Шпанска влада: Не признајемо једнострану независност Косова

Taнјуг
Шпанска влада: Не признајемо једнострану независност Косова

МАДРИД- Шпанска влада је поново потврдила своју одлуку да не признаје независност Косова, наводећи да задржава, како се каже, „конструктиван приступ“ по том питању, који подразумијева подршку проналажењу рјешења у дијалогу Београда и Приштине, преноси шпанска агенција Европа прес.

Агенција тврди да је то наведено у скупштинском одговору посланици Мариони Иламоли, која је поставила питање о тежњама Приштине да се придружи ЕУ, а у који је имала увид.

Влада Шпаније је подсјетила на свој став о непризнавању једностране декларације о независности коју је Приштина усвојила 2008. године, јер је како се наводи, ројеч о једностраном акту.

У Влади, међутим, наводе да сматрају да је вријеме да се учини коначни напор да питање Косова и Метохије буде ријешено „у оквиру дијалога Београда и Приштине, споразумом који поштује међународно право“.

Каталонска посланица Иламола је поставила питање влади и о самиту одржаном у Словенији ЕУ и Западног Балкана у октобру, којем је присуствовао и премијер Шпаније Педро Санчез.

Она је питала да ли Влада сматра да се имиџ Шпаније нарушава наметањем вета на симболе самопроглашеног Косова, подсјећајући да је, како би било олакшано учешће Санчеза и лидера других земаља ЕУ које нису призналесамопроглашено Косово, одлучено да се на том скупу не користе симболи.

Влада Шпаније је навела и да се активно залаже за политику проширења ЕУ и верује у потребу да се да нови подстицај приступању Западног Балкана Унији.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана