Путин: Пораст инфлације у свијету резултат политике Г7

Тањуг
Путин: Пораст инфлације у свијету резултат политике Г7

МОСКВА - Нагли пораст инфлације у свијету је резултат вишегодишњег неодговорне макроекономске политике Групе седам најразвијенијих земаља света (Г7), а не специјалне операције Русије у Украјини, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин на засједању самита БРИКС-а.

Како је рекао, глобална трговина је замрла због несугласица, ломе се монетарни и финансијски системи, баш као и цјелокупни логистички ланци.

"То је довело до озбиљног социјално-економског ефекта прије свега када је ријеч о развоју земаља Азије, Африке, Латинске Америке и Блиског Истока у којима је примјетан нагли пораст цијена прехрамбених производа, енергената, али и сировине", истакао је Путин.

Такође се осврнуо и на безбједносну ситуацију у свијету рекавши да поједине земље желе да промјене архитектуру безбједности и да уведу нека друга правила, преноси Спутњик.

"Водећи се интересом да очувају своју доминацију поједине земље систематично покушавају да промјене актуелну архитектуру безбједности, која је заснована на централној улози УН, некаквим другим поретком који је заснован на некаквим новим правилима. Каква су то правила? Ко је та правила смислио? То није објашњено", рекао је Путин.

Према његовим ријечима, покушаји да се та правила наметну увођењем нелегитимних санкција, плус све то помјешано са посљедицама пандемије вируса корона, само је погоршало кризу у свјетској економији.

Путин се осврнуо и на ситуацију са житом на свјетском тржишту и рекао да је овогодишња жетва у Русији била веома добра и да је руска страна спремна да испоручи 50 милиона тона жита на свјетско тржиште.

"Русија је важан и одговоран учесник на свјетском тржишту и спремна је да испуњава све своје уговорне обавезе по питању испоруке прехрамбених производа, ђубрива, енергената и других важних производа", нагласио је он.

Говорећи о украјинском житу, Путин је рекао да се хистерија по питању блокаде те испоруке ствара вјештачким путем, као и да Русија није та која блокира извоз.

"Ја сам то више пута рекао, али желим још једном да поновим - Русија не блокира извоз украјинског жита и спремна је да омогући слободан пролаз бродовима у међународним водама у случају да украјинске снаге разминирају луке и припадајућу акваторију", нагласио је.

Руски предсједник је као критеријуме које коче извоз жита навео и додатне компликације које су се наметнуле у виду осигурања транспорта жита и банкарских трансакција.

"Притом, и према нашим, али и америчким прорачунима, овде се ради о количини од око пет до шест милиона пшенице и око седам милиона тона кукуруза. Те количине на глобалном нивоу ништа неће ријешити", закључио је руски председник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана