Суђење Мустафи у Хагу почиње 15. септембра

Срна
Суђење Мустафи у Хагу почиње 15. септембра

ХАГ - Суђење бившем припаднику терористичке ОВК Саљиху Мустафи за злочине у селу Злаш на Косову и Метохији 1999. године почеће 15. септембра, објављено је на сајту Специјализованих вијећа у Хагу.

То ће бити прво суђење неком оптуженом из ОВК пред овим судом, док су за друга три предмета против Хашима Тачија и дугих, Хисника Гуцатија и Насима Харадијана и Пјетра Шаље припреме за суђење још у току.

Мустафи, који је у хашком притвору од септембра прошле године, судиће се по оптужници специјалног тужиоца самопроглашеног Косова, преносе београдски медији.

Он је оптужен за појединачну кривичну одговорност и кривичну одговорност као претпостављени старјешина за злочине које су од 1. до 19. априла 1999. године починили припадници терористичке ОВК против лица заточених на имању у Злашу које је служило као затвор.

Тужилаштво Мустафи ставља на терет да је одговоран за кривична ђела извршена над најмање шест лица, а наводи се и да је један затвореник убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла до краја априла 1999. године.

Мустафу оптужница терети у четири тачке за произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство.

Он је на статусној конференциј крајем октобра прошле године негирао све тачке оптужнице и најавио је да ће се бранити и алибијем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана