Стручњаци позвали на ново истраживање о поријеклу вируса

Срна
Стручњаци позвали на ново истраживање о поријеклу вируса

ШАНГАЈ - Заједничко истраживање Кине и Свјетске здравствене организације /СЗО/ у вези са ковидом 19 није донијело кредибилне одговоре у вези с тим како је почела пандемија и потребна је ригорознија истрага, са или без учешћа Кине, наводи се у писму међународних научника.

Кина и СЗО су прошле седмице објавиле резултате заједничког истраживања у којима се наводи да је појава вируса корона, повезана са слијепим мишевима и другим дивљим животињама у Кини и југоисточној Азији. Могућност цурења вируса из лабораторије је потпуно одбачена у поменутом извјештају.

У писму 24 научника и истраживача из Европе, САД, Аустралије и Јапана наводи се да је раније истраживање нарушено политиком.

“Њихова полазна тачка била је да се постигне онолико компромиса колико је потребно да би добили минималну сарадњу Кине”, навео је Џејми Мецл, члан групе стручњака Атлантског савјета, који је саставио писмо.

Према мишљењу стручњака, закључци ранијег истраживања засновани су на необјављеном кинеском истраживању, док су критички записи и биолошки узорци остали неприступачни.

Генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус изјавио је прошле седмице да је Кина задржала одређене податке за себе.

Кинески стручњак за ковид 19 Лијанг Ванијан одбацио је изјаву Тедроса и, чини се, одбацио било какву даљу заједничку истрагу у Кини, рекавши да би фокус требало пребацити на друге земље.

Мецл сматра да свијет треба да се окрене “плану Б” и да спроведе истрагу на најсистематичнији могући начин, без умијешаности Кине.

Кина је одбацила оптужбе да је вирус корона исцурио из истраживачке лабораторије у кинеском граду Вухану, гдје је први пут откривен ковид 19.

У ранијој заједничкој студији наводи се још и да је “у великој мјери невјероватно” да је вирус исцурио из лабораторије и да нема података да се у било којој лабораторији налазио вирус корона нити било какав сличан вирус. Тедрос је истакао да је потребно “доћи до чвршћих закључака”.

Мецл је навео да Кина треба да објави податке који би омогућили да се одбаци “хипотеза о лабораторији”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана