Столтенберг подржао премијера Холандије као кандидата за новог шефа НАТО-а

Танјуг
Столтенберг подржао премијера Холандије као кандидата за новог шефа НАТО-а

БРИСЕЛ - Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг први пут је подржао холандског премијера Марка Рутеа као кандидата за новог генералног секретара НАТО, описујући га као "врло јаког кандидата".

Столтенберг је говорио на конференцији за новинаре са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном непосредно након вијести да су Словачка и Мађарска пружиле подршку Рутеовој кандидатури, објављено је на сајту НАТО.

НАТО бира шефа Сјеверноатлантске алијансе на основу консензуса, а 29 земаља чланица већ је подржало Рутеа као Столтенберговог насљедника, док су Мађарска, Словачка и Румунија биле посљедње које су се опирале тој опцији.

"Није на мени да бирам свог насљедника", рекао је Столтенберг, али је додао да је Руте "врло јак кандидат" који има пуно искуства као премијер.

С обзиром на то да је румунски предсједник Клаус Јоханис још увијек званично у трци за новог генералног секретара НАТО, званични Букурешт до сада није објавио своју подршку Рутеовој кандидатури.

Међутим, холандска јавна телевизија НОС јавила је да су поуздани извори потврдили да ће Јоханис "ускоро" повући своју кандидатуру и да ће одлазећи холандски премијер Марк Руте бити нови генерални секретар НАТО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана