Stoltenberg: Alijansa posvećena misiji KFOR-a

Srna
Stoltenberg: Alijansa posvećena misiji KFOR-a

BEOGRAD/BRISEL - Generalni sekretar NATO-a Jens Stolteberg rekao je danas u Briselu da je Alijansa posećena Misiji Kfora, koja obezbjeđuje sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve na Kosovu Metohiji.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem naglasio da je Misija Kfora najočiglednija demonstracija posvećenosti NATO-a da se obezbijedi sigurno okruženje i garantuje sloboda kretanja na osnovu mandata Savjeta bezbjednosti UN.

On je ponovio da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije, kao i spremnost za saradnju sa Beogradom.

“Suočavamo se sa zajedničkim bezbjednosnim izazovima, a partnerstvo može donijeti benefite građanima Srbije”, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao i da Alijansa podržava proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, te ocijenio da je dijalog najbolja platforma za nalaženje rješenja, koja poštuju prava svih zajednica i da se postigne trajan mir.

Vučić je izrazio zadovoljstvo sastankom, te naglasio da su od Stoltenberga dobijena mnoga uvjeravanja o svim bezbjednosnim pitanjima na zapadnom Balkanu.

“Imali smo neka pitanja u vezi sa određenim glasinama, Stoltenberg je bio jasan u svom odgovoru u potrebi da se zadrže mir i stabilnost u regionu i da se Kfor i snage NATO-a fokusiruju na očuvanje mira i stabilnosti... Mislim da će to doneti mir ljudima - ne samo na Kosmetu, već i u celom regionu”, rekao je Vučić i ponovio da je Srbija u potpunosti posvećena procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić je, istakavši da će Srbija ostati vojno neutralna, rekao i da će Srbija /na jesen/ obilježiti 15 godina Partnerstva za mir, te pozvao Stoletenberga da posjeti Srbiju.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana