Шта подразумијева нови систем уласка у земље Европске уније

Г.С.
Шта подразумијева нови систем уласка у земље Европске уније

Улазак у Европску унију од маја 2023. године биће компликованије за држављане земаља које нису чланице ЕУ, а разлог је нови улазно-излазни систем (ЕЕС).

Наиме, ЕЕС је нови дио Европског система путних информација и ауторизације (ETISAS) који ће бити имплементиран од сљедеће године.

Од посјетилаца изван ЕУ ће се захтијевати да се пријаве и плате за укидање виза прије уласка у земљу у шенгенској зони.

Нови ЕЕС ЕУ ће регистровати додатне информације о путницима који нису из ЕУ у блок. Осим података о пасошу, аутоматске баријере на границама ће узимати и похрањивати ​​биометријске податке, укључујући отиске прстију и слике лица.

Печати у пасошу ће бити уклоњени. Умјесто тога, систем ће сам аутоматски регистровати када неко уђе или изађе из земље ЕУ. Тако ће бити лакше означити некога ко је прекорачио своје вријеме у ЕУ .

Држављани који нису из ЕУ, што укључује држављане Велике Британије након Брегзита, могу остати у ЕУ само 90 дана прије него што им затреба виза.

Како пише Еуроњуз, ЕЕС се не примјењује на држављане ЕУ или на људе који путују између земаља Шенгенске зоне.

Европска унија планира и један шири ETISAS који ће ступити на снагу у новембру 2023 године. Он ће захтијевати од држављана који нису чланице ЕУ да плате седам евра по особи за посјету већини европских земаља.

Виза дозвољава грађанима који нису из ЕУ да остану у ЕУ и шенгенској зони 90 дана. Након што је путнику одобрена виза, не мора се поново пријавити три године.

Држављани изван ЕУ који имају службени боравак у земљи ЕУ могу бити изузети од ЕЕС-а и ETISAS-а.

Како ће поједине државе проводити нови систем

Неке земље ЕУ се већ припремају за постављање аутоматизираних баријера за обављање ЕЕС провјера.

Француска ће на аеродромима поставити самоуслужне киоске на којима путници могу унапријед регистовати своје биометријске податке и личне податке. Затим ће се представити граничару на провјеру.

Њемачка и Аустрија су потврдиле да ће сличан систем бити инсталиран на аеродромима.

Италија је саопштила да ће повећати број аутоматизованих капија на свим својим главним аеродромима, као и да ће додати око 600 самоуслужних киоска.

Норвешка ће, с друге стране, испробати “рјешења аутоматизираних камера” којима управљају граничари.

Са објављивањем вијести о новом систему провјере, већ су се појавили савјети како избјећи могуће преваре. Власти Европске уније већ су издале упозорење држављанима изван ЕУ да буду свјесни лажних веб страница које нуде ETISAS визе.

Званичници ЕУ наглашавају да би путници требали користити само службену страницу ETISAS-а. Ово још није постављено, али ће користити “europa.eu” домену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана