Столтенберг: НАТО неће слати трупе у Украјину да не би постао дио сукоба

Танјуг
Столтенберг: НАТО неће слати трупе у Украјину да не би постао дио сукоба

БЕРЛИН- Сjеверноатлантска алијанса повећаће подршку Украјини, али неће слати своје трупе у ту земљу, да не би постала "дио сукоба", изјавио је данас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

- Иако повећавамо подршку Украјини да се одбрани, не планирамо да шаљемо трупе НАТО у Украјину нити проширење НАТО кишобрана противваздушне одбране на Украјину. НАТО неће постати дио сукоба - рекао је Столтенберг у интервјуу за њемачки лист "Велт ам зонтаг".

Према његовим ријечима, теоретски би било могуће оборити руске ракете са територије Пољске или Румуније, на примјер, уз помоћ батерија „патриот“.

Столтенберг је додао да ће се на састанку у Прагу министри спољних послова НАТО припремати за самит у Вашингтону, који ће бити одржан средином јула.

Он је казао да ће се разговарати и о јачању подршке Украјини.

-НАТО се спрема да одигра много већу улогу у координацији безбедносне подршке и обуке за Украјину - истакао је генерални секретар НАТО.

Он је, такође, рекао да то захтијева дугорочну финансијску посвећеност да би се подршка поставила на чвршће и јасно предвидљиве основе.

С обзиром на све веће губитке Украјине, Столтенберг је позвао земље НАТО да пруже знатно већу подршку.

-Још није касно да Украјина побиједи. Морамо да пошаљемо више оружја и муниције у Украјину, укључујући противваздушне системе и оружје дугог домета - истакао је он.

Истовремено, рекао је Столтенберг, савезници морају имати планове да попуне своје војне залихе и повећају производњу оружја и муниције.

-Ако Путин наметне своју вољу Украјини, неће бити трајне безбједности у Европи и свијет ће у цјелини постати нестабилнији. Морамо одвратити Русију од даље агресије. Политика помирења према Путину неће функционисати - истакао је Столтенберг.

Када је ријеч о Кини, генерални секретар НАТО је казао да НАТО упозорава Кину да њена подршка Русији у украјинском рату угрожава сарадњу са Западом.

-Кина каже да жели да одржи добре односе са Западом. Истовремено, Пекинг распирује рат у Европи. Не можете имати обоје - истакао је Столтенберг.

Подршка Кине је од виталног значаја за руски рат у Украјини, навео је Столтенберг.

-Постоји јасан пораст продаје машинских дијелова, микроелектронике и других технологија које Москва користи за производњу пројектила, тенкова и авиона за употребу против Украјине -, рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана