Сукоб у Украјини: Најављена суђења украјинским борцима

ГС/Агенције
Сукоб у Украјини: Најављена суђења украјинским борцима

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 87. дан. Руске снаге преузеле су у потпуности жељезару „Азовстаљ“ и тиме контролу над цијелим украјинским градом Маријупољом. Због одбијања да руски гас плаћа у рубљама Финској прекинута испорука тог енергента.

12.40 - Прво суђење од почетка операције: Руском војнику доживотна робија

Украјински суд осудио је данас руског војника Вадима Шишимарина на доживотну казну затвора због убиства ненаоружаног цивила, током првог суђења за ратне злочине од почетка руске операције.

Шишмарин (21), иначе заповједник тенковске посаде, изјаснио се раније да је крив за убиство 62-огодишњег мушкарца 28. фебруара у једном селу, на сјевероистоку Украјине.

Он је рекао да му је наређено да пуца на мушкарца из аутомобила

11.40 - Руденко: Постоји могућност да је било разговора о размјени заробљеника

Замјеник руског министра спољних послова Андреј Руденко признао је данас да постоји могућност да је било разговора са Украјином о размјени заробљеника из челичане "Азовстаљ" у Мариупољу. "То није дио мог сектора, али вјероватно се о томе негдје разговарало. Признајем да постоји било каква могућност која није изван здравог разума", одговорио је Руденко на новинарско питање о могућим разговорма о размјени руских ратних заробљеика за украјинске из "Азоставља".

22.30 - Зеленски разговарао са Драгијем о санкцијама

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је да је данас разговарао са италијанским премијером Мариом Драгијем и нагласио важност додатних санкција Русији и деблокаде украјинских лука. Зеленски је написао на Твитеру да је, такође, захвалио Драгију на његовој безусловној подршци настојању Украјине да постане чланица Европске уније

21.15 - Пушилин: Шест Украјинаца погинуло у Азовстаљу

У оквиру челичане Азовстаљ у Маријупољу убијено је шест украјинских војника који су покушали да дигну у ваздух складиште муниције прИЈе предаје, изјавио је данас лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин.

20.00 - Португалија даје 250 милиона евра Кијев

Португалски премијер Антонио Коста најавио је финансијску помоћ Украјини. Коста је у објави на "Твитеру" након састанка рекао да ће његова земља послати финансијску помоћ од 250 милиона евра.

16.10 - Зеленски се састао са премијером Португалије у Кијеву

Украјински предсједник Володимир Зеленски састао се данас са премијером Португалије Антониом Костом.

Зеленски је на Телеграму навео да је са Костом разговарао о даљој помоћи Португалије Украјини у погледу одбране, као и о шестом пакету санкција

Русији, процесуирању ратних злочинаца, пријему у ЕУ и посљератној обнови, преноси Гардијан.

Премијер Португалије је на свом Твитер налогу објавио да та земља "недвосмислено" стоји уз Украјину и да је "посвећен даљем продубљивању хуманитарне, финансијске и војне подршке" тој земљи, наводи британски лист.
 

16.00 Слуцки:Украјинским борцима суђења на различитим нивоима

Предсједник Одбора руске Државне думе за међународне послове Леонид Слуцки рекао је данас да ће акције украјинских бораца у Маријупољу и Краматорску бити предмет суђења на различитим нивоима.

-Да, судови ће бити обавезни. Неприхватљиво је опраштати такве ствари да се такве ситуације никада више не би дешавале у људској историји“, поручио је Слуцки у разговору са шефом самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Денисом Пушилином, преносе РИА Новости.
 

14.40 – Старовојт: Поново гранатирано руско село Теткино

Руско село Теткино у Курској области поново је данас гранатирано са територије Украјине, а жртава није било, саопштио је регионални гувернер Роман Старовојт.

-Теткино и оближње насељене области поново су били под украјинском ватром - написао је он на свом „Телеграм“ каналу.

Додао је да је пуцано из минобацаца и артиљеријских оруђа, преносе РИА Новости.

-По свему судећи, непријатељ је гађао локалну машинско-тракторску станицу, одакле је опрема пре тога изнета. На срећу, није било жртава или озбиљне штете“, навео је Старовојт.

Село Теткино на руско-украјинској граници, где се налази и гранични прелаз, већ је у неколико наврата било на мети ватре из Украјине.

14.05 - Русија забранила улазак Бајдену, Блинкену и Бернсу

Русија је саопштила да забрањује улазак у земљу за 963 Американца, укључујући предсједника Џозефа Бајдена, државног секретара Ентонија Блинкена и шефа ЦИА Вилијама Бернса.

Ова забрана има симболичан ефакат и дио је константног погоршања односа између Русије са једне и САД и америчких савезника са друге стране од када је Москва 24. фебруара покренула војну акцију у Украјини.

12.45 - Пушилин: Неопходан трибунал против бораца из „Азовстаља“

Шеф самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин, рекао је данас да је неизбјежан трибунал против украјинских бораца, који су се крили у челичани „Азовстаљ“ у Маријупољу, и да је „то захтјев јавности“.

-Вјерујем да је Трибунал неизбјежан, правда мора побиједити. Ово је захтјев обичних људи, ово је захтјев друштва, ово је захтјев здравог дијела свјетске заједнице“, рекао је Пушилин током састанка са предсједником Одбора Државне думе за међународне послове Леонидом Слуцким.

 

12.44 -Украјина:Руси спречавају евакуацију људи из Херсонске области

Руске снаге настављају да спречавају евакуацију људи из Херсонске области на територију под контролом Украјине, саопштио је у данас Генералштаб Оружаних снага Украјине, оптужујући Русију да спроводи „тактику тероризма“.

Тамошња села су на ивици хуманитарне кризе, саопштено је из кабинета предсједника Украјине Володимира Зеленског, преноси CNN.

Херсон је руска војска заузела готово на самом почетку сукоба у Украјини, а Украјинцима је дозвољено само да оду на Крим.

Како наводи CNN, становници тог региона говоре о критичној несташици лијекова и руском узнемиравању, нестанцима и насиљу над људима који су остали, као и да су конвоји аутомобила, у којима су они који покушавају да напусте ту област, данима блокирани, те да се понекад и пуца на њих.

11.23 - Руска војска ракетирала складиште горива код Одесе

Руска војска данас је извјестила о ракетном нападу на складишта горива у близини украјинског града Одесе.

-У Одеској области, у лучкој фабрици, високопрецизне ракете руских Ваздушно-космичких снага уништиле су складишта са горивом намијењеним за оклопна возила - саопштио је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков, преноси Интерфакс.

Конашенков је навео да су су високо прецизним ваздушним ракетама погођена три командна мјеста, укључујући командно мјесто 109. бригаде територијалне одбране у рејону насеља Бахмут.

Руска војска је уништила и базу за обуку украјинских специјалаца у близини језера Сасик у Одеској области, наводи Интерфакс.

10.30 - Зеленски:Ми желимо све да вратимо, а Русија да не врати ништа

Предсједник Украјине Володимир Зеленски сматра да ће сукоб између Русије и Украјине бити окончан дипломатским путем, али да ће мировни преговори имати хибридни формат.

Зеленски је у интервјуу за украјинске медије рекао да нека питања између Украјине и Русије не могу бити ријешена нигдје осим за преговарачким столом зато што, како је објаснио, Украјина „жели све да врати, али Руска Федерација жели да не врати ништа“, преноси Украјинска правда.

Додао је да је раније вјеровао да је могуће окончати рат дијалогом, да тај дијалог има одговарајући временски оквир и да се у њему могу наћи одговори на многа питања.

-А сада је то (преговори Украјине и Русије) као аутомобил, не бензинац или електрични аутомобил, већ хибрид, зато је и рат такав, компликован, и побједа ће бити веома тешка, биће и крвава, она ће свакако бити у борби, али завршетак ће свакако бити у дипломатији - рекао је Зеленски.

9.08 – „Гаспром потврдио потпуну обуставу испоруке гаса Финској

Руски „Гаспром“ потврдио је потпуну обуставу испорука гаса Финској од данас, због одбијања да гас буде плаћен у рубљама.

До краја радног дана 20. маја „Гаспром експорт“ није примио уплату за испоруку гаса у априлу од финског „Гасума“, у складу са Указом предсjедника Руске Федерације, наведено је у саопштењу, преноси лист Известија.

Додаје се да је 2021. године „Гаспром експорт“ испоручио финској компанији Гасум 1,49 милијарди кубних метара гаса, што је чинило двijе трећине укупне потрошње гаса у Финској.
 

8.00 -Одобрени рачуни у рубљама за њемачке и италијанске фирме

Њемачка и Италија, послије разговора вођених унутар ЕУ, дозволиле су својим компанијама да отворе рачуне у рубљама, како би наставиле да купују руски гас без кршења ЕУ санкција уведених Русији, потврђено је Ројтерсу из добро обавијештених извора.

Дебата о захтјеву Русије да страни купци плаћају гас у рубљама, ставила је на пробу рјешеност европских влада да заузму тврд став против Москве због рата у Украјини, наводи агенција.
 

7.50 - Украјина: Руске трупе покушавају да обнове рад луке у Маријупољу
Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је јутрос да руске трупе покушавају да обнове рад луке у Маријупољу.

Наводи се да руске снаге предузимају мјере за обнављање функционисања луке и да раде на разминиравању инфраструктуре, преноси Униан.
Други детаљи нису наведени.
 

07.24- Литванија од сутра без гаса, нафте и струје из Русије

Министарство енергетике Литваније саопштило је да та држава од сутра неће увозити струју из Русије, тако да у тој држави више неће бити руског гаса, нафте, ни струје.

Министар енергетике Дајњус Крејвис изјавио је да је то важна прекретница не само на путу Литваније ка енергетској независности, већ и израз солидарности са Украјином, преноси литвански портал Делфи.

-Не можемо дозволити да се нашим новцем финансира руска војна машина - рекао је Крејвис.

Потребе Литваније за гасом подмирује ЛНГ терминал у Клајпеди, гдје гас стиже из Сједињених Држава, а када је ријеч о струји, Литванија ће се ослањати на производњу и увоз из земаља ЕУ преко Шведске, Летоније и Пољске.

6.50 - Мађарска за ембарго на руску нафту само морским путем

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да је Будимпешта предложила Европској унији да уведе ембарго на испоруку руске нафте морским путем, а да се испоруке нафтоводима изузму из санкција, како би привреде земаља тог блока наставиле нормално да функционишу.

-Ако Европска унија жели да казни Русију по питању нафте, онда је неопходно увести ембарго на испоруке нафте морским путем, јер оне чине највећи удио у испоруци руске нафте Европи, док су испоруке путем нафтовода мање - рекао је Сијарто у интервјуу за ТВ канал Фокс њуз.

Додао је да ако земље ЕУ одлуче да направе изузетак по питању санкција за снабдијевање нафтоводом, привреде земаља чланица наставиће да функционишу, а ЕУ ће постићи свој циљ.

Напоменуо је да Мађарска неће моћи да купи довољно нафте уз других извора у случају да јој се ускрати руска нафта и додао би његовој земљи било потребно да уложи 550 милиона евра за технолошку припрему своје рафинерије да прерађује друге врсте гаса и нафте осим руских.

06.43 -Обустављене испоруке руског гаса Финској

Испоруке руског гаса Финској обустављене су јутрос у седам часова по локалном времену, саопштио је фински оператер гасног система.

-Снабдијевање Финске природним гасом према „Гасумовом“ уговору о снабдијевању је прекинуто. Увоз гаса преко улазне тачке Иматре је заустављен - наводи се у саопштењу.

Иматра је улазна тачка за руски гас у Финску.

„Гасум“ ће од данас, током предстојеће љетне сезоне, снабдијевати природним гасом своје купце из других извора кроз гасовод Балтикконектор.

Балтикконектор повезује Финску са гасном мрежом сусједне Естоније.

6.10- Зеленски: Борцима речено да изађу из „Азовстаља“ и спасу се

Борцима који су били у опкољеном „Азовстаљу“ речено је да изађу и спасу животе, рекао је украјински предсједник Володимир Зеленски, након што је Москва саопштила да је челичана у Маријупољу „потпуно ослобођена“.

-Данас су момци примили јасан сигнал од војних команданата да могу да изађу и спасу животе - рекао је Зеленски на украјинској телевизијии, преноси BBC.

6.05 – Русија објавила снимак предаје бораца из „Азовстаља“

Руско министарство одбране објавило је видео-снимак на којем се види како посљедњи припадници Азовског пука напуштају челичану „Азовстаљ“ у Маријупољу.

На снимку се види како руски војници провјеравају личне ствари војника који су се предали, као и њихове тетоваже, преноси ТАСС.

Министарство одбране Русије претходно је саопштило да је синоћ комбинат „Азовстаљ“ у Маријупољу „потпуно ослобођен“ и да је министар одбране Сергеј Шојгу о томе обавијестио руског предсједника Владимира Путина.

Портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков рекао је да је од 16. маја 2.439 припадника пука „Азов“ и других украјинских снага, који су били блокирани на територији фабрике „Азовстаљ“, положило оружје и предало се. Додао је да се последња група од 531 припадника украјинских снага предала јуче.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана