Штрахе због Ибице избачен из странке

Агенције
Штрахе због Ибице избачен из странке

БЕЧ - Слободарска партија Аустрије (ФПО) искључила је у петак из свог чланства доскорашњег лидера Хајнц-Кристијана Штрахеа, а ту одлуку донио је бечки одбор ФПО-а, саопштио је лидер странке Норберт Хофер.


Он је указао да је бечки одбор тиме слиједио одлуку партијског суда.

Штрахеово чланство у ФПО-у је, почетком октобра, суспендовано, а одлука о избацивању донесена је сада, након што су три слободарска посланика у бечкој скупштини иступила и основала нову странку, за коју се претпоставља да би требало да омогући његов повратак у политику.

Штрахеу се, у ФПО-у, пребацује, прије свега, да је новцем странке плаћао приватне рачуне.

Штрахе је средином маја био принуђен да поднесе оставку на све политичке функције усљед корупционашке афере “Ибица”, јер се на снимку направљеном прије двије године види како наводној нећаки једног руског милијардера нуди државне послове за финансијску подршку његовој странци уз заобилажење контролних органа.

Већ дуже се спекулисало да Штрахе жели да се врати у политику, те је покушао и да се наметне новом врху ФПО-а, а пошто у томе није успио, на изборе у Бечу, који ће се одржати идуће године, могао би да изађе са новом странком.

Наиме, у бечком огранку ФПО-а кренуле су подјеле, након што су три посланика у бечкој скупштини објавила иступање из странке и оснивање сопствене партије. Та партија би могла да омогући повратак Штрахеа.

Посланици Карл Барон, Дитрих Копс и Клаус Хандлер у четвртак су најавили да ће основати “Савез за Аустрију” (ДАОе).

Они ће у бечкој скупштини основати сопствени посланички клуб, пошто је за стицање статуса клуба потребно три мандата.

Копс је рекао да нова странка жели око себе да окупи многе разочаране гласаче ФПО-а и оне који нису излазили на бирачка мјеста.

- Потенцијал је велики - сматра Барон, додајући да је разлика између нове партије и ФПО-а то што нова странка нема “анти-Штрахе курс”.

Планирано је да нова странка изађе на сљедеће изборе у Бечу, који треба да се одрже идуће године. План је, како су нагласили, да придобију Штрахеа да прихвати улогу носиоца листе.

Према истраживањима јавног мњења, Штрахе и даље има велики број присталица, што ће довести до дубоке подјеле унутар ФПО-а и одлива гласача странке која је од афере драстично опала.

Прекид са Путиновом странком

Шеф посланичког клуба ФПО-а Херберт Кикл тврди да је за њега споразум који је Хајнц-Кристијан Штрахе склопио са партијом Јединствена Русија предсједника Владимира Путина “мртво слово на папиру”.

Кикл је изразио жељу да прекине везе са странком руског предсједника. Рекао је и да никада није разумио везе ФПО-а са Балканом и Русијом и да је због тога долазио у сукоб са Штрахеом. Лидер ФПО-а Норберт Хофер о томе има очигледно другачији став. па је недавно казао да жели задржати споразум о сарадњи са Путиновом странком. Ова изјава могла би значити окретање леђа ФПО-а и према Србима, које је Штрахе својом политиком успио да окупи око те странке, пренијели су српски портали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана