Сукоб у Украјини: Конашенков: Снаге ЛНР и Русије контролишу Северодоњецк и Боровскоје

ГС/Агенције
Рат у Украјини ушао је у 122. дан
Foto: КП.ру | Рат у Украјини ушао је у 122. дан

МОСКВА/КИЈЕВ- Рат у Украјини ушао је у 122. дан.

22.50 – Зеленски: Вратићемо све градове, укључујући Северодоњецк

Украјина ће вратити све градове, које је изгубила у сукобу са Русијом, укључујући Северодоњецк, рекао је вечерас украјински предсједник Володимир Зеленски. Опширније на линку.

22.32 – Путин: САД допремиле у Европу око 200 комада нуклеарног тактичког наоружања

Предсједник Русије Владимир Путин навео је данас након разговора са Александром Лукашенком да су САД допремиле у Европу око 200 комада нуклеарног тактичког наоружања.

Он је додао и да је 257 борбених авиона из више земаља чланица НАТО спремно за ту намјену.

Путин је истовремено потврдио да ће у наредним мјесецима Москва испоручити Бјелорусији нове тактичке ракетне системе кратког домета Искандер М, преноси ТАС.

22.01 – Мизинцев: Украјинске снаге намјеравају да дигну у ваздух брану на језеру код Курахова

Украјински борци намјеравају да дигну у ваздух брану на акумулационом језеру код Курахова и да потом за то оптуже руске снаге, изјавио начелник Националног центра за руковођење одбраном Русије, генерал-пуковник Михаил Мизинцев.

„Располажемо поузданом информацијом да украјински борци у граду Курахово у Доњецкој Народној Републици намјеравају да минирају и дигну у ваздух брану како би потом оптужили руску војску. Та цинична акција би могла да доведе до поплаве услијед чега би страдали цивили који живе у насељима Маимилијановка, Георгијевка и Маринка”, упозорио је он.

21.30 - Документ за дозволу превоза робе ка Kаљиниграду

Званичници ЕУ израдили су нацрт документа којим ће бити омогућен превоз санкционисане робе између Русије и њене европске енклаве Каљининград, рекао је данас посланик Европског парламента из Литваније Петрас Асутревицијус.

20.48 - Конашенков: Снаге ЛНР и Русије контролишу Северодоњецк и Боровскоје

Град Северодоњецк и цијела територија индустријске зоне хемијске фабрике Азот под контролом су снага Лугањске Народне Републике (ЛНР), потврдио је данас портпарол руског министарства одбране Игор Конашенков.

“Јединице Народне милиције ЛНР уз подршку руских трупа под командом генерала Сергеја Суровкина у потпуности су ослободиле Северодоњецк и Боровскоје, као и насељена мјеста Вороново и Сиротино у Луганској Народној Републици и подручја на лијевој обали ријеке Северски Доњец”, рекао је Конашенков, преноси ТАС С.

Он је нагласио да “поткопан отпор противника и непријатељски покушаји да се преокрене ситуација, а индустријска зона предузећа Азот у Северодоњецку претвори у жаришну тачку”.

“Тренутно је комплекс овог предузећа под контролом јединица Народне милиције Луганске Народне Републике”, рекао је Конашенков.

 

20.30 - Кадиров: Цивили ослобођени из фабрике “Азот” у Северодоњецку

Сви цивили који су се крили у подрумским просторијама фабрике “Азот” у Северодоњецку ослобођени су, каже чеченски лидер Рамзан Кадиров, а преноси Тас.

19.41 - ЛНР: Воде се борбе у урбаним дијеловима Лисичанска

Припадници Народне милиције Луганске Народне Републике (ЛНР) и руске снаге боре се у урбаним насељима града Лисичанска, рекао је данас званичник ЛНР Андреј Марочко.

“Борбе се воде у урбаним дијеловима Лисичанска. Наше снаге преузеле су контролу над рудником и фабриком желатина”, нагласио је Марочко, преноси руска новинска агенција ТАСС.

Руско Министарство одбране нешто раније је саопштило да је успостављена потпуна контрола над градом Северодоњецком.

19.10  - Харков: У гранатирању оштећен нуклеарни истраживачки објекат

У руском гранатирању данас је оштећено нуклеарно истраживачко постројење у граду Харкову на сјевероистоку Украјине, саопштио је Државни нуклеарни регулаторни инспекторат.

У нападу су оштећене поједине зграде и инфраструктура, али то није утицало на подручје у којој се налази нуклеарно гориво и нивои радијације су у границама нормале, наводи се у онлајн објави, пренио је Ројтерс.

Вјероватноћа да дође до нове штете, која може директно утицати на стање нуклеарне и радијацијске безбједности и даље је велика због гранатирања руских трупа, наводи се у саопштењу.

18.50 - Украјина потврдила да је Русија заузела Северодоњецк

Украјинска војска саопштила је данас да су се украјинске трупе повукле из стратешког града Северодоњецка на истоку Украјине.

“Након повлачења наших војних јединица, непријатељ консолидује своје положаје у Северодоњецку”, наводи се у саопштењу украјинске војске преноси Ројтерс.

 

18.35 - Москва испоручује Минску ракетне системе “Искандер-м”

Русија ће у наредних неколико мјесеци доставити Бјелорусији ракетне системе “Искандер-М”, рекао је данас руски предсједник Владимир Путин током састанка са предсједником Бјелорусије Александром Лукашенком.

Током састанка у Санкт Петербургу, Лукашенко је Путину рекао да је Бјелорусија забринута због “агресивне”, “конфронтационе” и “одбојне” политике сусједних Литваније и Пољске.

18.01 - Марочко:  „Азот” под пуном контролом ЛНР

Потпуковник Народне милиције ЛНР Андреј Марочко рекао је да је индустријска зона предузећа „Азот” у Северодоњецку прешла под пуну контролу ЛНР и савезничких снага Русије

17.09 - Градоначелник: Руске снаге потпуно заузеле Северодоњецк

Градоначелник Северодоњецка рекао је да су руске снаге у потпуности заузеле овај стратески важан град на истоку Украјине послије више недеља бомбардовања.

“Град је сада под потпуном контролом Русије. Они сада покушавају да успоставе свој поредак и именовали су свог команданта”, рекао је градоначелник Северодоњецка Олександр Стрјук, преноси Ројтерс.


 

16.50 - ЛНР:Руске снаге ушле у Лисичанск

Руске снаге и снаге самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) ушле су у Лисичанск, а борба се тренутно води унутар града, изјавио је данас за Тасс извор близак Народној милицији ЛНР.

“Напредовање у Лисичанску се наставља. Борбе су већ у току унутар насеља. Прерано је рећи колики је дио града овог тренутка под нашом контролом, али заједничке снаге унутар града прилично брзо напредују”, навео је неименовани извор, преноси ТАС С.

Официр Народне милиције самопроглашене ЛНР Андреј Марочко навео је раније данас да је неколико градских предузећа под контролом руских снага и снага ЛНР-а, пренео је ТАС С.

Раније је помоћник министра унутрашњих послова ЛНР Виталиј Кисиљев изјавио за ТАШ да украјинске снаге покушавају да побјегну из Лисичанска у малим групама, али да су ти покушаји осујећени, наводи руска агенција.

16.11 - У Украјини уништене двије америчке хаубице

Војници самопроглашене ДНР и Русије уништили су три вишецјевна ракетна бацача „град”, две америчке хаубице М-777 и тенк, саопштила је Народна милиција ДНР.

Такође су уништена три противничка положаја у подручјима ј Авдејевка, Камишевка и Первомајск, пренео је Спутњик.

Током протеклог дана украјинске трупе су испалиле на територију самопроглашене ДНР преко 180 граната из система „град”, „ураган”, тенкова, топовске артиљерије калибра 155,152 и 122 милиметра, као и из минобацача калибра 120 милиметара.

15.22 - Руски артиљерци уништили ватрени положај вода вучених артиљеријских топова Оружаних снага Украјине, преноси Спутњик.

14.20 - Снаге ЛНР и Русије ушле у Лисичанск

 
Снаге ЛНР и Русије ушле су у Лисичанск и борбе се воде унутар града, рекао је извор близак Народној милицији ЛНР за Спутњик.

Под њиховом контролом је и рудник и фабрика у граду.

12.00 - Руска војска ликвидирала 780 украјинских екстремиста, батаљон из Лавова одбио да иде у Донбас

У ударима руске авијације, ракетних снага и артиљерије ликвидирано је више од 780 украјинских екстремиста, осам тенкова и других оклопних возила, саопштило је руско Министарство одбране. У области око Николајева у посљедња 24 сата ликвидирано је преко 300 украјинских војника и страних плаћеника.

У саопштењу Министарства наводи се да су ваздушно-космичке снаге Русије гађале фабрику „Мегатекс“ у Константиновки и том приликом убијено је 80 пољских плаћеника, осам ракетних система „Град“.

У саопштењу се наводи и да су војници 64. батаљона 103. Украјинске бригаде распоређени у Лавову одбили да иду у Донбас, у зону борбених дејстава.

У Херсонској области, руска ПВО је пресрела ракету „Точка У“, као и 16 пројектила у Харковској области, ДНР и на Змијском острву. Осим тога, уништена је 21 беспилотна летелица.

У правцу ка Доњецку уништено је осам артиљеријских система „Ураган“ из којих је гађан Доњецк.

Уништена су и два складишта муниције и наоружања.


11.30 -  Кадиров: Ослобођен аеродром и индустријска зона у Северодоњецку

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров саопштио је да је преузета контрола над аеродромом у Северодоњецку и индустријском зоном где се налази фабрика „Азот“.

„Индустријска зона Северодоњецка и аеродром у потпуности су ослобођени. Једна од сложених тачака украјинске одбране није дуго издржала“, написао је Кадиров на Телеграму.


11.04 - Британија: Русија вjероватно смијенила неколико генерала

 Британско Министарство одбране саопштило је данас да је Русија „врло вјероватно“ овог мјесеца смијенила неколико генерала са кључних командних позиција у сукобу у Украјини.

„Од почетка јуна, руска врховна команда је врло вјероватно уклонила неколико генерала са кључних оперативних командних улога у рату у Украјини“, навело је министарство на Твитеру, преноси Ројтерс.


10.15-  Министарство одбране Русије приказало је рад комплекса Корнет на позицијама Оружаних снага Украјине


10.10 -  Столтенберг: Сукоб ће највјероватније бити ријешен преговорима

Ситуација у Украјини ће највјероватније бити ријешена преговорима, рекао је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.
"Највјероватније ће овај рат бити завршен за преговарачким столом. Имамо одговорност да Украјини осигурамо најснажнију могућу позицију и да им помогнемо да остане суверена и независна европска држава", рекао је Столтенберг за шпански дневник "Ел Паис".

Према његовим ријечима, најбољи начин да се то постигне је снажна војна и економска подршка, те увођење строгих санкција Русији.

Он је истакао да НАТО помаже Украјини јер је то Кијев тражио и додаје да "нема тоталног рата између Алијансе и Русије".

Столтенберг напомиње да је увијек ризично када се мир узима здраво за готово.


9.50 - Снаге ЛНР ликвидирале 50 украјинских војника

Народна милиција ЛНР саопштила је да је у последња 24 сата ликвидирано 50 припадника украјинских снага.

8.30 - Погођен војни објекат код Лавова, има рањених

Гувернер Лавова Максим Козицки каже да су четири пројектила погодила војни објекат у Јавориву, јавља Ројтерс.

Према његовим ријечима, четири особе су рањене.

Прецизирао је да је шест пројектила испаљено из Црног мора, с тим да су четири ударила у војну базу а да су два пресретнута и уништена прије него што су погодила мету.

8.20 - Рањен посланик Народног вијећа ДНР

 
Један од посланика Народног вијећа ДНР Јевгениј Гриценко тешко је рањен у борби. Сада је на рехабилитацији, рекао је Владимир Бидевка, предсједник Народног вијећа ДНР, преноси Газета.

7.50 -  Ракете у Черниговској области

Русија је поново ракетама напала село Десна у Черниговској области, саопштио је регионални званичник Вјачеслав Чаус.

"Село Десна је подвргнуто још једном ракетном нападу. Детаљи касније", наводи се у саопштењу.

7.32 - Украјинско складиште муниције у подруму вишеспратнице

Украјинске снаге имале су складиште муниције у подруму вишеспратнице у Горском, рекао је званични представник Народне милиције ЛНР Иван Филипоненко.

Према његовим ријечима, у складишту је било минобацачких граната калибра 120 милиметара, 82 милиметра, гранате ВОГ 17и друго.

Све догађаје из претходног дана (24.јун) можете прочитати ОВДЈЕ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана