Столтенберг: Алијанса посвећена мисији КФОР-а

Срна
Столтенберг: Алијанса посвећена мисији КФОР-а

БЕОГРАД/БРИСЕЛ - Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтеберг рекао је данас у Бриселу да је Алијанса посећена Мисији Кфора, која обезбјеђује сигурно окружење и слободу кретања за све на Косову Метохији.

Столтенберг је на конференцији за новинаре са предсједником Србије Александром Вучићем нагласио да је Мисија Кфора најочигледнија демонстрација посвећености НАТО-а да се обезбиједи сигурно окружење и гарантује слобода кретања на основу мандата Савјета безбједности УН.

Он је поновио да НАТО поштује војну неутралност Србије, као и спремност за сарадњу са Београдом.

“Суочавамо се са заједничким безбједносним изазовима, а партнерство може донијети бенефите грађанима Србије”, рекао је Столтенберг.

Столтенберг је рекао и да Алијанса подржава процес нормализације односа Београда и Приштине, те оцијенио да је дијалог најбоља платформа за налажење рјешења, која поштују права свих заједница и да се постигне трајан мир.

Вучић је изразио задовољство састанком, те нагласио да су од Столтенберга добијена многа увјеравања о свим безбједносним питањима на западном Балкану.

“Имали смо нека питања у вези са одређеним гласинама, Столтенберг је био јасан у свом одговору у потреби да се задрже мир и стабилност у региону и да се Кфор и снаге НАТО-а фокусирују на очување мира и стабилности... Мислим да ће то донети мир људима - не само на Космету, већ и у целом региону”, рекао је Вучић и поновио да је Србија у потпуности посвећена процесу дијалога Београда и Приштине.

Вучић је, истакавши да ће Србија остати војно неутрална, рекао и да ће Србија /на јесен/ обиљежити 15 година Партнерства за мир, те позвао Столетенберга да посјети Србију.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана