Četiri mjeseca rata u Ukrajini: Mizincev: Kijev priprema provokaciju na groblju umrlih od kuge u Odesi

GS/Agencije
Ruske snage zauzele su Nikolajevku
Foto: Ria Novosti | Ruske snage zauzele su Nikolajevku

MOSKVA/KIJEV- Četiri mjeseca rata u Ukrajini. Ukrajina je zajedno sa Moldavijom juče dobila status kandidata za EU dok se borbe na istoku Ukrajine nastavljaju. Ruske snage zauzele su Nikolajevku, a Lisičansk je posljednji grad u LNR koji je ostao pod kontrolom ukrajinske vojske. PRATITE SITUACIJU IZ ČASA U ČAS...

22:28 – Mizincev: Kijev priprema provokaciju na groblju umrlih od kuge u Odesi

 Oružane snage Ukrajine pripremaju provokaciju koju namjeravaju da izvedu na groblju umrlih od kuge u 19. vijeku u Odesi, a u tom rejonu su razmješteni višecjevni raketni lanseri, izjavio je na brifingu načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.

Kako je rekao, namjera ukrajinske vojske je da potom optuže Rusiju da gađa potencijalno opasne objekte uslijed čega mogu da stradaju stotine civila u Odesi.

Plan Kijeva je da, ukoliko ruske snage granatiraju ukrajinsku tehniku u tom rejonu, optuži Moskvu da istovremeno stvara i biološku opasnost u Odesi.

Mizincev je takođe upozorio i da su ukrajinski nacionalisti razmjestili naoružanje u gusto-naseljenim četvrtima Ugljedara u Donjeckoj Narodnoj Republici.

21:04 - Zaharova: Status kandidata za članstvo u EU Ukrajine i Moldavije imaće negativne posljedice

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da bi odluka lidera Evropske unije da prihvate Ukrajinu i Moldaviju kao kandidate za članstvo mogla imati negativne posljedice.

"Odlukom da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status zemalja kandidata, Evropska unija je potvrdila da nastavlja da ‘aktivno eksploatiše Zajednicu nezavisnih država na geopolitičkom nivou, da je koristi za obuzdavanje Rusije’", navela je portparolka ministarstva Marija Zaharova u saopštenju.

20:34 - Ruska vojska blokirala Lisičansk i razbila „Gorski kotao"

Ruska vojska probila je ukrajinsku odbranu i blokirala Lisičansk iz južnog pravca, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Kako je rekao, ruska vojska je uspjela da probije „dobro pripremljenu ukrajinsku odbranu", razbila protivnika i blokirala grad.

Prema njegovim riječima, u pitanju je vojna grupacija „Centar", koja je do sada uspjla da preuzme kontrolu nad 11 naseljenih mjesta među kojima su Loskutovka, Mirna Dolina i Ustinovka.

Konašenkov je takođe rekao i da je „Južna" grupacija ruskih snaga, u saradnji sa snagama Luganske Narodne Republike, konačno razbila „Gorski kotao" i oslobodila mjesta Gorski i Zoloto.

20:14 - Polupoltinih: Moguće da  je oko 500 ukrajinskih vojnika ostalo u „Gorskom kotlu"

Komandant šeste motorizovane brigade Narodne milicije LNR Vladimir Polupoltinih izjavio je da postoji mogućnost da je oko 500 ukrajinskih vojnika ostalo u takozvanom „Gorskom kotlu".

Kako je rekao, pred njima su dve mogućnosti – ili da se predaju, ili da poginu.

 

19:52 - Ukrajina traži više oružja od SAD da bi parirala Rusiji

Valerij Zalužnij najviši ukrajinski general rekao je danas svom američkom kolegi da je Ukrajini potreban "vatreni paritet" sa Rusijom kako bi stabilizovala tešku situaciju u istočnom regionu Luganska.

"Razgovarali smo o operativnoj situaciji i u toku isporuke međunarodne tehničke pomoći", napisao je ukrajinski general u aplikaciji Telegram nakon telefonskog razgovora s predsjednikom Združenog generalštaba SAD generalom Markom Milijem, prenosi Rojters.

Ukrajina ističe da ruska artiljerijska prednost na frontovima Donbasa uzima značajan danak ukrajinskim trupama i pozvala je svoje zapadne partnere da isporučuje više oružja kako bi minimizirali deficit na ratištu.

18:52 - Ukrajinska obaveštajna služba: Rusija planira da napadne Bjelorusiju

Ukrajinska obavještajna služba tvrdi kako Rusija planira da napadne stambena područja u Bjelorusiji kako bi je uvukla u rat. 

Prema ukrajinskim tvrdnjama, ruski vojnici već su stigli u grad Mazir
 

18:02 - Filiponjenko: Mjesta Zoloto i Gorski pod kontrolom LNR

Mjesta Zoloto i Gorski u potpunosti su pod kontrolom snaga Luganske Narodne republike, dok se oko Lisičanska trenutno sprovodi opkoljavanje, izjavio je predstavnik Narodne milicije LNR Ivan Filiponjenko.

Kako je rekao, u Zolotom i Gorskom se trenutno sprovodi čišćenje od ostataka ukrajinskih ekstremista.

Po pitanju Lisičanska, Filiponjenko je rekao da su putevi snabdjevanja vojske otežani jer se granatiraju od strane ruske vojske.

17:12 - Putin: Porast inflacije u svetu rezultat politike G7

Nagli porast inflacije u svijetu je rezultat višegodišnjeg neodgovorne makroekonomske politike Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7). Opširnije na linku

16:22 - Jedina ruta za snabdijevanje Oružanih snaga Ukrajine municijom i hranom uskoro će biti pod kontrolom ruskih snaga, rekao je Apti Alaudinov, zamjenik predsjednika Čečenske republike i komandanta specijalne jedinice Akmat.

 

16:05 - Američki obavještajci vjeruju da bi slanje vojnih sistema u Ukrajinu, uključujući lansirne sisteme HIMARS, neće odmah promijeniti stanje stvari, prenosi CNN, navodeći više izvora iz obavještajnih krugova.

15:41 - IAEA: Ugroženo zdravlje osoblja u nuklearki Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sve je više zabrinuta za zdravstveno stanje ukrajinskog osoblja u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, koja se nalazi pod kontrolom ruskih snaga, navedeno je u današnjem saopštenju te organizacije.

"IAEA je svesna nedavnih izveštaja u medijima i drugdje koji ukazuju na pogoršanje uslova u kojima radi ukrajinsko osoblje u najvećoj nuklearnoj elektrani u toj zemlji", navodi se u saopštenju IAEA i dodaje da ta organizacija želi da što pre pošalje svoje stručnjake u Zaporožje, prenosi Rojters.

Ruske snage su zauzele nuklearnu elektranu Zaporožje početkom marta ove godine, navodi britanska agencija.

15:20 - Gutereš: Potrebno integrisanje hrane i đubriva iz Rusije i Ukrajine

Globalna kriza hrane ne može se efikasno riješiti bez ponovnog integrisanja đubriva i hrane iz Rusije i Ukrajine na svjetska tržišta, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Guteres.

"Nema efikasnog rješenja za globalnu krizu hrane bez ponovnog integrisanja ukrajinske prehrambene proizvodnje, kao i hrane i đubriva proizvedenih u Rusiji, na svjetska tržišta, uprkos ratu", rekao je Guteres u video-obraćanju učesnicima sastanka ministara Grupe sedam (G7) o globalnoj bezbjednosti hrane.

Mapa napredovanja Specijalne operacije ruskih snaga/ Izvor: RBK.ru

15.00 -  Kijev: Pojačani napadi Rusije na Lisičansk i Severodonjeck

Ruske snage nastoje da opkole grad Lisičansk u istočnoj Ukrajini i pojačavaju napade na njegov bratski grad Severodonjeck kako bi uspostavile potpunu kontrolu nad njima, saopštio je danas portparol ukrajinskog Ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik.

14.30 - Lavrov: Kandidatski status za Ukrajinu nije rizik za Rusiju

Rusija sebe ne smatra ugroženom zbog činjenice da su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za pristupanje Evropskoj uniji, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. OPŠIRNIJE

14.15 -  Kadirov  saopštio da je oslobođeno naseljeno mjesto Gorsko u LNR

„Još jedna važna vijest! Borbe u LNR se vode munjevitom brzinom i nepredvidivo, situacija se mijenja bukvalno iz časa u čas. Dragi brat Zamid Čalajev javlja da je oslobođeno naseljeno mjesto Gorsko“, napisao je Kadirov na Telegramu.

„Precizan rad uz upotrebu bespilotnih letjelica omogućava da se ukrajinski ekstremisti i banderovci isteraju iz svakog rova. Takav metod je korišćen i tokom oslobađanja naseljenog mjesta Zolotoe od neprijatelja“, istakao je Kadirov.

Kako je dodao, borci su uspješno uništili neprijateljske snage u zoni njihove odgovornosti, a ostali „demoralizovani odredi ukrajinskih nacista žurno su napustili svoje položaje, ostavljajući iza sebe ogromnu količinu trofejnog oružja“.

„Zaista sam srećan što su naši borci uspjeli da reše zadatak oslobađanja mjesta Zoloto bez ijedne žrtve među ljudstvom“, rekao je Kadirov.


13.00 - Peskov: Odnosi Rusije i EU teško da mogu da idu niže

Odnosi Rusije i Evropske unije su već na dnu, teško će ići niže, čak i nakon odluke EU da Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidata, sapoštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"To su, naravno, unutrašnji evropski poslovi. Važno je da svi „ti procesi“ ne bi trebalo dodatno da štete odnosima Rusije sa EU, koji su „već na dnu “, rekao je Peskov na konferenciji za novinare, komentarišući odluku, prenosi TASS. OPŠIRNIJE


12.20 - Rusija okružuje Lisičansk sa tri strane

 Ruske snage su danas „potpuno okupirale“ okrug južno od grada Lisičanska u istočnoj oblasti Luganska, saopštio je lokalni ukrajinski zvaničnik Aleksij Babčenko, prenosi Rojters.

„Nažalost, od danas je cijeli okrug Hirske okupiran. Na periferiji se vode neke beznačajne, lokalne bitke, ali je neprijatelj ušao “, izjavio je predsjednik opštine Hirske Aleksij Babčenko u televizijskom prenosu.

Gubitak Hirske i nekoliko drugih okolnih naselja, dovodi Lisičansk, poslednji veliki grad u Lugansku pod kontrolom Ukrajine, u opasnost da bude okružen sa tri strane napredujućim ruskim snagama, navodi Rojters.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je opkolilo oko 2.000 ukrajinskih vojnika, uključujući 80 stranih boraca, kod Hirske, a Rojters nije mogao samostalno da provjeri tu tvrdnju.

Ukrajina je danas nagovijestila da se njene trupe povlače iz susjednog grada Severodonjecka, poprišta višenedjeljnih intenzivnih bombardovanja i uličnih borbi, što bi predstavljalo značajan neuspjeh u njenoj borbi da porazi ruske snage, navodi britanska agencija.

Ria Novosti


11.45 -  Ukrajinski vojnici masovno dezertiraju, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako su naveli, kod mesta Aleksandropolj na teritoriji DNR više od 30 ukrajinskih vojnika iz 25. vazdušno-desantne brigade napustilo je svoje položaje.


11.21 - Kuleba: Isporuke zapadnog oružja  garancija za pokretanje pregovora

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da su isporuke zapadnog oružja garancija za pokretanje pregovora u cilju rešenja sukoba.

„Samo naša vojna pobeda će ubediti Rusiju da uđe u ozbiljne mirovne pregovore, oružje garantuje diplomatski put“, rekao je Kuleba u intervjuu za italijanski list „Korijere dela sera“.


11.15 - Moskva: U Harkovskoj oblasti likvidirano 200 stranih plaćenika, u Gorskom blokirano 2.000 Ukrajinaca

Ruska vojska uništila je pet skladišta ukrajinske vojske kod mesta Privolje i Nikolajev, a u Harkovskoj oblasti bateriju haubica M-777. Likvidirano je 200 stranih plaćenika i 100 ukrajinskih ekstremista, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ruska PVO je u tim oblastima oborila dva aviona Su-25 i pet bespilotnih letelica.

U saopštenju se navodi da se steže obruč oko Gorskog i da je tokom jučerašnjeg dana pod kontrolu stavljena polovina naselja Zoloto.

U kotlu oko Gorskog blokirano je oko 2.000 ljudi, od toga 1.800 vojnika, 120 nacista „Desnog sektora“ i 80 stranih plaćenika.

U posljednja 24 sata predao se 41 ukrajinski vojnik, navodi se u saopštenju.

Prema riječima zarobljenika, ukrajinske snage u Gorskom su iscrpljene.

Takođe je navedeno da je u posljednjih pet dana u ofanzivi ruskih jedinica u pravcu Luganska oslobođeno 10 naselja.

Veliki broj ukrajinskih vojnika dezertira, ističu u Ministarstvu.

Ria Novosti
9.20 - U eksploziji automobila u Hersonu poginuo lokalni zvaničnik

Načelnik Uprave za porodicu, omladinu i sport vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Dmitrij Savlučenko poginuo je u eksploziji automobila U Hersonu, na jugu Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

Lokalne vlasti okvalifikovale su eksploziju kao teroristički napad.

Zamjenik šefa vojno-građanske administracije Kiril Stremousov izjavio je da je automobil dignut u vazduh kada je Savlučenko ušao u njega. 

8.58 -  Zelenski: Ukrajina nije granica između orka i vilenjaka

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je na Telegramu odluku Evropske unije da Ukrajini dodijeli status zemlje kandidata.

"Zvanično je priznato da Ukrajina nije most, nije jastuk između Zapada i Rusije, nije tampon između Evrope i Azije, nije sfera uticaja, nije siva zona, nije tranzitna teritorija. Nije ni granica između orka i vilenjaka. Ukrajina je budući ravnopravni partner za najmanje 27 zemalja EU. Ukrajina je kandidat za ulazak u Evropsku uniju", napisao je Zelenski.


8.50 -  Kijev: Od početka rata poginulo 338 djece

Od početka rata, u Ukrajini je nastradalo 338 djece, saopštilo je na Telegramu Državno pravobranilaštvo, prenosi Unian.

"Prema zvaničnim informacijama 338 dece je ubijeno, a više od 610 je povređeno. Ove brojke nisu konačno, jer se nastavlja rad u područjima aktivnih borbenih dejstava na privremeno okupiranim i oslobođenim teritorijama", navedeno je u saopštenju.

Kažu da je najviše žrtava među djecom u Donjeckoj oblasti - 335 u Harkovu - 177, Kijevu - 116, Černigovu - 68, Lugansku - 55, Hersonu - 52, Nikolajevu - 48, Zaporožju - 31, Sumi - 17.

8.30 -  Ministarstvo odbrane Rusije prikazalo je snimak borbenog rada  teških bacačkih sistema TOS-1A Solncepek.

Na snimku se vidi kako sistemi uništavaju utvrđena dugoročna uporišta i položaje Oružanih snaga Ukrajine, navodi se u saopštenju ministarstva.

„Kontrola i prilagođavanje pogođenih ciljeva vrši se proračunima bespilotnih letjelica. Nakon izvršenog borbenog zadatka, posade TOS-1A „Solncepek“ u najkraćem mogućem roku vrše promenu borbenih položaja i blagovremeno pretovaruju instalacije.

Ministarstvo odbrane tvrdi da je „od salve Solntsepeka nemoguće sakriti čak ni u rovovima i zemunicama“, jer nakon pogađanja mete, projektil eksplodira, „stvarajući temperaturu od 3000 stepeni“.

 
7.38 - Ukrajinske snage planirale teroristički napad na Hotel u Hersonu

Ukrajinske snage planirale su teroristički napad na hotel u Hersonu gdje su bile smještene izbjeglice iz drugih dijelova Ukrajine, otkrio je zarobljeni ukrajinski vojnik, prenosi Sputnjik.

7.28Gajdaj: Odbijen napad na Lisičansk, ruske snage zauzele Nikolajevku

Ukrajinske trupe odbile su ruski napad na južnu periferiju Lisičanska, posljednjeg grada koji je u potpunosti pod kontrolom Ukrajine u regionu Luganska, saopštio je načelnik regionalne vojne administracije Sergej Gajdaj.

Gajdaj je na Telegramu napisao da je Rusija, međutim, preuzela kontrolu nad selom Nikolajevka, koje se nalazi u blizini auto-puta za Lisičansk, koje je bilo žarište teških borbi.

Kaže da se borbe nastavljaju i u Severodonjecku, gde je Rusija polako napredovala nekoliko nedjelja, i da će ukrajinske trupe morati da se povuku jer, kako kaže, nema smisla ostati na razbijenim položajima dok broj mrtvih raste.

Gajdaj je naveo i da je 90 odsto domova u Severodonjecku oštećeno ili uništeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana