Sud: NN lice ubilo Ćuruviju, optuženima 100 godina zatvora

Tanjug
Sud: NN lice ubilo Ćuruviju, optuženima 100 godina zatvora

BEOGRAD - Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud) osudilo je danas na ukupno 100 godina zatvora četvoricu nekadašnjih pripadnika državne bezbjednosti (DB) zbog učešća u ubistvu novinara i vlasnika "Dnevnog Telegrafa" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Ćuruviju je i prema novoj presudi ubilo NN lice dok su mu DB-ovi dali logističku podršku.

Ovu presudu je donijelo tročlano sudsko vijeće većinom glasova.

Zbog podstrekavanja na teško ubistvo na po 30 godina zatvora ponovo su na iste kazne osuđeni tadašnji šef DB-a Radomir Marković i šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, dok su kao saizvršioci u teškom ubistvu na po 20 godina zatvora osuđeni bivši operativac beogradskog centra Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak koji je u bjekstvu, pa mu je presuda izrečena u odsustvu.

Ovo je druga prvostepena presuda, koja se izriče nakon što je prvu prošle godine ukinuo Apelacioni sud i naložio da se ponovi suđenje, upravo zbog prekoračenja optužnice uvođenjem u slučaj NN lica koje se ne pominje u optužnici.

U obrazloženju nove presude sudija Jovanović je navela da je sud u ponovljenom postupku izveo iste dokaze kao i tokom prvog suđenja, jer u odluci Apelacionog suda nije bilo naloga da se izvedu nove činjenice.

Tako je sud utvrdio da je NN lice rafalnom paljbom iz škorpiona ubilo Ćuruviji u haustoru zgrade u kojoj živi pucajući mu u leđa, dok je sa njim u društvu bila njegova prijateljica Branka Prpa.

Sud je našao da je i u ovom postupku na nesumnjiv način utvrđeno činjenično stanje - Radonjić je dao pisani nalog da se Ćuruvija prati , a da je praćenje po njegovom nalogu obustavljeno 10. aprila, a dan pred ubistvo, a nastavljeno po usmenom nalogu.

S obzirom da su se Romić i Kurak čuli telefonom neposredno pred vrijeme ubistva (ok 16:45), sud je zaključio da oni nisu bili jedan pored drugog, zbog čega je utvrdio da je Ćuruviju ubilo NN lice.

"Sud je takođe poklonio veru iskazu Branki Prpi", rekla je sudija Snžana Jovanović, navodeći da nije poklonio vjeru odbranama optuženih, a što će detaljno obrazložiti u pisanom otprvku presude.

Sud im je kao otežavajuću okolnost cijenio činjenicu da su oni bili pripadnici službe državne bezbjednosti.

I na novu presudu Tužilaštvo za organizovani kriminal i odbrana imaju pravo da ulože žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Izricanju presude prisustvovao je predsjednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić.

Marković po sopstvenoj želji nije privođen na izricanje presude iz požarevačkog zatvora Zabela gde služi kaznu od 40 godina zatvora zbog učešća u ubistvu četiri funkcionera SPO na Ibarskoj Magistrali 1999. godine i ubistvu Ivana Stambolića 2000. godine.

Romiću i Radponjiću , koji su prisustvovali izricanju presude, danas je produžen kućni pritvor uz elektronski nadzor.

Četvorica optuženih su i poslije prvog suđenja bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta odlukom Apelacionog suda koji je naložio ponavljanje suđenja, jer je tom presudom u slučaj uvedeno NN lice kao neposredni izvršilac ubistva, što je suprotno optužnici.

U optužinici se tvrdi da je Ćuruviju ubio Kurak, a da mu je saučesnik bio Romić, koji je, navodno, drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Njih su na to, prema optužnici, podstakli Marković i Radonjić.

Tužilaštvo tvrdi da je motiv za ubistvo bilo Ćuruvijino istupanje u domaćoj i stranoj javnosti, kao i njegova kritika tadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković.

Ćuruvija je praćen sve do ubistva, a naročito intenzivno je praćeno njegovo kretanje 10. i 11. aprila 1999. godine, kada je, prema optužnici, on likvidiran u haustoru zgrade u Svetogorskoj ulici gde je živio.

Ubijen je između 16:39 i 16:45, dok je sa njim u društvu bila njegova prijateljica i očevidac ubistva Branka Prpa u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gdje su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa".

Prpa od početka postupka tvrdi da optužene ne prepoznaje kao izvršioce ubistva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana