Стручњаци изненађени Џонсоновим коментарима

Срна
Стручњаци изненађени Џонсоновим коментарима

ЛОНДОН - Британски здравствени стручњаци изразили су данас изненађеност коментарима премијера Бориса Џонсона који је сугерисао да би нова варијанта вируса корона могла бити много смртоноснија.

Званичник из Јавног здравља Енглеске Ивон Дојл рекла је за “Би-Би-Си” да још није потпуно јасно да је нова варијанта вируса корона повезана са већом стопом морталитета од првобитног обољења.

“Постоје одређени докази, али то је још прелиминарно. Премали је број случајева и прерано је говорити о томе да ли ће се нешто слично десити”, нагласила је Дојлова.

Члан британског стручног тима “САГЕ” Мајк Тајлдсли сагласан је да је превише рано да би се са сигурношћу могло говорити о повећању морталитета од нове варијанте вируса и изразио је изненађење Џонсоновим коментарима.

Према његовим ријечима, број умрлих благо је повећан и то са 10 на око 13 на 1.000 становника, али је упозорио да је и то засновано на “релативно малој количини података”.

Џонсон је синоћ рекао да постоје докази да је британска варијанта вируса много смртоноснија од претходне.

Постоји консензус да је нова варијанта заразнија, али до сада није било сугестија од неких вишерангираних британских званичника да би могла бити и смртпоноснија. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана