Stručnjaci iznenađeni Džonsonovim komentarima

Srna
Stručnjaci iznenađeni Džonsonovim komentarima

LONDON - Britanski zdravstveni stručnjaci izrazili su danas iznenađenost komentarima premijera Borisa Džonsona koji je sugerisao da bi nova varijanta virusa korona mogla biti mnogo smrtonosnija.

Zvaničnik iz Javnog zdravlja Engleske Ivon Dojl rekla je za “Bi-Bi-Si” da još nije potpuno jasno da je nova varijanta virusa korona povezana sa većom stopom mortaliteta od prvobitnog oboljenja.

“Postoje određeni dokazi, ali to je još preliminarno. Premali je broj slučajeva i prerano je govoriti o tome da li će se nešto slično desiti”, naglasila je Dojlova.

Član britanskog stručnog tima “SAGE” Majk Tajldsli saglasan je da je previše rano da bi se sa sigurnošću moglo govoriti o povećanju mortaliteta od nove varijante virusa i izrazio je iznenađenje Džonsonovim komentarima.

Prema njegovim riječima, broj umrlih blago je povećan i to sa 10 na oko 13 na 1.000 stanovnika, ali je upozorio da je i to zasnovano na “relativno maloj količini podataka”.

Džonson je sinoć rekao da postoje dokazi da je britanska varijanta virusa mnogo smrtonosnija od prethodne.

Postoji konsenzus da je nova varijanta zaraznija, ali do sada nije bilo sugestija od nekih višerangiranih britanskih zvaničnika da bi mogla biti i smrtponosnija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana