Stranke Makrona i Le Penove ispod očekivanja

Srna
Stranke Makrona i Le Penove ispod očekivanja

PARIZ - Prvi rezultati regionalnih izbora u Francuskoj pokazuju da stranke predsjednika Emanuela Makrona i njegove protivnice Marin Le Pen nisu ostvarili rezultate kojima su se nadali na regionalnim izborima.

Prema projekcijama, Makronova centristička partija dobiće nešto više od 10 odsto glasova, što je jedva dovoljno da uđe u drugi krug sljedećeg vikenda.

Krajnje desno orijentisani Nacionalni pokret Le Penove biće drugoplasirani, iako se očekivalo da će voditi nakon prvog kruga i direktno pobijediti u najmanje jednom regionu, prenio je Bi-Bi-Si.

Jedan od poslanika iz Makronove stranke Oror Berže izjavila je da je slab rezultat njene stranke "demokratski šamar svima nama".

Le Penova nije kandidat na ovim iborima, ali je vodila kampanju. Ona je ocijenila da rekordno nizak odziv glasača, sa 66 odsto onih koji nisu izašli na birališta, predstavlja "građansku katastrofu".

Le Penova je za ovakvu situaciju optužila nesposobnost vlasti da pobudi vjeru građana u političke institucije i dodala da postoji nepovjerenje u izborni sistem, jer ostavlja birače u uvjerenju da ne mogu ništa da promijene.

"Ipsosova" izlazna anketa pokazuje da će Republikanci dobiti 37 odsto glasova, a Nacionalni pokret 19 odsto. Zeleni, Socijalistička partija i Makronova Republika u pokretu su na po 11 odsto.

Glasači biraju nove predstavnike u 11 regiona u Francuskoj i jednom prekomorskom regionu, kao i u 96 departmana. Na listama je 15.700 kandidata koji se nadmeđu za 4.100 poslaničkih mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana