Србин ухапшен у Франкфурту по хрватској Интерполовој потјерници

Срна
Србин ухапшен у Франкфурту по хрватској Интерполовој потјерници

БЕОГРАД - Њемачка полиција јутрос је на франкфуртском аеродрому ухапсила Србина са Баније Саву Грновић /56/ на основу међународне потјернице коју је расписао Биро Интерпола Загреб због наводно почињеног ратног злочина на подручју Баније током рата деведесетих година, саопштио је Информационо документациони центар "Веритас".

Према сазнањима "Веритаса", оптужницом Жупанијског државног тужилаштва у Загребу из октобра 2018. године, Грновићу се ставља на терет да је, заједно са Јованом Ранићем, као припадник специјалне јединице милиције САО Крајине између 4. и 5. новембра 1991. године, у Петрињи из ватреног наоружања усмртио четворочлану породицу Козбашић - Милана, Гордану и њихову дјецу осмогодишњег Алена и Тамару /13/.

Милан је био хрватске, а Гордана српске националности.

Од супруге ухапшеног, Анкице, која је иначе хрватске националности, "Веритас" сазнаје да су они са двоје дјеце избјегли у Србију у августу 1995. године, одакле су 1998. године, као породица мјешовитог националног састава, преко УНХЦР-а, отишли на Исланд, гдје су радили до прије неколико година, када су се поново вратили у Србију.

У Србију су се вратили када је Грновић отишао у пријевремену пензију због здравствених проблема и од тада су повремено живјели и у Србији и на Исланду, пошто су имали и српско и исландско држављанство.

Грновић је јутрос кренуо у Реикјавик на Исланд преко Франкфурта ради медицинске документације због регулисања пензије.

Његова супруга навела је да је Саво знао зашто га терете у Хрватској и да је пред надлежним судом у Београду изнио своју одбрану прије годину дана у којој је тврдио да нема никакве везе са дјелом које му се ставља на терет.

То је потврдило и неколико свједока, такође, саслушаних по хрватској замолници пред београдским судом.

Грновићева супруга Анкица, која са њим живи у браку од 1979. године, увјерена је да њен супруг нема никакве везе са убиством породице Козбашић.

Она је истакла да Саво да је имао било какве везе са убиством те породице не би ни одлазио слободно без икаквог оптерећења за Исланд ни јутрос ни безброј претходних пута.

Супруга се нада да је у питању грешка хрватског правосуђа и да је Њемачка полиција ухапсила погрешног човјека, те да ће њен супруг ускоро бити пуштен из екстрадиционог притовра.

Грновић се није налазио на списку Државног тужилаштво Хрватске осумњичених, осуђених и оптужених за ратне злочине са стањем на дан 30. јуна 2017. године, на којем је било 1.396 имена.

На основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свјета до сада је ухапшено 179 Срба, од којих је 69 екстрадирано у Хрватску.

Од екстрадираних до сада је против 25 поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана