Španska vlada: Ne priznajemo jednostranu nezavisnost Kosova

Tanjug
Španska vlada: Ne priznajemo jednostranu nezavisnost Kosova

MADRID- Španska vlada je ponovo potvrdila svoju odluku da ne priznaje nezavisnost Kosova, navodeći da zadržava, kako se kaže, „konstruktivan pristup“ po tom pitanju, koji podrazumijeva podršku pronalaženju rješenja u dijalogu Beograda i Prištine, prenosi španska agencija Evropa pres.

Agencija tvrdi da je to navedeno u skupštinskom odgovoru poslanici Marioni Ilamoli, koja je postavila pitanje o težnjama Prištine da se pridruži EU, a u koji je imala uvid.

Vlada Španije je podsjetila na svoj stav o nepriznavanju jednostrane deklaracije o nezavisnosti koju je Priština usvojila 2008. godine, jer je kako se navodi, roječ o jednostranom aktu.

U Vladi, međutim, navode da smatraju da je vrijeme da se učini konačni napor da pitanje Kosova i Metohije bude riješeno „u okviru dijaloga Beograda i Prištine, sporazumom koji poštuje međunarodno pravo“.

Katalonska poslanica Ilamola je postavila pitanje vladi i o samitu održanom u Sloveniji EU i Zapadnog Balkana u oktobru, kojem je prisustvovao i premijer Španije Pedro Sančez.

Ona je pitala da li Vlada smatra da se imidž Španije narušava nametanjem veta na simbole samoproglašenog Kosova, podsjećajući da je, kako bi bilo olakšano učešće Sančeza i lidera drugih zemalja EU koje nisu priznalesamoproglašeno Kosovo, odlučeno da se na tom skupu ne koriste simboli.

Vlada Španije je navela i da se aktivno zalaže za politiku proširenja EU i veruje u potrebu da se da novi podsticaj pristupanju Zapadnog Balkana Uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana