude zločinačke akcije kijevskih vlasti koje učestvuju u aktima nuklearnog terorizma, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Pozivamo međunarodne organizacije da osude krivična djela režima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji se bavi aktima nuklearnog terorizma, saopštilo je Ministarstvo, prenio je TASS.

Ministarstvo je navelo da će u slučaju daljih provokacija u nuklearki Zaporožje cjelokupna odgovornost za poremećaje u njenom radu biti na kijevskim vlastima.

Prema navodima Ministarstva, ukrajinske trupe su juče od 16.20 do 17.24 časova ispalile 20 artiljerijskih granata kalibra 152 milimetra na nuklearnu elektranu Zaporožje i grad Energodar.

Granatiranje je izvedeno sa položaja ukrajinske 45. artiljerijske brigade u blizini naselja Marganec na suprotnoj obali jezera Kremenčug, koje kontroliše ukrajinska vojska, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Nakon granatiranja uslijedilo je sagorijevanje vodonika u vodoničnoj stanici Zaporožje i požar je brzo ugašen.

Osim toga, dio opreme trećeg bloka je isključen, a kapacitet četvrtog je smanjen.

Grad Energodar je djelimično ostao bez struje i vode, stoji u saopštenju.

Ministarstvo je navelo i da su srećnim okolnostima postrojenje za naftu i mazut i kiseonična stanica netaknuti i da je izbjegnuta moguća radijacija u najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi.



6.03-  Rojters: Novi paket pomoći SAD Ukrajini milijardu dolara

Očekuje se da će sljedeći paket bezbjednosne pomoći Bajdenove administracije Ukrajini iznositi milijardu dolara.

To će biti jedan od najvećih paketa pomoći do sada, a uključiće municiju za oružje dugog dometa i oklopna medicinska transportna vozila, izjavila su tri izvora koja imaju saznanja o tome.

Paket bi trebalo da bude objavljen već u ponedjeljak, naveli su neimenovani izvori za Rojters.

SAD su od ruskog napada na Ukrajinu 24. februara toj zemlji uputili pomoć vrednu oko 8,8 milijardi dolara.

Zvaničnici su, govoreći pod uslovom da ne budu imenovani, rekli da predsednik SAD Džozef Bajden još nije potpisao novi paket oružane pomoći.

Oni su upozorili da paket pomoći može da bude izmijenjen prije nego što bude potpisan.

Ako bude potpisan u sadašnoj formi, bio bi procijenjen na milijardu dolara i uključivao bi municiju za HIMARS, municiju za raketni sistem zemlja-vazduh NASAMS i čak 50 oklopnih medicinskih transportera M113.

Pentagon je nedavno donio odluku da se Ukrajincima dozvoli liječenje u američkoj vojnoj bolnici u Njemačkoj u blizini baze Ramštajn.

Prošlog ponedjeljka Pentagon je najavio poseban paket bezbjednosne pomoći Ukrajini u vrijednosti do 550 miliona dolara, uključujući dodatnu municiju za raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS).

5.55 - Zelenski:Zaplijenili smo rusku imovinu vrijednu 765 miliona dolara

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da je u Ukrajini već zaplijenjena ruska imovina vrijedna 765 miliona dolara.

„Prema riječima vladinih zvaničnika u Ukrajini je već nasilno zaplijenjena imovina vredna 28 milijardi grivni (765 miliona dolara)", naveo je Zelenski u saopštenju objavljenom na sajtu njegove kancelarije.

Dodao je da se radi na zapleni ruske imovine nastavlja i da je predloženo da se konfiskuje više od 900 predmeta koji pripadaju ruskoj državi, prenosi RIA Novosti.

"A ako procijenimo imovinu ne samo terorističke države, već i njenih stanovnika, onda je riječ o 36.000 predmeta koji su podložni zaplijeni", dodao je Zelenski.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal prethodno je rekao da je vlada usaglasila ukaz Zelenskog o konfiskaciji imovine i sredstava Rusije na ukrajinskoj teritoriji.

Riječ je o 903 objekta, a prihod će, kako je rekao Šmihal, ići za odbranu i obnovu Ukrajine.

Zelenski je ranije potpisao zakon o prisilnom oduzimanju objekata u vlasništvu Ruske Federacije i njenih stanovnika u Ukrajini i zaprijetio da će učiniti sve da oduzme imovinu „ruskim propagandistima", ne navodeći o kome je riječ.

Prema podacima Biroa za ekonomsku bezbjednost Ukrajine, već su zaplijenjena ruska i bjeloruska sredstva vrijedna više od milijardu dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana