Руси искористили "артиљеријску сушу": Силовито напредују у Украјини, ево шта су све освојили

Агенције
Руси искористили "артиљеријску сушу": Силовито напредују у Украјини, ево шта су све освојили

МОСКВА, КИЈЕВ - Петомјесечно чекање да амерички Конгрес одобри 61 милијарду долара војне помоћи Украјини вјероватно им је проузороковало трајне посљедице које ће се осјећати на првим линијама ратишта још мјесецима.

Руске снаге искористиле су "артиљеријску сушу" која је драстично умањила способности украјинске одбране од децембра како би напредовале на источном ратишту близу Авдејевке, постигавши највећи напредак од првих мјесеци рата.

Напредак руских снага потакнуо је упозорења високих украјинских војних функционера о могућој пријетњи линијама снабдијевања и логистичким центрима на истоку, који су сада опасно близу домета надмоћне руске ватрене моћи.

Велико напредовање уочи очекиване руске офанзиве

Мрачне вијести о напретку долазе уочи очекиване руске офанзиве крајем маја, која би могла угрозити украјинске снаге у источној регији Доњецка и тешко извојеване, иако скромне, успјехе према лучком граду Мариупољу.

Русија је бацила огромне ресурсе на слабу украјинску одбрану преко источних линија фронта, гурајући се према три кључне тачке: виталном војном центру Покровску западно од Авдејевке те локацијама на стратешким узвисинама, као што су Часов Јар близу Бахмута и Куракова на југоистоку.

Руси нису стали на Авдејевки, одмах су кренули даље

Украјина је 17. фебруара објавила да се повукла из Авдејевке, источног града за који борбе воде цијелу деценију. Русија је, према доступним информацијама, жртвовала хиљаде војника како би га заузела. Но, напредовање руских снага није стало на Авдејевки.

Током сљедећих 10 седмица, као што показује анализа украјинске посматрачке групе „Дип стејт мап“, руске су снаге полако заузимале село за селом западно од града, искористивши неуспјех Кијева да изгради утврде, али и невољкост да јавно изнесе размјере својих територијалних губитака у том подручју.

Највећи руски напредак од продора код Сјеверодоњецка

Тек је у недјељу врховни украјински војни командант Олександр Сирскји признао пад низа села за које су његови подређени данима инсистирали да се за њих још увијек воде борбе. То је потврдило је да су руске снаге у нешто више од два мјесеца постигле највећи и најбржи напредак од продора код Северодоњецка у јулу 2022.

Украјинско оклијевање да призна те губитке довело је до јавних критика неких проукрајинских војних блогера и аналитичара. ДеепСтатеМап, који свакодневно ажурира ситуацију на првој линији ратишта, показао је значајне губитке у близини Авдејевке. Један од оснивача групе, Руслан Микула, рекао је за ЦНН да су проговорили јер су сматрали да војни портпарол има прилику провјерити стварну ситуацију, али он и даље даје неистините информације и то поткопава њихов кредибилитет.

Украјинци су сада посебно рањиви

Микула је рекао да је руско напредовање близу Очеретинеа, села које је Русија заузела протеклих седмица западно од Авдејевке, "засад тактички успјех", али би "могао постати стратешки".

"У тренутној ситуацији биће врло тешко зауставити непријатеља јер се пробија тамо гдје одбрана није обраћала довољно пажње", рекао је он.

Рекао је да постоји недостатак одбрамбених утврда дуж Авдејевке на цијелом лијевом боку - што би заправо значило да су отворене равнице сада рањиве готово до кључног аутопута која води до стратешког украјинског центра Покровск.

У посљедњем саопштењу украјинског главног штаба стоји да њихове снаге бране низ села много ближе Покровску него што су признавали раније.

Зеленски тражи хитну доставу западне помоћи

Предсједник Владимир Зеленски је прекјуче у обраћању захтијевао "значајно убрзање западног снабдијевања како би се значајно ојачале способности војника."

Рекао је да је одбрани Кијева потребна снага која се мора доказати у смјеру Покровска, заједно с другим опасним линијама ратишта на југу код Куракова, али и на сјевероистоку у близини Купјанска.

Даље руско напредовање према Куракову на југоисточном дијелу те линије ратишта могло би угрозити успјехе које је Украјина постигла током љетне противофанзиве. На сјеверу, Русија редовно бомбардује други по величини град у Украјини, Харков, али такође снажно гура дуж ратишта у близини Купјанска, како би поново заузела територију коју је Украјина заузела у касно љето 2022.

Пад Часов Јара створио би велик проблем

Украјински функционери такође су јавно упозорили на могућност пада Часов Јара, малог града у близини града Бахмута, који су Руси освојили прошлог маја.

Часов Јар налази се на узвисини, а потпуковник Назар Волошин, портпарол локалне украјинске команде, рекао је прекјуче на украјинској телевизији да руске снаге намјеравају пробити дуж канала близу њега и заузети га како би стекле стратешку предност над војно важним оближњим украјинским градовима.

"За њих је јако важно да заузму Часов Јар прије него што добијемо инострану помоћ, односно прије него што се прекине актуелни мањак муниције", рекао је Волошин за украјинску телевизију. "Ако непријатељ заузме доминантне узвисине и окупатори се тамо учврсте, биће то велики проблем за нас, јер ће се Костјантиновка, Краматорск, Словјанск и Дружковка одмах наћи на удару", закључио је.

Руски циљ освајања Доњецка је све ближи реализацији

Ако би се та четири града, која се налазе уз исти аутопут, нашла под озбиљном пријетњом, руски циљ контроле над цијелом регијом Доњецка био би много ближе остварењу.

Јуриј Федоренко, командант јединице беспилотних летјелица Аchilles при 92. засебној јуришној бригади у том подручју, рекао је да су сљедећа два мјесеца означила "прозор могућности" за руске снаге. Рекао је да су руске снаге схватиле да ће Украјина ускоро "имати потребна средства противваздушне одбране и потребан распон муниције концентрисаног на првој линији ратишта, што ће онемогућити непријатељу извршавање задаћа интензитетом који има сада", преноси Индекс.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана