Srbin uhapšen u Frankfurtu po hrvatskoj Interpolovoj potjernici

Srna
Srbin uhapšen u Frankfurtu po hrvatskoj Interpolovoj potjernici

BEOGRAD - Njemačka policija jutros je na frankfurtskom aerodromu uhapsila Srbina sa Banije Savu Grnović /56/ na osnovu međunarodne potjernice koju je raspisao Biro Interpola Zagreb zbog navodno počinjenog ratnog zločina na području Banije tokom rata devedesetih godina, saopštio je Informaciono dokumentacioni centar "Veritas".

Prema saznanjima "Veritasa", optužnicom Županijskog državnog tužilaštva u Zagrebu iz oktobra 2018. godine, Grnoviću se stavlja na teret da je, zajedno sa Jovanom Ranićem, kao pripadnik specijalne jedinice milicije SAO Krajine između 4. i 5. novembra 1991. godine, u Petrinji iz vatrenog naoružanja usmrtio četvoročlanu porodicu Kozbašić - Milana, Gordanu i njihovu djecu osmogodišnjeg Alena i Tamaru /13/.

Milan je bio hrvatske, a Gordana srpske nacionalnosti.

Od supruge uhapšenog, Ankice, koja je inače hrvatske nacionalnosti, "Veritas" saznaje da su oni sa dvoje djece izbjegli u Srbiju u avgustu 1995. godine, odakle su 1998. godine, kao porodica mješovitog nacionalnog sastava, preko UNHCR-a, otišli na Island, gdje su radili do prije nekoliko godina, kada su se ponovo vratili u Srbiju.

U Srbiju su se vratili kada je Grnović otišao u prijevremenu penziju zbog zdravstvenih problema i od tada su povremeno živjeli i u Srbiji i na Islandu, pošto su imali i srpsko i islandsko državljanstvo.

Grnović je jutros krenuo u Reikjavik na Island preko Frankfurta radi medicinske dokumentacije zbog regulisanja penzije.

Njegova supruga navela je da je Savo znao zašto ga terete u Hrvatskoj i da je pred nadležnim sudom u Beogradu iznio svoju odbranu prije godinu dana u kojoj je tvrdio da nema nikakve veze sa djelom koje mu se stavlja na teret.

To je potvrdilo i nekoliko svjedoka, takođe, saslušanih po hrvatskoj zamolnici pred beogradskim sudom.

Grnovićeva supruga Ankica, koja sa njim živi u braku od 1979. godine, uvjerena je da njen suprug nema nikakve veze sa ubistvom porodice Kozbašić.

Ona je istakla da Savo da je imao bilo kakve veze sa ubistvom te porodice ne bi ni odlazio slobodno bez ikakvog opterećenja za Island ni jutros ni bezbroj prethodnih puta.

Supruga se nada da je u pitanju greška hrvatskog pravosuđa i da je Njemačka policija uhapsila pogrešnog čovjeka, te da će njen suprug uskoro biti pušten iz ekstradicionog pritovra.

Grnović se nije nalazio na spisku Državnog tužilaštvo Hrvatske osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine sa stanjem na dan 30. juna 2017. godine, na kojem je bilo 1.396 imena.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta do sada je uhapšeno 179 Srba, od kojih je 69 ekstradirano u Hrvatsku.

Od ekstradiranih do sada je protiv 25 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana