Песков: Односи Русије и ЕУ тешко да могу да иду ниже

Танјуг
Foto: Архива

МОСКВА- Односи Русије и Европске уније су већ на дну, тешко ће ићи ниже, чак и након одлуке ЕУ да Украјини и Молдавији додијели статус кандидата, сапоштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"То су, наравно, унутрашњи европски послови. Важно је да сви „ти процеси“ не би требало додатно да штете односима Русије са ЕУ, који су „већ на дну “, рекао је Песков на конференцији за новинаре, коментаришући одлуку, преноси ТАСС.

Он је подсјетио да је Турска деценијама кандидат за чланство у Европској унији, али да није одмакла даље од кандидатуре, а дугорочно је одлучила да постане суверена и независна држава.

Песков је подсјетио да је радио као дипломата у Турској прије више од 20 година.

"Тада је и Турска гајила наду након што јој је додијељен статус кандидата за чланство у ЕУ. Такође је била спремна да много жртвује да постане дио Европе, да изађе из сиве зоне и постане неодвојиви дио на споју Европе и Азије", изјавио је он на питање ТАСС-а о односу Кремља према Европској унији након додјељивања статуса кандидата Украјини и Молдавији.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков огласио и поводом писања медија о могућој национализацији дела "Сјеверног тока 2" у Њемачкој, констатујући да је ријеч о хипотетичким претпоставкама.

"Хајде да се не бавимо таквим хипотетичким дискусијама. Ако буде неких конкретних акција онда ће то, наравно, прије свега бити посао за адвокате како би дали правну оцјену таквим поступцима, ако се заиста разговара о томе", прокоментарисао је Песков, наводи ТАСС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана