Судбина Украјине се кроји у Паризу: Путин се одмах састао с Меркеловом

Tanjug
Судбина Украјине се кроји у Паризу: Путин се одмах састао с Меркеловом

Дугоочекивани самит Нормандијске четворке одржава се данас у Паризу, тема је риjешавање кризе у Украјини.

Главни актери самита су предсједници Русије, Француске, Украјине и канцеларка Њемачке, а у француској престоницу већ имају одвојене састанке.

Руски предсједник Владимир Путин се одмах по доласку у Париз састао са њемачком канцеларком Ангелом Меркел.

Састанак се одржава у Јелисејској палати иза затворених врата, преноси Тас.

Истовремено, француски предсједник Емануел Макрон у својој резиденцији разговара са украјинским лидером Володимиром Зеленским.

Послије билатералних сусрета, лидери четири земље ће одржати заједнички састанак.

Послије самита Нормандијске четворке, планиран је састанак Путина и Зеленског, најавио је раније данас савјетник Кремља Јуриј Ушаков.

"Састанак ће се одржати. Постоји договор о томе. Све ће се уклопити у формат који ће Французи, као организатори самита, предложити, очигледно пошто се заврше сви догађаји у вези са самитом", рекао је Ушаков.

Биће ово први лични састанак Путина и Зеленског, који је на дужност предсједника Украјине ступио у мају. Они су досад разговарали четири пута телефоном.

Украјински предсједник суочен је с великим тестом на самиту са Путином у Паризу, када ће спровести предизборно обећање да ће преговарати о прекиду рата на југоистоку Украјине, упркос гласном противљењу код куће, наводи Гардијан.

Састанак, на којем ће посредовати челници Француске и Њемачке, има за циљ да оживи напоре за ријешавање петогодишњег сукоба Кијева са проруским снагама, које од 2014. године држе дијелове територије југоисточне Украјине.

У сукобу је живот изгубило више од 13.000 људи, многи су расељени.

Зеленски, који је у априлу однио убједљиву побједу на изборима, обећао је Украјинцима да неће подилазити Путину када се њих двојица сретну, али поновио је да су директни преговори са Москвом једини начин да се рат оконча.

У средишту разговора су детаљи Минског споразума, мировног плана са 13 тачака из 2015. године, који предвиђа повратак границе с Русијом под украјинску контролу, одржавање избора у сепаратистичким регионима и разоружавање и евакуацију руских снага на југоистоку Украјине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана