Суд: НН лице убило Ћурувију, оптуженима 100 година затвора

Тањуг
Суд: НН лице убило Ћурувију, оптуженима 100 година затвора

БЕОГРАД - Посебно одељење Вишег суда у Београду (Специјални суд) осудило је данас на укупно 100 година затвора четворицу некадашњих припадника државне безбједности (ДБ) због учешћа у убиству новинара и власника "Дневног Телеграфа" Славка Ћурувије 11. априла 1999. године.

Ћурувију је и према новој пресуди убило НН лице док су му ДБ-ови дали логистичку подршку.

Ову пресуду је донијело трочлано судско вијеће већином гласова.

Због подстрекавања на тешко убиство на по 30 година затвора поново су на исте казне осуђени тадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић и шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, док су као саизвршиоци у тешком убиству на по 20 година затвора осуђени бивши оперативац београдског центра Ратко Ромић и припадник резервног састава ДБ-а Мирослав Курак који је у бјекству, па му је пресуда изречена у одсуству.

Ово је друга првостепена пресуда, која се изриче након што је прву прошле године укинуо Апелациони суд и наложио да се понови суђење, управо због прекорачења оптужнице увођењем у случај НН лица које се не помиње у оптужници.

У образложењу нове пресуде судија Јовановић је навела да је суд у поновљеном поступку извео исте доказе као и током првог суђења, јер у одлуци Апелационог суда није било налога да се изведу нове чињенице.

Тако је суд утврдио да је НН лице рафалном паљбом из шкорпиона убило Ћурувији у хаустору зграде у којој живи пуцајући му у леђа, док је са њим у друштву била његова пријатељица Бранка Прпа.

Суд је нашао да је и у овом поступку на несумњив начин утврђено чињенично стање - Радоњић је дао писани налог да се Ћурувија прати , а да је праћење по његовом налогу обустављено 10. априла, а дан пред убиство, а настављено по усменом налогу.

С обзиром да су се Ромић и Курак чули телефоном непосредно пред вријеме убиства (ок 16:45), суд је закључио да они нису били један поред другог, због чега је утврдио да је Ћурувију убило НН лице.

"Суд је такође поклонио веру исказу Бранки Прпи", рекла је судија Снжана Јовановић, наводећи да није поклонио вјеру одбранама оптужених, а што ће детаљно образложити у писаном отпрвку пресуде.

Суд им је као отежавајућу околност цијенио чињеницу да су они били припадници службе државне безбједности.

И на нову пресуду Тужилаштво за организовани криминал и одбрана имају право да уложе жалбе Апелационом суду у Београду.

Изрицању пресуде присуствовао је предсједник Комисије за истраживање убиства новинара Веран Матић.

Марковић по сопственој жељи није привођен на изрицање пресуде из пожаревачког затвора Забела где служи казну од 40 година затвора због учешћа у убиству четири функционера СПО на Ибарској Магистрали 1999. године и убиству Ивана Стамболића 2000. године.

Ромићу и Радпоњићу , који су присуствовали изрицању пресуде, данас је продужен кућни притвор уз електронски надзор.

Четворица оптужених су и послије првог суђења били осуђени на укупно 100 година затвора, али је та пресуда укинута одлуком Апелационог суда који је наложио понављање суђења, јер је том пресудом у случај уведено НН лице као непосредни извршилац убиства, што је супротно оптужници.

У оптужиници се тврди да је Ћурувију убио Курак, а да му је саучесник био Ромић, који је, наводно, дршком пиштоља ударио у главу Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу.

Њих су на то, према оптужници, подстакли Марковић и Радоњић.

Тужилаштво тврди да је мотив за убиство било Ћурувијино иступање у домаћој и страној јавности, као и његова критика тадашњег предсједника СРЈ Слободана Милошевића и његове супруге Мирјане Марковић.

Ћурувија је праћен све до убиства, а нарочито интензивно је праћено његово кретање 10. и 11. априла 1999. године, када је, према оптужници, он ликвидиран у хаустору зграде у Светогорској улици где је живио.

Убијен је између 16:39 и 16:45, док је са њим у друштву била његова пријатељица и очевидац убиства Бранка Прпа у дворишту испред улаза у зграду, гдје су се налазиле просторије маркетинг службе "Дневног телеграфа".

Прпа од почетка поступка тврди да оптужене не препознаје као извршиоце убиства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана