Странке Макрона и Ле Пенове испод очекивања

Срна
Странке Макрона и Ле Пенове испод очекивања

ПАРИЗ - Први резултати регионалних избора у Француској показују да странке предсједника Емануела Макрона и његове противнице Марин Ле Пен нису остварили резултате којима су се надали на регионалним изборима.

Према пројекцијама, Макронова центристичка партија добиће нешто више од 10 одсто гласова, што је једва довољно да уђе у други круг сљедећег викенда.

Крајње десно оријентисани Национални покрет Ле Пенове биће другопласирани, иако се очекивало да ће водити након првог круга и директно побиједити у најмање једном региону, пренио је Би-Би-Си.

Један од посланика из Макронове странке Орор Берже изјавила је да је слаб резултат њене странке "демократски шамар свима нама".

Ле Пенова није кандидат на овим иборима, али је водила кампању. Она је оцијенила да рекордно низак одзив гласача, са 66 одсто оних који нису изашли на биралишта, представља "грађанску катастрофу".

Ле Пенова је за овакву ситуацију оптужила неспособност власти да побуди вјеру грађана у политичке институције и додала да постоји неповјерење у изборни систем, јер оставља бираче у увјерењу да не могу ништа да промијене.

"Ипсосова" излазна анкета показује да ће Републиканци добити 37 одсто гласова, а Национални покрет 19 одсто. Зелени, Социјалистичка партија и Макронова Република у покрету су на по 11 одсто.

Гласачи бирају нове представнике у 11 региона у Француској и једном прекоморском региону, као и у 96 департмана. На листама је 15.700 кандидата који се надмеђу за 4.100 посланичких мандата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана