Suđenje Mustafi u Hagu počinje 15. septembra

Srna
Suđenje Mustafi u Hagu počinje 15. septembra

HAG - Suđenje bivšem pripadniku terorističke OVK Saljihu Mustafi za zločine u selu Zlaš na Kosovu i Metohiji 1999. godine počeće 15. septembra, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih vijeća u Hagu.

To će biti prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta protiv Hašima Tačija i dugih, Hisnika Gucatija i Nasima Haradijana i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još u toku.

Mustafi, koji je u haškom pritvoru od septembra prošle godine, sudiće se po optužnici specijalnog tužioca samoproglašenog Kosova, prenose beogradski mediji.

On je optužen za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starješina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili pripadnici terorističke OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

Tužilaštvo Mustafi stavlja na teret da je odgovoran za krivična đela izvršena nad najmanje šest lica, a navodi se i da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila do kraja aprila 1999. godine.

Mustafu optužnica tereti u četiri tačke za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

On je na statusnoj konferencij krajem oktobra prošle godine negirao sve tačke optužnice i najavio je da će se braniti i alibijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana