Štrahe zbog Ibice izbačen iz stranke

Agencije
Štrahe zbog Ibice izbačen iz stranke

BEČ - Slobodarska partija Austrije (FPO) isključila je u petak iz svog članstva doskorašnjeg lidera Hajnc-Kristijana Štrahea, a tu odluku donio je bečki odbor FPO-a, saopštio je lider stranke Norbert Hofer.


On je ukazao da je bečki odbor time slijedio odluku partijskog suda.

Štraheovo članstvo u FPO-u je, početkom oktobra, suspendovano, a odluka o izbacivanju donesena je sada, nakon što su tri slobodarska poslanika u bečkoj skupštini istupila i osnovala novu stranku, za koju se pretpostavlja da bi trebalo da omogući njegov povratak u politiku.

Štraheu se, u FPO-u, prebacuje, prije svega, da je novcem stranke plaćao privatne račune.

Štrahe je sredinom maja bio prinuđen da podnese ostavku na sve političke funkcije usljed korupcionaške afere “Ibica”, jer se na snimku napravljenom prije dvije godine vidi kako navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci uz zaobilaženje kontrolnih organa.

Već duže se spekulisalo da Štrahe želi da se vrati u politiku, te je pokušao i da se nametne novom vrhu FPO-a, a pošto u tome nije uspio, na izbore u Beču, koji će se održati iduće godine, mogao bi da izađe sa novom strankom.

Naime, u bečkom ogranku FPO-a krenule su podjele, nakon što su tri poslanika u bečkoj skupštini objavila istupanje iz stranke i osnivanje sopstvene partije. Ta partija bi mogla da omogući povratak Štrahea.

Poslanici Karl Baron, Ditrih Kops i Klaus Handler u četvrtak su najavili da će osnovati “Savez za Austriju” (DAOe).

Oni će u bečkoj skupštini osnovati sopstveni poslanički klub, pošto je za sticanje statusa kluba potrebno tri mandata.

Kops je rekao da nova stranka želi oko sebe da okupi mnoge razočarane glasače FPO-a i one koji nisu izlazili na biračka mjesta.

- Potencijal je veliki - smatra Baron, dodajući da je razlika između nove partije i FPO-a to što nova stranka nema “anti-Štrahe kurs”.

Planirano je da nova stranka izađe na sljedeće izbore u Beču, koji treba da se održe iduće godine. Plan je, kako su naglasili, da pridobiju Štrahea da prihvati ulogu nosioca liste.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, Štrahe i dalje ima veliki broj pristalica, što će dovesti do duboke podjele unutar FPO-a i odliva glasača stranke koja je od afere drastično opala.

Prekid sa Putinovom strankom

Šef poslaničkog kluba FPO-a Herbert Kikl tvrdi da je za njega sporazum koji je Hajnc-Kristijan Štrahe sklopio sa partijom Jedinstvena Rusija predsjednika Vladimira Putina “mrtvo slovo na papiru”.

Kikl je izrazio želju da prekine veze sa strankom ruskog predsjednika. Rekao je i da nikada nije razumio veze FPO-a sa Balkanom i Rusijom i da je zbog toga dolazio u sukob sa Štraheom. Lider FPO-a Norbert Hofer o tome ima očigledno drugačiji stav. pa je nedavno kazao da želi zadržati sporazum o saradnji sa Putinovom strankom. Ova izjava mogla bi značiti okretanje leđa FPO-a i prema Srbima, koje je Štrahe svojom politikom uspio da okupi oko te stranke, prenijeli su srpski portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana